Slavko Jovičić -

БиХ - парламент - Представнички дом

Autor sjovicicslavuj | 24 Jun, 2009 | read_nums (532)

  ОБАВЉЕНА РАСПРАВА О СВИМ ТАЧКАМА

  САРАЈЕВО, 24. ЈУНА /СРНА/ - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ обавио је расправу о свим тачкама дневног реда, а изјашњење о њима очекује се од 14.00 часова након једносатне паузе.

  Посланици из Републике Српске затражили су данас да Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ не иде на усвaјање по хитном поступку, већ по скраћеној процедури како би се на њега могло амандмански дјеловати.

  Посланик СНСД-а Славко Јовичић рекао је новинарима у паузи сједнице да ће тражити да се исправе недостаци измјена овог закона у смислу висине смањења плата различито рангираних запосленика у институцијама БиХ.

  Истог мишљења је и посланик СДА Шефик Џаферовић, чији ће Клуб, како је рекао, извршити консултације како би дошао до јединственог става.

  Посланик СДС-а Мирко Околић изјавио је новинарима да подржава измјене овог закона, али да он има мањкавости, јер је брзо рађен, те да је на њих неопходно уложити амандмане.

  "Ријеч је о овлаштењима Савјета министара БиХ о процјени угрожености фискалне стабилности, и укидању права на одвојени живот одређеним агенцијама које за то имају потребу“, рекао је Околић новинарима, и додао да датум његовог усвајања у случају скраћене процедуре неће каснити толико да би имао негативне посљедице.

  Посланик ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж сматра да са измјенама овог закона треба ићи по хитном поступку и да нема разлога ићи у велику расправу.

  "Можемо успут коригирати да смањења буду знатно већа за оне која имају већа примања. Мислим да је с обзиром на исход разговора у Бечу крајње вријеме за одлуке свих институција и државних и ентитетских како би могли партнер ММФ-у избјегли могућност финансијског колапса“, рекао је Рагуж новинарима.

  Измјенама овог закона у периоду трајања аранжмана са ММФ-ом од 2009 до 2012. године заустављено је повећање издатака за плате по свим основама, а створени су и услови за смањење регреса запосленим у институцијама у БиХ.

  Према сету мјера које је прошле седмеце донио Савјет министара БиХ, које прате овај законски приједлог биће смањена примања функционера, државних службеника и запосленика на државном нивоу чиме ће бити остварене договорене уштеде од 40 милиона КМ на годишњем нивоу у складу с испуњавањем захтјева који је ММФ поставио за закључивање стендбај аранжмана са БиХ.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva