Slavko Jovičić -

Тужилаштво БиХ политички орган

Autor sjovicicslavuj | 11 Jun, 2009 | read_nums (444)

  Datum: 10.06.2009 

  Autor: Жељка Домазет

  СAРAЈЕВО - Тужилаштво БиХ је најнезависнија институција у БиХ, политички орган који је под јаким утицајем међународне заједнице који поткопава суверенитет БиХ.

  Рекао је ово јуче у Сарајеву замјеник предсједавајућег Представничког дома Милорад Живковић, током расправе о Информацији о раду Тужилаштва БиХ у протеклој години.

  Живковић је казао да је Тужилаштво непотребан орган који није ефикасан и не "зна шта су му надлежности" те да на то упућује и чињеница да је у протеком периоду на безброј примјера показало да је "најмање независно и да је под великим утицајем страног фактора".

  Милорад Живковић

  Живковић сматра да је неселективност или селективност рада Тужилаштва БиХ највећи узрок немогућности помирења у БиХ.

  - Свједоци смо да Тужилаштво БиХ од свог формирања није ефикасно. Селективност у његовом раду је погубна, јер су неки осудама добили преко 1.000 година затвора, док се други не процесуирају - констатовао је Живковић.

  Посланик СНСД-а Славко Јовичић рекао је да је реформа правосудног система најнеуспјешнија реформа у БиХ.

  Славко Јовичић

  - Ријеч је о неефикасној институцији. Само у прошлој години умрло је 55 логораша, крунских свједока, који су могли свједочити о злочинима почињеним над српским народом. Док се почне примјењивати Стратегија за процесуирање ратних злочина, многи свједоци ће нестати - упозорио је Јовичић.

  Истакао је да према ономе како ради Тужилаштво и Суд БиХ нема правде за Србе и Хрвате у БиХ.

  Предсједник Клуба СНСД-а Драго Калабић је истакао да уколико два народа не вјерују у институцију Тужилаштва БиХ, онда настаје проблем и да је то довољан показатељ ефикасности и независности ове институције.

  Драго Калабић

  Предсједавајући Уставно-правне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић рекао је да би Представнички дом требало да затражи од надлежних тијела да учине све што је потребно како би институцији државног тужиоца било омогућено да посао обавља онако како треба.

  Бакир Изетбеговић

  Посланик СAД Бакир Изетбеговић је рекао да је Извјештај Тужилаштва некомплетан, јер у њему нема закључка шта се очекује од извршне власти.

               ------------------------

  Нико Лозанчић

  Замјеник предсједавајућег Парламента Нико Лозанчић је казао да према овој институцији постоји пуно генералног неповјерења, те да БиХ долази у позицију да институције других држава воде случајеве, јер се "они не отварају у БиХ".

  Главни тужилац Тужилаштва БиХ Милорад Барашин одбацио је оптужбе да Тужилаштво БиХ није независно у свом раду.

  Он је навео да је сам подигао шест оптужница - једну против Срба, двије против Хрвата и три против Бошњака.

  Милорад Барашин

  - Резултати које смо постигли су задовољавајући. Док сам ја на челу Тужилаштва, ова институција неће бити инструмент утјеривања дугова нити инструмент дневне политике - рекао је Барашин.

  Рекао је да многе истраге предуго трају, јер нема довољно доказа, те да се не може допустити да на основу једног папира и пар ЦД копија буде подигнута оптужница. Рекао је да имају проблеме са свједоцима, јер многи од њих неће да свједоче.

  Барашин сматра да је још увијек потребно присуство страних тужилаца у Тужилаштву БиХ.

  Сарајевски злочини

  Посланик СНСД-а Милица Марковић рекла је да је Тужилаштво БиХ било неефикасно и непродуктивно и тако продубило неповјерење међу народима.

  - У Сарајеву је страдало, према неким подацима, 6.000 Срба и питање је која је улога Тужилаштва БиХ у томе - запитала је Марковићева.

  Милица Марковић

  Изетбеговић је реплицирао да је у Сарајеву страдало 2.000 Срба, од којих 200 дјеце коју су убиле гранате испаљене са околних брда и да ће Срби "уколико буду наставили такву причу, извући дебљи крај".

   

   

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva