Slavko Jovičić -

БиХ парламент - Различити ставови о раду Тужилаштва

Autor sjovicicslavuj | 10 Jun, 2009 | read_nums (505)

  САРАЈЕВО, 10. ЈУНА (СРНА) - Замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Милорад Живковић рекао је да је Тужилаштво БиХ политички орган под утицајем међународне заједнице који поткопава суверенитет БиХ.

  "У протеклом времену видјели смо да је Тужилаштво БиХ најмање независно и да је под великим утицајем страног фактора'' - истакао је Живковић данас у Сарајеву, у посланичкој расправи о Информацији о раду Тужилаштва БиХ за прошлу годину.

  Он сматра да је неселективност или селективност рада Тужилаштва БиХ највећи узрок немогућности помирења у БиХ.

  ''Свједоци смо да Тужилаштво БиХ од свог формирања није ефикасно'' - нагласио је Живковић.

  Посланик Савеза независних социјалдемократа (СНСД) у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић рекао је да је реформа правосудног система најнеуспјешнија реформа у БиХ.

  "Ријеч је о неефикасној институцији'' - нагласио је Јовичић.

  Он је истакао да нема правде за Србе и Хрвате у Тужилаштву и Суду БиХ.

  "Нема отворених процеса у Тужилаштву БиХ који се односе на страдања Срба и Хрвата, односно гдје су они били жртве. Хоће ли неко у овом парламенту рећи да су страдали и Срби и Хрвати'' - запитао је Јовичић и саопштио информацију да је прошле године 55 српских логораша умрло од посљедица заробљавања.

  Он је поручио да страни тужиоци требају да оду.

  "Ефикасност рада међународних тужилаца не може се изразити ни у процентима. Припремите локалне кадрове да замјене странце, јер они сигурно неће остати'' - истакао је Јовичић.


  Предсједник Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Драго Калабић рекао је да уколико два народа не вјерују у институцију Тужилаштва БиХ, онда постоји проблем.

  Независни посланик Момчило Новаковић сматра да би утицај међународне заједнице на ефикасност рада Тужилаштва БиХ био већи када би у њему били само домаћи тужиоци.

  Предсједавајући Уставно-правне комисије Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић рекао је да би Представнички дом требало да затражи од надлежних тијела да учине све што је потребно како би институцији државног тужиоца било омогућено да посао обавља онако како треба.

  Предсједник Клуба посланика Странке демократске акције Бакир Изетбеговић тврди да је БиХ контаминирана ратним злочинцима који ходају на све стране.

  ''Извјештај је некомплетан, јер у њему нема закључка шта се очекује од извршне власти'' - рекао је Изетбеговић.

  Посланик СНСД-а Милица Марковић рекла је да је Тужилаштво БиХ било неефикасно и непродуктивно и таквим својим радом продубило неповјерење међу народима у БиХ.

  ''У Сарајеву је страдало, према неким подацима, 6 000 Срба и питање је која је улога Тужилаштва БиХ у томе'' - запитала је Марковићева.

  Изетбеговић је реплицирао да је у Сарајеву страдало 2 000 Срба од којих 200 дјеце које су убиле гранате испаљене са околних брда и да ће Срби, ''уколико буду наставили такву причу извући дебљи крај'', што је посланик Партије демократског прогреса Бранко Докић схватио као пријетњу.

  Изетбеговић је рекао да је када је навео да ће неко извући дебљи крај мислио на изношење аргумената.

  Главни тужилац Тужилаштва БиХ Милорад Барашин одбацио је све оптужбе да Тужилаштво БиХ није независно у свом раду.

  Он је навео да је сам подигао шест оптужница - једну против Срба, двије против Хрвата и три против Бошњака.

  ''Тужилаштво БиХ оправдало је сврху свог постојања. Резултати које смо постигли су задовољавајући'' - рекао је Барашин и додао да Тужилаштво БиХ неће бити инструмент утјеривања дугова.

  Он сматра да је још потребно присуство страних тужилаца у Тужилаштву БиХ.

  Према његовим ријечима, потребно је извршити реорганизацију тужилачке организације у БиХ, јер не постоји јединствен систем командовања.

  Представнички дом расправљао је и о Извјештају о финансијском пословању БХРТ-а за 2008. годину с прегледом корекција финансијских извјештаја БХРТ-а за 2007. и 2008. годину.

  Комисија за буџет и финансије Представничког дома предложила је Представничком дому да усвоји закључке у којима се подржавају активности Управног одбора (УО) РТВ БиХ у вези са избором консултантске фирме која ће да сачини план санације и консолидације РТВ БиХ, те задужује УО да наведени план достави Представничком дому у што краћем временском периоду.

  Један од закључака је и да Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ предлаже ентитетским законодавним тијелима да ентитетске законе о јавним РТВ сервисима ускладе са одредбама Закона о Јавном РТВ систему БиХ.

  Закључцима Представнички дом задужује УО РТВ БиХ да у најкраћем року упути захтјев Конкуренцијском савјету иХ којим ће тражити испитивање рада маркетиншких агенција, у смислу спречавања монопола на маркетиншком тржишту јавних сервиса у БиХ.

  Представнички дом од Парламента Федерације БиХ захтијева да у најкраћем року именује УО Федералне РТВ БиХ.

  Представнички дом Парламентарне скупштине Бих наставио је сједницу излагањем предсједавајућег Савјета министара БиХ Николе Шпирића о постигнутом напретку на испуњавању услова либерализације визног режима.

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva