Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 4 Mart, 2019 | read_nums (100)
 
На данашњи дан 4. марта 1852. године
умро је славни руски писац

Николај Васиљевич Гогољ
 


 
Autor sjovicicslavuj | 3 Mart, 2019 | read_nums (105)

 

Рагбисти Црвене звезде освојили су Суперкуп Србије пошто су у премијерном мечу нове сезоне прегазили Партизан резултатом 60:12.

Ово је трећи Суперкуп Србије за Црвену звезду.


 
Autor sjovicicslavuj | 3 Mart, 2019 | read_nums (102)

ИВАНА ШПАНОВИЋ 
6,99 метара

 
Најбоља српска атлетичарка
Ивана Шпановић
освојила је златну медаљу на Европском дворанском првенству у Глазгову! Ивана је скоком од 6,99 метара у петој серији имала бољу даљину од другопласиране Бјелорускиње Настасије Мирончик.Слика коју је Ивана поставила 

на свом Инстаграм профилу,

изазвала је прави хаос на интернету.

 

Autor sjovicicslavuj | 3 Mart, 2019 | read_nums (95)
 
Српски атлетичар, Страхиња Јованчевић остварио је невјероватан успјех на дворанском првенству Европе у Глазгову.

Он је освојио бронзану медаљу и поставио нови национални рекорд у скоку удаљ који сад износи 8,03 метара. 

Претходни рекорд у власништву Даниела Јахића био је стар 20 година (8,02).

Страхиња је имао сјајну серију скокова, чак пет исправних и само један преступ. Иако је његов резултат био осми у финалу, он је успио да надмаши себе и скочи до европске бронзе.

Већ након прве серије, Страхиња је обезбиједио своје мјесто у борби за медаљу. 
Пред пету серију, када је скочио најдаље, он је спао на пету позицију, што му је дало додатни вјетар у леђа да скочи што даље. И у томе је успио. 
Летио је до новог државног рекорда и прве медаље за Србију на овом шампионату.

 
Autor sjovicicslavuj | 3 Mart, 2019 | read_nums (218)
 
То је био ОН - непоновљиви 

МОМО КАПОР

Слава и божија милост за тебе МОМО 
и хвала ти за пријатељство, овдје на земљи

На данашњи дан 3. 3. умро је
велики српски књижевник, сликар, стваралац,


МОМО КАПОР

 
 
 

Рођен је У Сарајеву 8. априла 1937. године, од мајке Бојане Капор (дјевојачко Велимировић) и оца Гојка Капора. Отац Гојко Капор радио је као финансијиски стручњак у Сарајеву, гдје је срео своју будућу супругу.

Заробљен на почетку рата као резервни официр краљеве војске, одведен је у Нинберг, гдје је провео пуне четири године. 13. априла 1941. за вријеме бомбардовања Сарајева пала је бомба на стару турску кућу у којој су се склонили Момова мајка Бојана, Капорова бака и мали Момо.

Сви су погинили осим Мома, кога је мајка заштитила легавши преко њега.

О мајци је Капор знао врло мало, зато што се о њој ријетко говорило у породици, вјероватно због жеље најближих да дијете заштите, не обнављајући му сјећање на преживљени ужас и не продубљујући додатну трауму коју је носио у себи.

Ратне године Момо проводи у Сарајеву код бакине сестре Јање Барош, а отац га годину дана по завршетку рата доводи у Београд.

По матурирању Капор се одлучује за студије сликарства. Дипломирао је сликарство 1961. године на београдској Академији ликовних уметности са просјечном оцјеном 9,9.
У вријеме дипломирања на Академији упознаје гимназијалку Ану Пјеротић, касније студенткињу психологије. Момо и Ана вјенчали су се 1964. и из овог брака родиле су се кћерке Ана Капор (1964) и Јелена Капор (1968.)

Превођен је на француски, руски, њемачки, пољски, чешли, бугарски, мађарски, словеначки и шведски језик.
 
Једина пјесма славног МОМЕ КАПОРА - М И Р

На питање зашто не пише поезију 
кад би му то као умјетнику 
и писцу ишло од руке, одговарао би:

"Ма није то за мене. Данас сви Срби пишу песме"!
 
 


+++++++++++++++
Autor sjovicicslavuj | 2 Mart, 2019 | read_nums (134)

 

Некад било ...

Слика Сарајева настала прије Другог свјетског рата ...

На слици су зграда Богословије и Саборна црква Рождества Пресвете Богородице у Сарајеву.

Pприје једне деценије bila je један је од највећих српских православних храмова на Балканском полуострву. 
Налази се у самом центру Сарајева. 

Прије Другог свјетског рата трамвајска пруга је била по средини улице ...

Након Другог свјетског рата улица је добила име Васе Мискина, а након грађанског рата у БиХ (1992. - 1995.) промијењен је назив улице и сад се зове Ферхадија ...

Данас нас /Срба/ нема тамо гдје смо некад били

Слика 

Autor sjovicicslavuj | 2 Mart, 2019 | read_nums (90)
Данас, 2. марта су
Велике зимске задушнице

ЗАДУШНИЦЕ; суботњи дани посвећени помену и молитвама за упокојене; посебни дани када се на богослужењима: 

Литургијама, парастосима, дељењем милостиње, уређивањем гробова, одаје дужно поштовање упокојеним члановима фамилије и Цркве. Црква се сваке суботе, а нарочито II, III и IV суботе Васкршњег поста моли за упокојене и сећа се свих упокојених Хришћана, отаца и браће наше. 


Међутим, поред ових редовних суботњих молитвених дана, Црква је одредила посебне дане у току Црквене године, који се називају задушнице. Оне увек падају у суботу.


Задушнице су дан посвећен упокојеним, па према томе, треба отићи на службу у цркву, обићи гробове, прелити их вином, уредити и окитити цвећем и упалити свеће. Уобичајено је да се на задушнице држи Литургија, на којој свештеник прелива вином донешено жито (кољиво), а после службе се одлази на гробља, где се пале свеће, а свештеници обилазе и каде гробове. 


Они који нису у могућности да оду на гробља због удаљености, треба да оду до најближег храма, и да ту обаве помен за своје упокојене. Пошто је то дан када се посебно обраћа пажња на делење милостиње, обавезно се сваком просијаку кога сретнемо, удели милостиња и да део хране коју смо понели са собом.


Обичај је у народу да се ο задушницама, као и ο парастосима, износе многа јела. Веровање је, да та изнесена јела треба да се разделе сиротињи и уопште свима који се ту затекну, за покој душе умрлога. Обично се износи погача, жито, вино, као и друга јела.
Autor sjovicicslavuj | 2 Mart, 2019 | read_nums (94)

Свети

Теодор Тирон


Мошти светог
Теодора Тирона
налазе се у манастиру  
Новом Хопову - Фрушка Гора,
задужбина Ђурађа Бранковића

Тирон значи регрут. Тек што свети Теодор беше ступио у војску, у пук Мармаритски, у граду Амасији, када отпоче гоњење хришћана под царевима Максимијаном и Максимином.

Како Теодор не хте крити да је и он хришћанин, то би потегнут на суд и вргнут у тамницу, и тамница закључана и запечаћена. Јер, нечастиви судија хоћаше Теодора уморити глађу.

У тамници се јави Теодору сам Господ Христос и охрабри мученика Свога говорећи му: "Не бој се, Теодоре, Ја сам с тобом, не узимај више земаљске хране и пића, јер ћеш бити у другом животу, вечном и непролазном, са Мном на небесима".

У томе се јави мноштво ангела у тамници, и сва тамница се осветли пресјајно, и стражари тамнички видеше ангеле у бело одевене, и врло се уплашише.
Потом би Теодор свети изведен, истјазаван и на смрт осуђен. Бачен би у огањ, и предаде душу своју свету Богу вишњем. Пострадао 306. године. 

Autor sjovicicslavuj | 1 Mart, 2019 | read_nums (108)
 
ПИШЕ: СЛАВКО ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Дан такозване независности Босне и Херцеговине што се тиче Срба, поготово Срба из Републике Српске није никакав празник БиХ. 
Заправо, тај датум за српски народ не значи ама баш ништа, сем неких трагичних догађаја.

Да напоменем, БиХ још нема Закон о такозваним државним празницима. Небројено пута бошњачки посланици покушавали су да на дневни ред сједница ставе Закон о празницима БиХ, али такав Приједлог закона у Парламентарној скупштини БиХ српски посланици су увијек обарали, а тако ће бити и убудуће. Јер српски политичари из Републике Српске никад неће прихватити да 1. март буде празник за све народе у БиХ, односно да то постане празник који ће обиљжавати и Срби у Републици Српској.
Дакле, то може бити празник само у једном дијелу БиХ, односно у Федерацији БиХ и ништа више. Српски народ у Републици Српској уопште не интересује шта и који празници се славе у Федерацији БиХ.

Бошњаци већ више од деценије и по настоје да наметну да се у цијелој БиХ слави 1. март Дан такозване независности БиХ, позивајучи се на референдум када је 1. марта 1992. године задат посљедњи ударац нормалном функционисању, па и опстанку некадашње БиХ.

Што се тиче самог фамозног референдума који је одржан 29. фебруара /та 1992. год. је била преступна/  и 1. марта 1992. године, морам да кажем да је то био нелегални чин муслиманског и хрватског политичког руководства у тадашњој БиХ. Та два народа су без сагласности Срба у БиХ противуставно и сецесионистичким актом срушили легално и једино признати Устав тадашње СФР Југославије, а самим тиме су срушили и тадашњу Југосавију чланицу УН. 
Тадашње муслиманско и хрватско руководство у БиХ је починило најтежа кривична дјела сепаратизма и државног удара и да је била нормална држава - сви они би одговарали за најтежа кривична дјела.

Безброј је контраверзи које су везане за фамозни референдум о такозваној независности Босне и Херцеговине. Да пођемо од  процената излазности на референдум. Сви резултати су потпуно лажни и непоуздани, јер су у бирачким одборима били само Муслимани и Хрвати, а то јасно говори да су резултати референдума фалсификовани и да су прилагођени вољи Алије Изетбеговића и министрима иностраних послова Њемачке Дитриху Геншеру и аустријском министру Алојзу Моку, односно америчком амбасадору у Београду Ворену Цимерману, највећим непријатељима и србомрсцима тог времена.

Па чак и у тим условима за легалност и валидност референдума била је потребна двотрећинска већина од 66,6 одсто од броја изашлих бирача, а то се није десило, јер је излазност била нешто мања од 64 одсто. Све је дакле фалсификовано и препарирано са једним циљем – неуставним потезима политички и територијално издвојити БиХ из легално признате државе СФР Југославије.

Прије самог одржавања референдума тадашњи предсједавајући седмочланог Предсједништва БиХ, лидер муслиманског народа и предсједник СДА Алија Изетбеговић је 14. октобра 1991. године у Скупштини БиХ рекао ону чувену реченицу: 
За суверену БиХ  ја сам спреман жртвовати мир”! 

Том реченицом Алија Изетбеговић је започео крвави четверогодишњи грађански рат у БиХ. Све друго су само трагичне посљедице које су настале након ратне катаклизме која је унесрећила све народе у БиХ.

И да закључим – 1. март за српски народ и за Републику Српску не значи ништа и никада неће бити државни празник! 

1. март је само Дан Цивилне заштите 
у Републици Српској и он се тако и обиљежава!

Свим припадницима 
и Управама Цивилне заштите 
РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И СРБИЈЕ 
честитам 1. март, Свјетски дан цивилне заштите! 


Срећно прославили свој празник 
са што мање интервенција
у ситуацијама када је потребна 
ваша помоћ у спашавању 
људских живота 
и материјалних добара!
«Prethodni   1 2 3 4 5
    My picture!

Kategorije

Arhiva