Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 10 Mart, 2019 | read_nums (113)
 
За сјећање и памћење ...

На данашњи дан, 
10. марта рођен је 

Владислав Петковић Дис

Био је велики српски пјесник и родољуб. 
 


---------------------------------
 
Autor sjovicicslavuj | 10 Mart, 2019 | read_nums (85)

 
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ ...

На данашњи дан 

1о. 3. 1856. године,
у Вршцу је умро

Јован СТЕРИЈА ПОПОВИЋ


Уврштен у 100 најзнаменитијих
Срба у нашој историји


-------------------------------------------
БИО ЈЕ ВЕЛИКИ ПЕСИМИСТА У ЖИВОТУ,
 јер га живот није мазио, 
а поготово је био разочаран 
друштвом у којем је живио.

Autor sjovicicslavuj | 10 Mart, 2019 | read_nums (93)

 
ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ


Прошао је 8. Март – Дан жена. Данас је 10. март и света недјеља. Је ли и данас Дан жена или је дан за жене. 

Са свих страна пљуштале су честитке за празник. Мушкарци, онако како их је сам Бог створио, утркивали су се у честитањима. Много је разлога за то. Неки су то радили што заиста поштују и цијене жене и што имају лијепе манире који им не дозвољавају да то забораве. 

Било је и оних који то раде из навике, онако по инерцији, јер су се угледали на неке њима сличне.

Било је оних који су умјесто честитки женама сами прославили Дан жена. Још од старина било какво славље је незамисливо ако нема мезе и алкохола.

 Алкохол опија и није то откривање топле воде, већ само дигресија и упоредни параметар са опијеношћу без алкохола. И ту има много варијанти. Неки су опијени љубављу према вољеној жени, а неки према женама које би хтјели "да имају", како се то каже, али никако им се неда да то и остваре.

Некако ми све ово изгледа поједностваљено. Није довољно убједљиво, а ни сликовито, јер многи воле само да гледају слике из једног јединог разлога што слике "говоре све". Има и оних који никад ништа нису видјели на слици нити су разумјели поруку коју шаље слика. Рекло би се - каква слика, таква и прилика.


Ово ће бити много убједљивије. Ово стварно појачава значај и даје потпуни смисао празнику и честитањима.
Познато је да су данас у моди разна честитања. Ништа чудно. Народ има времена на претек. У посљедње вријеме изгледа да су у моди накнадна честитања. Ретроактивна честитања. Није на одмет да поново драгим дамама честитам 8. Март Дан жена и то са данашњим датумом. Десети је март, па шта. Нико још није заборавио шта је било прије два дана. Зато и обнављам честитку да се не заборави, јер је заборавност једна од лошијих људских особина.

Додуше, постоје и они који никад ништа не заборављају и који ће оног другог увијек на нешто подсјећати, најчешће на дугове и на рок њиховог враћања. А данас је свако свакоме понешто дужан. Мало је недужних и невиних. Процеси су то. То се зове живот. Јер, ријека никад није текла, већ вода увијек тече и потоком и ријеком. Океани нигдје не теку, јер су опколили копно и немају гдје. А кад се нема гдје, онда се нема ни куд.

Ајд' здраво, до неког сљедећег осврта кад будем знао гдје ћу и како ћу и до неког новог честитања и славља.

И на самом крају да не заборавим -  свима онима који увијек имају разлога нешто да славе ЧЕСТИТАМ.
 
Autor sjovicicslavuj | 10 Mart, 2019 | read_nums (135)

Светозар Марковић

Умро је у Трсту 10. марта 1875. године

 Живио је само 29. година.
 
Уврштен у 100 најзнаменитијих
Срба у нашој историји
 
 
У Србији је почео да издаје лист „Раденик“, (од 1871. до 1872. године),
а након тога је 1873. године у Крагујевцу издавао лист „Јавност“.

 
Марковић је отишао у Беч. Тамо су му љекари рекли да има мало наде за оздрављење. 

Дошао је у Трст, али тамо му се здравље још више погоршава. Није се опоравио и умро је 10. марта 1875. године у 29. години живота. 

Покопан је у Јагодини гдје је провео већи дио своје младости. 

Посљедње ријечи су му биле:
„Задржи сузе и ради за свој народ“. 

У кратком периоду свог живота остварио је врло обиман теоријски опус, уз активан политички рад. 

У домену теорије политике остварио је запажене радове о концепту федерализма, државе, националног питања и партије. 

 Универзитетска библиотека у Београду названа је по Светозару Марковићу, заједно с бројним институцијама у Србији. 

Уврштен је у 100 најистакнутијих Срба. 
У Крагујевцу и данас постоји његова кућа.

Све до 1992. године данашња Јагодина
по њему је носила име Светозарево.

Споменик Светозару Марковићу
испред истоимене универзитетске библиотеке
у Београду.

Autor sjovicicslavuj | 10 Mart, 2019 | read_nums (110)
 
Кик боксер „Палминих тигрова” 
Александар Коновалов 
одбранио је у Јагодини 
титулу професионалног првака свијета.

Александар Коновалов је у Јагодини одбранио тутулу свјетског првака у кик боксу, тако што је изазивача, Ионуца Атодиресеја из Румуније, побиједио нокаутом у првој минути прве рунде.

Коновалов је меч завршио ефектно, готово да није примио ни један ударац противника. Ово је трећа одбрана титуле Коновалову, у категорији до 64,5 килограма у дисциплину лоу-кик. Он је, са овим мечом, имао 48 професионалних мечева и 47 побједа.

Коновалов, који је члан Кик бокс клуба „Палмини тигрови”, освојио је титулу професионалног првака света 2016. године победом на Андонином Иглесиасом де ла Крузом из Шпаније, а одбранио ју је 2017. године победом над Италијаном Луком Малијем.
 
-------------
У уводном професионалном мечу у крузер категорији до 90,7 килограма, између Вељка Ражнатовића и Исоша Монда из Француске, побиједио је Ражнатовић.
 

Вељко Ражнатовић 
је у веома тешкој и до краја неизвјесној борби,
која је трајала шест рунди,
побиједио Монда одлуком судија 60:54.

 
Autor sjovicicslavuj | 9 Mart, 2019 | read_nums (87)
 
Славље изабраника Владана Милојевића могло је да почне. 
То је наставак низа који траје од 14. октобра 2017. године.
Звезда је  данас 46 пут уписала по три бода уз још шест ремија.

Црвена звезда – Земун 4:0 (2:0)

Стријелци: 1:0 Марин у 31. из једанаестерца, 2:0 Јовељић у 42, 3:0 Павков у 53. минуту из једанаестерца, 4:0 Златковић аутогол у 67. минуту. 

ЦРВЕНА ЗВЕЗДАБорјан, Стојковић, Савић, Бабић, Гајић, Јовичић, Јованчић, Марин (од 37. Ебисилио), Иванић, Павков (од 56. Вукановић), Јовељић.


Током више од 16 мјесеци непобједивости пред црвено-белима је пало 17 тимова. Пет пута је Звезда била боља од Спартака, а по једном мање су празних шака остајали Мачва, Чукарички, Вождовац и Војводина. Три пута је Црвена звезда савладала Мачву, Земун, Раднички, Радник и Напредак, по два пута Рад и Динамо, а поразе су претрпјели и Борац, Јавор, Партизан, ОФК Бачка и Пролетер.

Побједом оствареном прошле недјеље у Лучанима, Звезда је изједначила државни рекорд који је раније постигла, такође, једна од генерација црвено-белих. Екипа коју је са клупе предводио Славољуб Муслин била је непоражена од 3.11.1999. до 31.3.2001. године, а у том периоду остварила је идентичан учинак као до данас актуелна генерација – 45 побједа и шест ремија.

Сјајан учинак изабраника Владана Милојевића постаје још импресивнији уколико се сагледа и гол разлика која износи 136:31, док је у вријеме мандата Славољуба Муслина била 118:22.

Побједом против Земуна у 26. колу Суперлиге Србије, Звезда се осамила на врху листе непобједивостим и поставила нови рекорд од 52. утакмице без пораза. 
То уједно представља и прославу 74. рођендана Црвене звезде. 


 
* * * * *

Autor sjovicicslavuj | 9 Mart, 2019 | read_nums (108)
 
Прошао је 8. март Дан жена!
Дан жена су најбоље прославили мушкарци. Све су нас родиле мајке
и зато сви дани требају бити дани љубави према женама,
јер да нема жена не би било ни свијета! Да нема мушкараца не би било ни жена. Да нема жена и мушкараца - НЕ БИ БИЛО НИЧЕГА!
 Ð¡Ð»Ð¸ÐºÐ°
Autor sjovicicslavuj | 9 Mart, 2019 | read_nums (101)
 

Биста Алекси Шантићу на Калемегдану, Београд … 

Autor sjovicicslavuj | 9 Mart, 2019 | read_nums (82)

Обретење значи проналазак. Када Ирод посече Светог Јована Крститеља, непријатељи Претечини се уплашише да ће пророк васкрснути и не дозволише да му се глава сахрани са телом. Иродијада нареди да се глава баци на гомилу измета. Знајући где су бацили Претечину главу, Св. Јована Мироносица је пронађе тамо потајно сахрани на Јелеонској гори. Тамо је глава остала закопана све до IV века.

Прво обретење , десило се када је подвижник Инокентије купио земљу где је глава почивала, наумивши да на том месту подигне цркву и монашку келију. Када је почео да копа темеље, наиђе на главу у глиненом суду и препозна чија је. Уплашивши се да не падне у руке безбожника, поново је закопа на истом месту. По његовом представљењу, црква коју је он саградио била је напуштена и постала је рушевина.


Друго обретење, десило се 452. године. У време цара Константина Великог (306-337), двојици монаха на поклоњењу јерусалимским светињама, јави се у сну Свети Јован, и откри где се налази његова глава. Монаси је откопаше, али се убрзо показа да је нису достојни. Лењи да носе Претечину главу, дадоше је неком грнчару из Емеса да је он носи, не рекавши му шта је у врећи. Претеча се јави том грнчару и рече му да побегне од тих немарних монаха. Он тако и уради, и глава је била код њега.

Пред своју смрт, грнчар је предао својој сестри, а после је ишла из руке у руку, док није доспела код монаха Евстратија, који је сакри у пећину. Убрзо се покрај пећине подиже манастир. Игуману тог манастира, Маркелу, јави се у сну Претеча и окри му тајну места његове главе. Тако је 452. године, други пут пронађена Претечина глава и тада је пренешена из Емеса у Халкидон, а одатле у Цариград.

Autor sjovicicslavuj | 8 Mart, 2019 | read_nums (126)
 
Свим женама срећан 8. Март - Дан жена!

Данас се слави Дан жена. Требале су године и године да прођу, па да сазнам шта значи тај дан и зашто се уопште и слави. Мада сам и прије поласка у основну школу знао да тај дан требам нешто да купим и да поклоним мајци и старијој сестри која ме и научила шта је моја обавеза и како да честитам Дан жена. 


ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ  

СВЕ ДОК БУДЕ ЖЕНА - БИЋЕ И ПРАЗНИКА

А онда сам пошао у школу. Четири године учила ме иста учитељица изнам да смо нашој драгој учитељици сваког 8. марта нешто поклањали. Претходно смо врло брзо  прикупљали паре, јер од сваког ученика радио је барем отац. А сви у разреду су имали живе родитеље, хвала Богу. 
Елем, кад би прикупили новац цијели разред би одлазио у најближу и у најбољу продавницу. Ту би сви заједно бирали поклон заашу учитељицу. 

Прве године, дакле док смо ишли у први разред не знам шта смо купили учитељици. Заборавио сам. Знам да је свако од нас ученика доносио цвијеће од своје куће, јер није било цвјећара као данас на сваком ћошку. Цвијеће би углавном доносили у саксијама које су наше мајке чувале у кућама да се цвијеће не смрзне од зиме.

Друге године у другом разреду драгој учитељици опет смо купили неки поклон. Сви смо, онако колективно отишли да бирамо поклон. Чуј да бирамо? Нисмо имали појма шта да бирамо, а још мање шта да изаберемо. Трговци су нам углавном помагали. Купили смо  украсну вазну за цвијеће. Након куповине знам да нам је остало доста непотрошених пара. Остало нам је таман толико да смо могли отићи у сластичарну коју је држао неки Шиптар. Нисмо могли сви одједном да уђемо, па смо се подијелили по групама.  

У трећем разреду учитељицу смо обрадовали са златним прстеном, јер смо сакупили много више пара и могли смо да купимо вриједнији поклон. 

У четвртом разреду основне школе нашој учитељици смо купили златни ланчић. Јер свакако на крају школске године од ње смо се и опростили.

У старијим разредима не знам како, а ни због чега, разредници су нам били мушкарци.  Нисмо се баш пуно ни трудили па да женама које су нам предавале друге предмете купујемо поклоне. 
 
О боже мој. 

У осмом рареду као и претходних година био сам предсједник Разредне заједнице и покренуо сам акцију да за Дан жена купимо поклон наставници музичког васпитања иако нам она није била разредни старјешина. Годину дана раније завршила је Педагошку академију и дошла је да предаје у нашу школу
О боже мој.

И сад мислим да никада у животу нисам видио љепшу дјевојку-жену. Само оваквог каквог ме је Бог створио и могао сам да се врло брзо заљубим (!) у наставницу. 

Увијек сам био одличан ученик, али боље би било да су ме тада избацили из школе него што сам се заљубио у наставницу. 

Тада на прави начин нисам ни знао шта су емоције, а шта је љубав, као што нисам знао да су то повезане ствари.

Често сам послије наставе остајао и наравно кришом  пратио гдје се креће моја наставница, "моја љубав" у сновима. Једног несрећног дана сви моји снови и сва сањарења су се срушили као кула од карата. Своју прелијепу наставницу видио сам како загљена шета са момком. Мислио сам да ћу умријети од муке.

Прошло је доста година од тада. Завршио сам средњу школу. Ни сад не бих знао да објасним како, али срео сам своју бившу наставницу. Заправо, она ме са пар метара "прозвала" као некада у учионици - презименом. Стао сам као укопан, али тада сам имао много више самопоуздања у себи и био сам више него храбар, па сам наставницу позвао на кафу.

Сједили смо дуго, дуго и кад ми је рекла да се удала, па развела од оног "њеног" /ух како сам само мрзио тог човјека/ нисам знао шта да јој кажем. Али смогао сам снаге да јој испричам све моје патње из осмог разреда основне школе и да јој кажем да сам за њом био луд. 

Шта се све даље дешавало и није толико важно. Јер како сам одрастао тако сам постајао и паметнији, али никад довољно паметан да неке ствари схватим нити да их поредам онако по некој важности.

Свим женама срећан 8. Март - Дан жена!
 
Autor sjovicicslavuj | 8 Mart, 2019 | read_nums (90)
 
За сјећање и памћење ...

На данашњи дан /8.3./ умро је 
свјетски познати српски научник

ЈОСИП ПАНЧИЋ

Уврштен у 100 најзнаменитијих
Срба у нашој историји


Панчићева оморика!
Autor sjovicicslavuj | 7 Mart, 2019 | read_nums (124)
 
 Онако с прољећа ..
Дрино водо ....
 
Слика
 
Autor sjovicicslavuj | 7 Mart, 2019 | read_nums (79)
 
ИСИДОРА СЕКУЛИЋ
Била је прва жена изабрана
за академика Српске академије
наука и умјетности

Била је прва српска жена која је изабрана за члана – дописник Српске Краљевске академије наука (1939. године), чланица Српске академије наука и умјетности (1950. године), била је прва жена академик САНУ,  предсједник Српског центра ПЕН (1931. године), предсједник Удружења књижевника Југославије и предсједник Удружења књижевника Србије.


 
Autor sjovicicslavuj | 6 Mart, 2019 | read_nums (141)
 
Габриел Гарсије Маркес

Колумбијски књижевник, нобеловац, 
рођен је у Аракатаки, 06. 03. 1928 - 
умро је у Мексико Ситију, 17. 04. 2014.год.

Чувени писац стекао је свјетску славу романима Сто година самоће и Љубав у доба колере, знао је много о људској природи и на крајње генијалан начин ју је представаљао својим читаоцима, те не чуди што су његови цитати о животу погађали право у мету.

Његова дјела су обавијена митовима и мистеријама, а приде се могу читати изнова и изнова.

Маркес је писац који је много рекао човјечанству, испричао десетине магичних бајки свог чаробног свијета, оног у коме људи могу да воле и живе стварно. Чак и за вријеме рата, и куге.

Из опуса овог литерарног великана и добитника Нобелове награде за књижевност најважнија дјела су сљедећих пет:

Габријел Гарсија Маркес оставио је иза себе бројне романе, збирке прича, политичке есеје и новинске текстове, па чак и неколико филмских сценарија.

Ипак, Пуковнику нема ко да пише, (1961), Вијести о отмици (1996), Сто година самоће (1967), Јесен патријарха (1975) и Љубав у доба колере (1985) важе за његова најважнија дјела.


- За трпезаријским столом може се вољети 
исто тако као и у кревету!

- Увијек ће бити људи који ће те повриједити. Настави да вјерујеш, само буди опрезнија.

- Не опири се толико. Најбоље ствари се догађају онда када их не очекујеш.

- Ја не носим шешир, да га не бих морао скидати ни пред ким.

- Зашто трошити толико ријечи да се објасни шта осјећа човјек у рату, ако је довољна само једна ријеч - страх.

- Сјајно је мислити о прошлим задовољствима, без горчине и кајања.

- Инспирација долази само за вријеме посла.

- Знање и мудрост долазе нама тада, када нам више нису од користи.

- Не, ја нисам богат човјек. Ја сам сиромах са новцем, а то - није исто.

- Старост нема везе са тим колико имаш година, већ колико се старо осјећаш.

- Буди смирен. Умријети је теже, него што се чини.

- Живот је попут приче, није важно колико је дуг, већ колико је добар. Оно што је прошло, више не постоји, оно што ће бити, још није дошло. Постоји само једна тачка у којој се састају и прошло и будуће. У тој тачки је цијели твој живот. Искористи је.
 
Autor sjovicicslavuj | 5 Mart, 2019 | read_nums (258)
 
На данашњи дан,
5. марта 194о. године, 
у Београду је рођена

Оливера Катарина

Пребогата биографија 
и умјетничка каријера диве Катарине, 
 једва могу да стану у само један живот!ОЛИВЕРА КАТАРИНА - БАДЊАЦИ ...

-----------------------------------------

----------------------------
ДВИЈЕ СРПСКЕ ЛЕГЕНДЕ - ОЛИВЕРА КАТАРИНА И ЂОРЂЕ МАРЈАНОВИЋ


 
Autor sjovicicslavuj | 4 Mart, 2019 | read_nums (337)
ЗВЕЗДО


Звезда прославила 74. рођендан,
Милан Борјан и Милица Николић најбољи.
 
Прије 74 године, 4. марта 1945. године 
основано је Спортско друштво Црвена звезда. 

Седамдесет и четири године касније 
прослављени спортисти, легенде Црвене звезде, 
руководиоци, садашњи првотимци, 
будуће звезде окупили су се у Медија центру 
ФК Црвена звезда на обељежавању 
још једног рођендана.


За најбољу екипу изабрани су фудбалери Црвене звезде који су прошле године освојили титулу шампиона Србије и изборили учешће у Лиги шампиона, а Владан Милојевић за најбољег тренера.

Награду за животно дело добили су 
Дане Корица и Александар Матановић,
а „црвено-бело срце“ навијачи Црвене звезде.

Голман фудбалера Црвене звезде Милан Борјан и џудисткиња Милица Николић изабрани су за најбоље појединце Спортског друштва Црвена звезда за 2018. годину на прослави 74. рођендана црвено-беле породице.
Најбољи спортисти ЗВЕЗДЕ за прошлу годину 
Милан Борјан и Милица Николић 
сијеку звездину рођенданску торту.
 
На традиционалном избору у Медија центру стадиона „Рајко Митић“ Николић је други пут добила награду, након што је била најбоља за 2016. годину, док је Борјан први пут лауреат.

Све награде:

Најбољи пионир: Аљоша Петровић (карате)
Најбоља пионирка: Јована Мићић (атлетика)
Најбољи пионирски клуб: Женски кошаркашки клуб
Најбољи кадет: Лука Тадић (одбојка)
Најбоља кадеткиња: Тамара Ђапић (стрељаштво)
Најбољи кадетски клуб: Ватерполо клуб
Најбољи јуниор: Зоран Пауновић (кошарка)
Најбоља јуниорка: Сташа Веић (кикс бокс)
Најбољи јуниорски клуб: Кошаркашки клуб
Најбољи тренер младих: Слободан Клипа (кошарка)
Специјално признање: Рагби лига клуб, Хокејашки клуб, Веслачки клуб, Џудо клуб,
Црвено-бело срце: Делије
Пословни партнер: Телеком
Пословни партнер: М6 (БИП и Тиквеш)

Награда за животно дело: Дане Корица (атлетика)
Награда за животно дело: Александар Матановић (шах)

Најбољи млађи сениор: Дејан Јовељић (фудбал)
Најбоља млађа сениорка: Андреа Стојадинов (џудо)
Најбољи тренер: Владан Милојевић (фудбал)
Најбоља спортисткиња: Милица Николић (џудо)
Најбољи спортиста: Милан Борјан (фудбал)
Најбољи клуб: Фудбалски клуб

 
Autor sjovicicslavuj | 4 Mart, 2019 | read_nums (104)
 
Слика
 
Autor sjovicicslavuj | 4 Mart, 2019 | read_nums (103)
 
На данашњи дан 4. марта 1908. године
умро је српски писац
Симо Матавуљ
- члан Српске краљевске академије


Уврштен у 100 најзнаменитијих
Срба у нашој историји


 
    My picture!

Kategorije

Arhiva