Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 9 Jun, 2016 | read_nums (183)
ЗВЕЗДА
је нови-стари
ШАМПИОН!
 
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА . Партизан 3:1
----------------------------------------------------------------------
ПРВА УТАКМИЦА
Црвена звезда  Партизан 
84:53 (21:15, 21:12, 22:12, 20:14)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Кинси 2, Ребић, Дангубић, Митровић 8,
Лазић 3, Мицић 9, Симоновић 11, Гудурић 1, Јовић 15,
Милер 24, Цирбес 6, Штимац 5.
................................................
ДРУГА УТАКМИЦА
Партизан  Црвена звезда 
86:87 (25:21, 29:16, 18:25, 14:25)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Кинси 13, Ребић, Дангубић 3, Митровић 8,
Лазић 8, Мицић 10, Симоновић, Гудурић 11, Јовић 13,
 Милер 6, Цирбес 13, Штимац 2.
---------------------------------------
ТРЕЋА УТАКМИЦА
Црвена звезда – Партизан 
72:75 (13:5, 16:22, 18:26, 25:22)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Кинси 10, Ребић, Дангубић 4, Митровић 4,
Лазић 4, Мицић 3, Симоновић 15, Гудурић 3, Јовић 5, Милер 5,
 Цирбес 19, Штимац.
-----------------------------
ЧЕТВРТА УТАКМИЦА
Партизан  Црвена звезда 
65:70 (22:18, 17:23, 9:15, 17:14)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Кинси 15, Ребић, Дангубић 3, Митровић 10,
Лазић, Мицић 5, Симоновић 15, Гудурић, Јовић 3, Милер 4,
Цирбес 15, Штимац.

 
 
 

Autor sjovicicslavuj | 8 Jun, 2016 | read_nums (178)

СРБИМА у нашој Бања Луци,
 као и у нашем братском Београду, 
наискреније честитам крсну славу градова 
- Вазнесење Господње СПАСОВДАН!

Честитајући крсну славу 

желим вам од Господа 
све оно што је свето и честито!

На многаја љета!

АМИН!
 -------------------------------------------------------------------------
 
 
ХРАМ СВЕТОГ САВЕ БЕОГРАД

 
Autor sjovicicslavuj | 8 Jun, 2016 | read_nums (222)
 
Ову поему посвећујем свим невино страдалим СРБИМА и ДРУГИМ НАРОДИМА 
 
у злочиначкој НАТО агресији на СРБИЈУ и РЕПУБЛИКУ СРПСКУ!
 
 
Autor sjovicicslavuj | 8 Jun, 2016 | read_nums (203)

СРБИЈА
 и БиХ, посебно РЕПУБЛИКА СРПСКА и СРБИЈА и у наредних неколико вијекова бориће се, али неће моћи и да се изборе са енормним порастом малигних обољења која су проузроковали НАТО злочинци бомбардујући СРБИЈУ и РЕПУБЛИКУ СРПСКУ бомбама са осиромашеним уранијумом.
                                                   ************************************************
 
Кумановски споразум, потписан је 9. јуна 1999. године у Куманову. Тим споразумом окончана је седамдесетосмодневна оружана злочиначка агресија НАТО снага против Србије, односно, тадашње СР Југославије. 

Током саме агресије живот је изгубило између 3.500 и 4.000, а рањено преко 10.000 грађана тадашње државе.


Колико је људи изгубило живот по окончању агресије, било од тешких рањавања, било од посљедица коришћења забрањених оружја као што су пројектили са осиромашеним уранијумом и касетне бомбе, тешко да ће се икада утврдити.


Штета од економских разарања, својевремено је процењена на око 100 милијарди америчких долара.


НАТО злочиначко бомбардовање Београда


НАТО злочинци су СРБИЈИ оставили
Касетне бомбе на преко 800 хектара.

Србију у наредних неколико година очекује најмање још 10.000 смртних случајева од рака због злочиначке НАТО агресије.

У наредних неколико вијекова због НАТО злочинаца и посијаног осиромашеног уранијума по РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ и СРБИЈИ будуће генерације ће трпити тешке посљедице.

Злочиначки НАТО је крив за енорман пораст малигних обољења у Србији и у Републици Српској.  

Злочиначка  НАТО агресија на СРБИЈУ била је освета над становништвом и смишљени план и пројекат о уништењу једне државе и њених народа.
 
 Злочиначки НАТО предвођен Америком имао је циљ да се на тлу СРБИЈЕ /Косову и Метохији/ створи још једна албанска држава на Балкану.
 
Autor sjovicicslavuj | 8 Jun, 2016 | read_nums (190)
 
Вазнесење Господње слави црква у четрдесети дан после Васкрсења Христова, када се Господ узнео на небо, и увек пада у четвртак шесте недеље после Васкрса. Пошто се Господ кроз четрдесет дана иза свога васкрсења јављао ученицима говорећи им о Царству Божијем и пошто им је заповедио да се не одаљују од Јерусалима но да чекају обећање Св. Духа, извео је Господ своје ученике до Витаније, подигао је своје руке и благословио их је, и благосиљајући их узнео се на небо. Када су ученици са Горе Елеонске гледали на облак који је Господа сакрио од њихових очију и на небо, објавише им анђели да ће исти Исус који се од њих узнео на небо на исти начин доћи, као што су га видели да се узноси на небо (Дап. 1, 1-12; Мк. 16, 12-19; Лк. 24, 50-52).

Многобројне вести које говоре о вазнесењу неједнако говоре о дану и датуму вазнесења. Једне говоре о вазнесењу или одмах са васкрсењем, или за време целе Педесетнице или у педесети дан са празником Силазка Св. Духа. О вазнесењу после јављања ученицима кроз четрдесет дана говоре само Дела апостолска (Дап.) 1, 3, док ап.Лука у јеванђељу 24, 36-63 не спомиње дан вазнесења, тако да би се по овом излагању могло мислити да је вазнесење било одмах иза васкрсења.

Празник Вазнесења зове се ή α̉νάληψις του̃ κυρίου ήμω̃ν Ίησου̃ Χριστου̃ (и аналипсис ту кириу имон Иису Христу), или само α̉νάληψις (аналипсис), затим η̉μέρα α̉νάληψεως (имера аналипсеос) (према ап. Луки 9, 51). Григорије Ниски (395) каже да се овај празник у Кападокији звао η̉ ε̉πισωζομέμη (и еписозомеми) (ваљда η̉μέρα), српски Спасово, Спасовдан, по свој прилици зато, што се у овај дан довршило дело нашег спасења и искупљења. Исто тако зову овај празник и св. Јован Златоусти и други писци. У Антиохији се ова реч додавала ка недељи која претходи Вазнесењу или које долази иза њега. У српскословенским текстовима овај празник се зове преводом грчке речи α̉νάληψις, наиме узеће, а негде се и данас отуда зове овај празник „вазам“. Овај дан се звао још и τεσσάρακοστή или четрдесети дан (5. канон никејског синода). Ова реч у овом канону означава четрдесети дан иза Пасхе, а не пост св. четрдесетнице. Латински се означава овај празник Ascensio, Ascensio Domini.

Вазнесење се првобитно није славило посебним празником у четрдесети дан после Васкрса, но је првобитно Педесетница, тј. Време од педесет дана, била тако рећи један јединствен празник са више успомена, а успомена на вазнесење била је утопљена у Педесетницу, време од педесет дана. Зато неки ранији писци из 3. века као нпр. Тертулијан и Ориген не спомињу овај празник. Најстарије беседа на овај празник можемо наћи у време св. Јована Златоустог (+405) и Григорија Ниског, дакле крајем 4. века издељена је успомена вазнесења Христова од Педесетнице, педесетог дана иза Васкрса и дана Силазка Св. Духа, и постављена је на своје место у четрдесети дан иза Васкрса.

Апостолске установе (1. V, с. 20, 1) казују да се седмица иза Васкрса славила као „достојанствен празник“ и наставља овако: „Тада бројте од првог дана Господњег 40 дана и славите од дана Господњег (тј. Пасхе) до четвртка (тј. 40 дана) Вазнесење Господа, у који је Он целу економију и план искупљења извршио и вратио се натраг ка Богу Оцу, пошто се посадио с десне стране моћи и сада чека, док не буду Његови непријатељи положени код ногу његових“.

Као што се у Јерусалиму у четрдесети дан иза Васкрса ишло у Витлејем у литији, тако се и у другим местима Истока, где се славило Вазнесење, излазило на литију, као нпр. У Цариграду и Антиохији, тако је такође и у нашој Цркви се у овај дан носи литија. При увођењу литургичких обичаја руководило се принципом што већег подражавања радњама Спаситељевим. У овом случају имало се у виду да је Господ извео своје ученике на Елеонску Гору (Лк. 24, 50), што значи у правцу према Витанији.

Место са кога се Господ узнео на небо, било је одмах веома поштовано. Већ царица Јелена је дала саградити на Елеонској Гори велелепну базилику, коју су Сарацени на жалост разорили, и више није подигнута. Данас само једна мала црквица означава место, које се већ у IV –ом веку означавало као место вазнесења, и где се још и данас назире траг од стопе Спаситеља.
- Свети Владика Николај - Јеванђеље о вазнесењу Господа
 
Autor sjovicicslavuj | 8 Jun, 2016 | read_nums (194)
8.6.2016.
Милан Ристић, члан АК Црвена звезда, поправио је сопствени национални рекорд на 110 метара препоне на такмичењу у Швајцарској. Ристић је у трци која је одржана у Белинцони на циљ стигао као другопласирани са навим рекордом Србије који сада износи 13,37 секунди.

Ристић је средином прошлог мЈесеца у Филаделфији поставио државни рекорд на 110 метара препоне истрчавши дИоницу за 13,39 секунди, а тај резултат је сада други у историји ове дисциплине у нашој атлетици.

 
Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2016 | read_nums (181)
 
7.6.2016.
 
Послије најсјајнијег одличја и сребра Миленка Себића, Звездини стријелци освојили су нове медаље на финалу Купа Србије у Новом Саду.

Зорана Аруновић је стигла до злата тријумфом против Данице Рашете (Земун Центар) у финалу резултатом 8:2 у поенима у серијама. Била је успјешнија у четири од пет серија финала брзом паљбом и одбранила прво мјесто освојено прошле године.

Јасна Шекарић је освојила бронзу побједом против Јасмине Миловановић (Смедерево) у мечу за треће мјесто резултатом 7:5 у поенима у серијама.

Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2016 | read_nums (198)

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Недавно је на једном сарајевском порталу изашао интервју вође Странке „Доста је било“ и садашњег посланика у Народној скупштини Србије Саше Радуловића.

Радуловић углавном говори како је дошло вријеме да он и они који су са њим, односно они који су њему слични - сруше наводну недемократску власт у Србији чији је главни актер Александар Вучић, који узгред речено, ужива највећу подршку Срба, грађана, односно бирача у Србији.

Ништа није спорно у политичким ставовима Радуловића, али јесте спорно много тога у његовој политичкој и радној биографији. Но, да све то оставимо по страни и нека се тиме баве надлежни органи, ако постоје индиције да је Радуловић радио незаконито, а поготово ако је починио бројне пљачке, које му сад за сад на терет стављају бројни медији у Србији. Наиме, Радуловић је у једном времену био „вишенамјенски“ стечајни управник, који је само стављао кључеве у браве уништених предузећа у пљачкашкој приватизацији. За Радуловића се каже да је за многа предузеча која још само постоје у судском регистру био мртвозорник.

Но, оно што пара уши и што препарира дешавања из блиске нам прошлости јесте и ова реченица из интервјуа, коју помиње аутор текста:

Саша Радуловић је у ратовима на подручју бивше Југославије имао и породичне жртве. Његов отац, Будимир, убијен је у сукобу у Добљачкој улици, 3. маја 1992. године.
У десном углу је слика Саше Радуловића

И гдје је овдје истина? Да ли ова коју фалсификује аутор текста или блага реакција Саше Радуловића о ратним дешавањима у Сарајеву, између осталог и тог кобног дана и злочиначког напада муслиманских снага на колону припадника тадашње регуларне Југословенске народне армије.

Да одмах јасно кажем, а то је бјелодана чињеница и истина. Никаквих сукоба, како тврди аутор текста није било у Добровољачкој улици. Десио се злочиначки и добро испланирани напад муслиманских паравојних формација „Зелених беретки“ и муслиманске полиције на колону припадника ЈНА која је по договору требала да мирно напусти Сарајево..

Покојни отац Саше Радуловића је био љекар и пуковник тадашње Југословенске народне армије и начелник санитета, како се тада формацијски звала – Друге сарајевске армијске области. Пуковник Радуловић је био угледни љекар који је злочиначки убијен у санитетском возилу у Добровољачкој улици. Пуковник Радуловић је низ година радио у Војној болници у Сарајеву. Лично сам познавао великог хуманисту доктора Радуловића.

Поента овог подсјећања је у сталном фабриковању неистина. Заправо, сарајевски медији кад год могу избјегавају помињање националног идентитета – СРБИН. Па, тако Србе ословљавају са србијанцима што је само искривљена слика у конвексном сарајевском огледалу у којем се одсликавају само миндерлуци /Н.п.а. - миндерлук је турска ријеч која у преводу значи – враста дугачког отомана за одмарање и излежавање, с јастуцима около због удобности илити сећија/.
Е на тим „миндерлуцима“ се смишљају разне варијанте и испредају приче од „јутра, па до сутра“. Скоро у свакој причи централно мјесто заузима и она народна изрека: „Нек' комшији цркне крава“! Међутим, ради се о замјени теза. Поента је у сљедећој претумбацији: „Нек' цркне комшија, а ми ћемо се свакако дочепати краве", такво је већинско сарајевско размишљање. 

Тако је и интервју за циљ имао да се укаже на, како Сарајево погрешно мисли,  погубну подршку Александра Вучића Републици Српској. У цијелој то сарајевској рашомонијади и сећијади, најмање је битан Саша Радуловић. Јер, Сарајево никако не може да опрости блискост Александра Вучића и Милорада Додика. 

И да завршим. И Вучић и Додик се понашају у складу са оним што је дефинисано међународним уговором и интересима српског народа који нису на штету других народа који са Србима живе на истим просторима.

Александар Вучић заступа Србију као једног од потписника и гаранта Дејтонског споразума, а Милорад Додик само брани уставну позицију и интересе Републикре Српске. 

Дакле,  интрервју Саше Радуловића је само покушај и највећи интерес сарајеевских медија да се у српском народу пронађу они политичари који су против Александра Вучића и Милорада Додика. 

На тој љествици најомиљенијих ликова у Сарајеву за стално остају Чедомир Говановић, Бојан Пајтић, Ненад Чанак, Жарко Кораћ, ево сад и Саша Радуловић и ини минорни политичари, како у Србији, тако ближе, а и шире у региону.
                                                  ------------------------------------------
И кад се свему томе дода још и то да је Наташа Кандић почасни грађанин Сарајева - ту се мора стати, јер свака логика губи смисао и вријеђа људско расуђивање и нормално понашање.
 
Autor sjovicicslavuj | 6 Jun, 2016 | read_nums (157)

 Млађи јуниор из Србије Елзан Бибић обиљежио је митинг у Зеници на трци 3.000 метара.

Временом 8:01,90 минута засјенио је и сениоре и побољшао два државна рекорда.

Нова нада српске атлетике оборио је државни рекорд за старије јуниоре (он још није старији јуниор) и има тренутно прво вријеме у свом узрасту у свијету.
 
ПРВИ НА СВИЈЕТУ!

Колику Бибић има моћ у ногама ове сезоне говори и податак да је прије годину дана на 3.000 метара трчао осам минута и 19 секунди, што довољно говори да тренутно, овај момак нема границе када је у питању спуштање резултата.

Бибић је тренутно први млађи јуниор 
на свјетским ранг листама.
 
 
Autor sjovicicslavuj | 6 Jun, 2016 | read_nums (182)
ДОМИНАЦИЈА
 
 
 

Атлетичари и атлетичарке Црвене звезде 

одбранили су трофеје побједника Купа Србије 

на такмићењима одржаним у дане 4. и 5. јуна ове године 

у Сремској Митровици.


Звездине атлетичарке су другог дана знатно увећале своју предност, на крају укупно сакупиле 298 бодова и стигле до пехара испред другопласиране Војводине која је сакупила 233,5 бодова и трећепласираног Партизана са 117 бодова.

Атлетичари су такође били на висини задатка и до трофеја побједника Купа Србије стигли са још убједљивијом разликом. Освојили су 290,5 бодова, док је другопласирани Партизан остао далеко иза са 186 бодова. Трећа је била Војводина са 168,5 бодова.
 
 
Autor sjovicicslavuj | 6 Jun, 2016 | read_nums (180)


6. јуни 2016.
 
Миленко Себић
 
 
оборио рекорд Србије
 
 
у троставу
 
 


Миленко Себић је у фантастичној форми, коју је наставио да показује на најзначајнијим такмичењима у серији.

Најбољи Звездин стријелац је овога пута одбранио титулу најбољег најучерашњем финалу Купа Србије у Новом Саду у дисциплини малокалибарска пушка тростав (три пута 40 метака).

Погодио је 462,8 кругова и за 2,7 кругова поправио сопствени национални рекорд који тек што је поставио прије десетак дана у вријеме када је освојио сребрну медаљу на Свјетском купу у Минхену.

 
Autor sjovicicslavuj | 6 Jun, 2016 | read_nums (157)
Александар Сергејевич Пушкин
- руски Алекса́ндр Серге́евич Пу́шкин; рођен је у Москви 6. јуна 1799. године. Смртно је страдао у Санкт Петербургу 10. фебруара 1837. године. Био је руски књижевник. Многи га сматрају за најбољег руског пјесника и оца модерне руске књижевности.
 
 
---------------------------------------------------------------
 Споменик Пушкину у Парку Ћирила и Методија у Београду.
 Споменик је поклон Савеза књижевника Русије.
 
Autor sjovicicslavuj | 5 Jun, 2016 | read_nums (239)
 
 
НОВАК ЂОКОВИЋ
 
 
КРАЉ ТЕНИСА!
 
 
  
 

 
 
Autor sjovicicslavuj | 5 Jun, 2016 | read_nums (164)
 
 
5. јуни 2016.

На Свjетском првенству на дивљим водама
у Бања Луци, српске такмичарке 
Милица Костов 
и Кристина Петровић
освојиле су бронзану медаљу у спринту 
у категорији Ц2 за жене. 
 
Наше кајакашице су имале треће вриjеме 
од 1 минут 10.29 секунди, иза посада Словачке и Италије.

Да буде још интересантније трка се одвијала 
под рефлекторима синоћ иза 21.00 сати.
 

 
Autor sjovicicslavuj | 5 Jun, 2016 | read_nums (186)
 
На данашњи дан, 5. јуна рођен је славни шпански пјесник
Федерико Гарсија Лорка
 
 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 5 Jun, 2016 | read_nums (169)


Данас, 5. јуна је Свјетски дан
заштите животне средине!

Још само да заштитимо људе
и биће добро!
 

 

Autor sjovicicslavuj | 5 Jun, 2016 | read_nums (154)

На данашњи дан, /05.06./ рођен је драмски
и филмски глумац и пјевач
Душко Јакшић

 

Autor sjovicicslavuj | 5 Jun, 2016 | read_nums (154)
          
 5. јуна 1933. године, рођен је славни српски глумац 

ВЕЛИМИР БАТА ЖИВОЈИНОВИЋ
                                 -----------------------------------------------------------------------------

Нажалост,

ВЕЛИМИР БАТА ЖИВОЈИНОВИЋ
Један од највећих глумаца икада на овим просторима,
умро је 22. маја ове године у Београду,
послије дуге и тешке болести.

Autor sjovicicslavuj | 3 Jun, 2016 | read_nums (218)

На данашњи дан 4.6. 
рођен је славни српски сликар 

ПАЈА ЈОВАНОВИЋ

 
 
Сеоба Срба
 
 
 
Карађорђе Петровић

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Autor sjovicicslavuj | 3 Jun, 2016 | read_nums (158)
 
 
 
Српкиња шампионка Балкана 
у ''поwерлифтингу'' 
 
Тренутно најјача дјевојка на Балкану, Нина Шево (19) из Кикинде, освојила је прво мјесто на Првенству Балкана у ИПФ федерацији са подигнутим тоталом од 325 килограма у категорији до 84 килограма, које је недавно одржано у Смедереву.

Да припаднице љепшег пола и те како знају да буду конкуренција јачем полу, увјерила нас је Кикинђанка која је од 60 такмичара, у женској конкуренцији од шест дјевојака однијела апсолутну побједу.

Нина Шево окушала се у девет килограма тешкој категорији и тријумфовала са подигнутих 325 килограма у тоталу (100,115,120-но лифт/75,80,82,5кг-но лифт/130,140-но лифт/ -). 

 


    My picture!

Kategorije

Arhiva