Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 20 Jun, 2016 | read_nums (212)

 

После Христовог вазнесења ученици су остали у Јерусалиму и у једној соби на Сиону често су се окупљали и заједно се молили Богу очекујући с нестрпљењем обећанога Утешитеља, Духа Светога, који од Оца исходи.

 

Место Јуде Искариотског међу дванаесторицом, коцком је било попуњено Матијом. На Педесетницу сви су били заједно, кад хука испуни сву кућу и показаше се огњени језици који се спустише на сваког од апостола. Изашавши на кров од куће, проговорили су и проповедали окупљеном народу језицима које до тада нису знали, тако да су их сви окупљени, и Јевреји и иноверни, разумели. Три хиљаде људи на овај дан поверовало је проповеди апостола и крстило се. Овај дан се сматра даном рођења Цркве Христове.

 

Како су на празник Педесетнице Јевреји, значи и апостоли у ону Педесетницу, украшавали своје куће грањем, цвећем и травом подсећајући се на време кад су после ропства лутали са Мојсијем по пустињи и живели у колибама од грања и лишћа, и данас се на празник Силаска Светог Духа на апостоле православне цркве испуњавају травом и цвећем од кога се плету венчићи.

 

 
Autor sjovicicslavuj | 20 Jun, 2016 | read_nums (172)


Љето на сјеверној земљиној хемисфери почиње у уторак, 21. јуна, 34 минута послије поноћи, што је уједно и најдужи дан у години, речено је у Астрономском друштву "Рудјер Бошковић".

У том тренутку Сунце ће бити најдаље од небеског екватора, па је тај дан познат и као дугодневница.

Првог дана љета обданица ће трајати 15 сати и 36 минута, а ноћ осам сати и 24 минута. Већ од сљедећег дана обданица почиње да се скраћује.

Љето ће трајати до 22. септембра у 16.21, када почиње јесен.

Тог дана је такозвана равнодневница, када и дан и ноћ трају приближно 12 сати.

"Да земља нема атмосферу, односно ваздушни омотач, тог дана би и обданица и ноћ трајали по 12 сати. Али пошто вадушни омотач постоји и Сунце делимично уздиже изнад хоризонта, обданица је дужа за неких десет минута од ноћи", саопштили су из Астрономског друштва!
 
Autor sjovicicslavuj | 20 Jun, 2016 | read_nums (144)

ПИШЕ: Славко Јовичић Славуј


Лопови су се пресвукли 
у кожу мишева,
али се нису сакрили 
и у мишије рупе.

Лопови свих друштвених сталежа 
краду немилице све до чега стигну, 
а политички лидери само то посматрају...

Могу ли мишеви да надмудре мачке? Могу, ако не излазе из рупе. Или ако мачке осјете опасност да ће их напасти неке много опасније звијери. Но, највећи проблеми настају кад мишеви помисле да су мачке?! Е то је онда суноврат у коју прво падају они који су на врху.

Али ево конкретно. Ради се о политичарима који себе никад не могу да обуздају у освајању власти. Увијек им је мало власти и никад нису задовољни постојећим стањем. Мишеви у политици први осјете политичку пропаст и први напуштају насукани брод. Елем, посљедњи за то сазнају политички лидери који су и дозволили да се многобројни мишеви смуцају око њих, не схватајући на вријеме да су се мишеви искључиво и укрцали на брод само зато што су сконтали да се на броду има много тога грицкати. На броду су, пак, и били ради властите користи.

Такође, лидери странака посљедњи схвате и углавном то буде прекасно да су мишеви ту уз њихове скуте само ради властите користи и кад загусти да ће их први напустити мишеви, али овај пут са богатим опљачканим плијеном.

Додуше, никакво отрјежњење неће никоме помоћи кад брод почне да тоне, јер мишеви су се толико нагрицкали, читај накрали и створили су огромне залихе за будућност. Губитници остају политички лидери који нису обраћали пажњу на булументу мишева која их је окруживала. Тачније, највећи губитник као и увијек је опљачкани народ.

Мишеви никад не мирују. Они ће опет хитати у коло, јер њима "хљеба и игара" никад није доста. Мишеви се након гозбе и пљачкања опет враћају у јазбине. Али прије повратка они јазбине претрпају разним богатствима стећеним лоповлуцима. Међутим, грдно се варају ако мисле да ће их народ заборавити. Никад их неће заборавити. Неће ни мачке које ће стално настојати да их улове. 

Рекао бих да ће се таквима бавити органи гоњења, јер неко их мора питати одакле им енормно богатство и иметак. Мишоловке су спремне. Доћи ће и то вријеме кад ниједном мишу неће помоћи ниједна јазбина, ма колико она била дубока, јер ће и мишви напокон долијати...Долијаће и они који су им омогућили немилице да краду и да пљачкају честити народ.
 

Autor sjovicicslavuj | 19 Jun, 2016 | read_nums (177)
 
После Христовог Вазнесења Његови ученици су остали у Јерусалиму и у једној соби на Сиону често су се окупљали и заједно се молили Богу очекујући с нестрпљењем обећанога Утешитеља, Духа Светога, који од Оца исходи. Место Јуде Искариотског међу дванаесторицом, коцком је било попуњено Матијом.

На Педесетницу сви су били заједно, кад хука испуни сву кућу и показаше се огњени језици који се спустише на сваког од апостола. Изашавши на кров од куће, проговорили су и проповедали окупљеном народу језицима које до тада нису знали, тако да су их сви окупљени, и Јевреји и иноверни, разумели. Три хиљаде људи на овај дан поверовало је проповеди апостола и крстило се. 
 
Овај дан се сматра даном 
рођења Цркве Христове.

.
 
Autor sjovicicslavuj | 18 Jun, 2016 | read_nums (215)
 
Новозаветна књига Дела апостолских, у којој је описана историја првих Хришћана и најранијег ширења Хришћанства, управо и почиње описом онога што се догодило педесет дана после Васкрсења Христовог, односно десет дана после Његовог славног Вазнесења на небо.

Дела апостолска започињу речима које је Христос рекао Својим ученицима пре Свог Вазнесења: „Не удаљујте се од Јерусалима, него чекајте обећање Оца, које чусте од Мене…“.

И, гле, после десет дана  по речима јеванђелиста Луке „бејаху сви апостоли једнодушно на окупу. И уједанпут настаде шум с неба као хујање силнога ветра, и напуни сав дом где они сеђаху. И показаше им се раздељени језици као огњени, и сиђе по један на свакога од њих. И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше да казују….“ (Дјела 2, 14).

Онима који су ово видели и нису разумели, апостол Петар објашњава смисао догађаја који се збио речима пророка Јоила које сам већ навео: „Него оно што је рекао пророк Јоил: ‘И биће у последње дане, говори Господ, излићу од Духа Мојега на свако тело, и прорицаће синови ваши и кћери ваше…'“.
Педесетница, тако, за Хришћане представља испуњење свега што је у Свом земаљском служењу савршио Христос.
Христос је учио о Царству Божијем и, гле, оно се открило у Педесетници!

Христос је обећао да ће Дух Божији открити људима Истину и, гле, то се догодило у Педесетници!

Свет, историја, време, живот: све је у Педесетници обасјано последњом светлошћу, све је преиспуњено крајњим смислом. Педесетницом је, у свету и историји, почео велики и славни дан Господњи!

 
 
Autor sjovicicslavuj | 17 Jun, 2016 | read_nums (276)
 
Велика хуманост на дјелу!
 
БРАВО СРПСКА ДЈЕЦО! ЈОШ ИМА НАДЕ ЗА ЧОВЈЕЧАНСТВО! МАЛИ КОРАЦИ ЗА ВЕЛИКУ БУДУЋНОСТ!

Матуранти Средњошколског центра "Пале" показали су своју велику хуманост јер су средства у износу од око 15.000 КМ, намијењена за куповину скупихтоалета и одијела, донирали дјеци обољелој од леукемије.
Већина их је, умјесто скупих тоалета и одијела, обукла мајице са натписом"Корак за живот", желећи и на тај начин да пошаљу поруку да њихов један мали корак некоме значи живот.

Матуранти су синоћ након дефилеа улицама Пала прославили своје матурско вече.

Треба истаћи да су уз овај свечани матурантски дефиле организовали и хуманитарну акцију. Свих осам одјељења је за дјецу обољелу од леукемије са овог подручја Мију Торбицу и Младена Мојевића прикупило новчана средства.

Матуранти су испоштовали и различитости, јер је један дио ученика, иако је учествовао у овој хуманој акцији, обукао свечане хаљине и одијела. Био је ово спој младости, љепоте и хуманости.

Ученик генерације Милица Вуковић истакла је да је поносна на себе и своједругове, јер су успјели да спроведу у дјело акцију која промовише хуманост, солидарност и толеранцију.

Сви матуранти су помогли акцију, а неки су задржали своје право да обуку свечана хаљине и одијела.

Ученици Гиманзије су на ову идеју дошли јер су видјели да се доста средстава издваја за матурске хаљине и одијела и одлучили да се одрекну тога и помогну онима којима је та помоћ најпотребнија.Autor sjovicicslavuj | 17 Jun, 2016 | read_nums (207)
Србин Раде Савић најјачи човјек на свијету!
Србин је најјачи на свијету! Раде Савић дигао 280кг, поставио свјетски рекорд!

Пети пут најбољи у Европи, 
Савић је проглашен и за апсолутног побједника шампионата.

Пети пут заредом европски првак 
Раде Савић у дисциплини бенч прес је потврдио класу освајањем златне медаље и обарањем новог свјетског рекорда на европском шампионату у Мађарској.

Европско првенство у “
power liftingu” одржано је у Мађарској од 15. до 17. јуна, уз учешће 500 такмичара из 20 земаља.

Раде Савић
 је освојио прво мјесто у дисциплини бенч прес са подигнутих 280 кг, док је другопласирани такмичар остварио резултат од 240 кг, 
а трећепласирани 232,5 кг.

Потврдивши пети пут титулу европског првака, Савић је уједно поставио и нови свјетски рекорд 
и проглашен је за апсолутног побједника шампионата.

 
 

Autor sjovicicslavuj | 16 Jun, 2016 | read_nums (166)
16. јуни - Директно: ПАЛЕ/Штокхолм
Ивана Шпановић
Српска атлетичарка новом побједом у Дијамантској лиги
повећала своје вођство у генералном пласману
и води са 36 бодова! 

Шпановићева
 је задржала убједљиву предност 
у укупном пласману Дијамантске лиге, 
пошто послије четири митинга 
има 36 бодова (од максималних 40).

На другом мјесту је Бритни Рис са 16, 
а на трећем је Кристабел Нетеј са 15 бодова.
 
 
Најбоља атлетичарка Србије и лидер на свјетској листи скока у даљ у Дијамантској лиги Ивана Шпановић побиједила је на митингу Дијамантске лиге у Штокхолму и освојила нових 10 бодова на овом такмичењу.

Ивана је издоминирала на такмичењу што није било лако јер је скакала са најбољим такмичаркама свијета Тијаном Бартолетом (7,14 лични рекорд), Саром Проктор (7,07 м лични рекорд), Бритни Ривс (7,24 м лични рекорд) и Бритни Стетон која има најбољи скок сезоне 7,05.

Међутим, наша грација је скоком од 6,90 метара у другој серији побиједила пошто ниједна такмичарка није успјела ни да јој се приближи све до посљедње серије.

Тада је Бритни Ривс скочила 6,88 метара, али је то било недовољно за преузимање првог мјеста.

Ово је трећа побједа Шпановићеве у Дијамантској лиги послије Шангаја и Осла док је у Јуџину била друга.

Сада са 36 бодова убједљиво води у дијамантској трци за Џек пот.

 
 
Autor sjovicicslavuj | 15 Jun, 2016 | read_nums (271)
 
Свједок Тужилаштва БиХ Славко Јовичић изјавио је пред Кантоналним судом у Сарајеву да је у априлу 1993. на камиону испред Полицијске станице у Бутмиру, код Сарајева, видио три тијела српских заробљеника за које је касније чуо да су убијени због одмазде.
 
Славко Јовичић - Фото: СРНА
 Славко Јовичић
 Фото: СРНА
 
Славко Јовичић је 26. маја 1992. године заробљен и одведен у логор "Силос", општина Хаџићи, након чега је у децембру наредне године пребачен у логор "Крупа", који је три километра удаљен од Пазарића.
Према његовим ријечима, логораши српске националности из логора "Крупа" су свјесно жртвовани за најтеже физичке радове на првим борбеним линијама, преноси Бирн.

Свједок је 22. априла 1993. са својом групом заробљеника радио у Доњем Которцу, општина Илиџа, када је чуо галаму војске која их је почела тући. Касније је сазнао да су неки затвореници побјегли са радова и чуо је како неко говори да су "четници побјегли и ове све треба побити".

Након страшног пребијања, како је рекао, одведени су пред Полицијску станицу Бутмир, гдје су физички малтретирани. Затим су камионом пребачени у Храсницу.

"Једног сам видио на камиону, згрчен, видио сам да није давао знакове живота. То је био Славољуб Капетина, ту видим још двојицу, леже потрбушке. Наредили су нам да и ми легнемо. Двојица су, чини ми се, били полицајци или војници, неко ме је страшно ударио кундаком у плећку. Возимо се према Храсници и осјетим нешто ми мокро по глави. Подигнем главу, и видим један од те двојице по мени мокри", присјетио се Јовичић.

Он је додао да је чуо да се та двојица чувара са камиона ословљавају именима Фудо и Феђа. Јовичић је рекао и да је чуо да су друга два убијена човјека Милан Крстић и Ранко Варагић.
"Двојица су убијена у рову због одмазде, јер су побјегли. Крстића су извели из рова, био је погођен у главу са мале удаљености, а друга двојица су изрешетана по цијелом тијелу", рекао је он.

Мустафу Дивјана, Ферида Делића и Алију Газибару оптужница терети за мучење, нечовјечно поступање, те наношење великих патњи. Дивјану и Делићу на терет су стављена и убиства.

Дивјан је оптужен за убиства затвореника српске националности који су из логора "Силос" и "Крупа" доведени на присилне радове код Пољопривредног института "Бутмир", општина Илиџа.
Према оптужници, Дивјан је ове злочине починио у својству припадника Четврте моторизоване бригаде такозване Армије БиХ, а Делић и Газибара као војни полицајци ове бригаде.
------------------------------------------------
Свједок Дивна Крстић је 10. маја 1992. године посљедњи пут виђела мужа Милана Крстића, када је са ђецом отишла у избјеглиштво. По повратку у Хаџиће, од Црвеног крста је добијала информације да је заробљен у Храсници, те да је вођен на копање ровова и траншеја.
"Прва сазнања о мужу добијам крајем априла 1993. године, а 22. априла је убијен...Брат ми је рекао да је тај човјек био црн, крупних очију, тамног тена и звао се Феђа. Феђа је наводно стражарио, извео мог мужа из траншеја, одвео у једну просторију и само се чула пуцњава", испричала је она.

Како је навела, њен брат, који је био заробљен заједно са њеним супругом, преживио је тешке тортуре, те да га није могла препознати након размјене.

Суђење ће бити настављено 13. јула.
 
Од Агенције БИРН преузима:
Autor sjovicicslavuj | 13 Jun, 2016 | read_nums (260)
 
14. јуни
 

 
Јустин Поповић (1894-1979) је био архимандрит манастира Ћелије, доктор теологије, професор Београдског универзитета и духовник.

Благоје Поповић, потоњи отац Јустин, рођен је у Врању 7. априла 1894. године од оца Спиридона и мајке Анастасије. Фамилија Поповића је кроз генерације била свештеничка, једино је Благојев отац Спиридон био само црквењак.

Благоје бива мобилисан у „ђачку чету" при војној болници у Нишу током Првог светског рата, а касније они се заједно са војском и свештенством повлаче преко Албаније. Стигавши у Скадар, Благоје моли патријарха Димитрија за монашки постриг, патријарх благосиља и богослов Благоје постаје монах Јустин.

Од 1934. је професор Богословског факултета Универзитета у Београду. Заједно са Браниславом Петронијевићем основао Српско филозофско друштво 1938. у Београду. Бавио се превођењем богословско-аскетске и светоотачке литературе.
По избијању Другог светског рата, отац Јустин борави по многим манастирима. Највише времена је проводио у овчарско-кабларским манастирима, у којима је и ухапшен после рата од стране комунистичких власти. После притвора, преместио се у манастир Ћелије.

У Ћелије је дошао 1948. године по благослову владике шабачко-ваљевског Симеона и мати игуманије Саре, која је дошла са неколико својих сестара из манастира Љубостиње у Ћелије, неколико година раније.

Отац Јустин је стално био прогањан, саслушаван, привођен. Мало је било оних који су стајали у његову одбрану.

Отац Јустин је умро у исто време и у исти дан када је и рођен - на празник Благовести 7. априла  1979. године.Autor sjovicicslavuj | 13 Jun, 2016 | read_nums (127)

14. јуна 1904. године у Сремској Каменици УМРО је
српски писац и љекар

ЈОВАН ЈОВАНОВИЋ ЗМАЈ,
једна од најмаркантнијих личности српског друштва 
у другој половини XIX вијека.


Борац за национално и олитичко ослобођење,
члан Српске краљевске академије
и драматург Народног позоришта
у Београду (1890-98), најпознатији је као дјечији пјесник
и аутор елегичних личних исповести
("Ђулићи" и "Ђулићи увеоци").
 
 
 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 13 Jun, 2016 | read_nums (256)
 
Браво Николина!
 
БРАВО СРБИЈО!
 
Српска јуниорка
Николина Мијушковић
освојила је сребрну медаљу у кануу једноклеку на 500 метара
на Свјетском кану купу за жене у француском Булоњу.
 
 
 
 
 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 12 Jun, 2016 | read_nums (211)
12.6.2016.
ТО ЈЕ ТО!
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА
у рагбију 13
је први пут у својој историји освојила 
Куп Србије
након што је сломила до сада 
неприкосновени Дорћол
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – Дорћол 
36:20
Рагбисти Црвене звезде исписали су историју клуба и српског рагбија 13 освајањем првог Купа Србије у својој историји. Црвено-бели су у финалу Купа Србије савладали Дорћол резултатом 36:20 (24:12) и на тај начин прекинули доминацију Дорћолаца дугу 15 година у овом такмичењу. 

Као што су 2014. године прекинули њихову серију тријумфа у првенству дужу од једне деценије, тако су и данас успјели да их савладају по други пут ове сезоне и комплетирају све пехаре на домаћој сцени.

Звездаши су у великом стилу стигли до свог првог пехара у Купу Србије, чиме су комплетирали рагби трофеје, јер имају титулу из 2014. године и Супер куп Србије с почетка ове сезоне, тако да су већ сада стигли до дупле круне у 2016. години. С обзиром да држе прво мјесто на табели у првенству, имају прилику да крунишу сјајну годину освајањем трипле круне и тако додатно украсе одличну сезону која би могла да буде најуспјешнија у историји клуба, а већ је најтрофејнија.
Autor sjovicicslavuj | 12 Jun, 2016 | read_nums (187)
 
12. јуни 2016.

ШТА СУ СВЕ ДО САДА ОСВОЈИЛИ СПОРТИСТИ 
И КЛУБОВИ ИЗ ПОРОДИЦЕ СПОРТСКОГ ДРУШТВА 
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА!

Скоро се не памти трофејнија сезона за Спортско друштво Црвена звезда него што је ова 2015/16 у којој су црвено-бели успјели да освоје бројне пехаре у многим спортовима и то у оним најпопуларнијим као шлаг на торту.

 Први пут од 1969. године Звезда је шампион државе у фудбалу и кошарци, а ако се рачуна и одбојка, такав подвиг остварен је само 1951. године, када су црвено-бели подигли пехаре у ова три спорта.

Ово је иначе четврти пут да је Црвена звезда у једној години освојила шампионске трофеје у фудбалу и кошарци, јер је поред 2016, 1969. и 1951. то успјела и 1953. године.

Изузетна сезона 2015/16 у којој наше спортско друштво има већ 21 пехар рачунајући период од минуле јесени до садашњег тренутка, али то још није коначан биланс, јер данас рагбисти (тринаестица) играју финале Купа Србије, а атлетичарке и атлетичари ће ускоро имати прилику да се боре и за титуле првака након освајања Куп трофеја минуле недјеље, рагби 13 и рагби 15 клубови воде на првенственим табелама, али ће се њихови шампионати завршити касније током ове године, а ту је и рагби 7, гдје црвено-бели бране титулу освојену крајем прошлог љета.

Ево и биланса трофеја црвено-белих у сезони 2015/16 (од календарског почетка прошле јесени до сада) уз напомену да су титуле у тенису у обје конкуренције, наслов свјетског шампиона и титула првака у каратеу освојени крајем прошле године.
 .............................................................................

ФУДБАЛ - Титула првака Србије (М).

КОШАРКА - Титула првака Србије (М). Шампион АБА лиге (М) Куп Србије (Ж).

ОДБОЈКА - Титула првака Србије (М). Побједник Купа Србије (М).

ВАТЕРПОЛО - Титула првака Србије (Ж). Побједник Купа Србије (Ж).

КАРАТЕ - Шампион свијета у фудокану (М). Шампион Србије (традиционални карате).

ТЕНИС - Титула првака Србије (Ж). Титула првака Србије (М).

МАЧЕВАЊЕ - Шампион Србије – флорет (Ж). Шампион Србије – мач (М). Шампион Србије – сабља (М).

СТРЕЉАШТВО - Шампион Србије – ваздушни пиштољ (Ж). Побједник Купа Србије – ваздушни пиштољ (Ж).  

СТОНИ ТЕНИС - Шампион Србије (М).

АТЛЕТИКА - Побједник Купа Србије (Ж). Побједник Купа Србије (М).

РАГБИ 13 - Побједник Супер купа Србије (М).
-----------------------------------------------------------

Мало је недостајало да џудисти и хокејаши освоје титуле. 
За похвалу је обнављање нашег аутомобилистичког клуба који је већ кренуо да ређа успјехе.

 Да ватерполисти нису брутално оштећени у реваншу финала плеј-офа можда би и они стигли до пехара. 
Слично негативно искуство са арбитрима у финалу су доживјели и хокејаши.

Кошаркашице су освојиле трофеј послије 12 година и константно напредују,

фудбалери су тријумфовали у шампионату уз рекордну предност у историји фудбала на овим просторима, чија реална разлика у односу на другопласирани Партизан износи 28 бодова, а не 14 послије диобебодова у плеј-офу.

Одбојкаши су и четврти пут узастопно прваци без обзира на одласке водећих играча.

у најскоријој будућности чекају се титуле кошаркашица, хокејаша, џудиста, повратак на трофејне стазе рукометаша, ватерполиста, први трофеј фудбалерки, а с обзиром на снагу Звездиних клубова није немогуће да се трофејни биланс у ово вријеме надмаши сљедеће године.


Autor sjovicicslavuj | 12 Jun, 2016 | read_nums (182)

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!

За сјећање и на савјест човјечанству!
На данашњи дан, 12. јуна 
1929. рођена је
АНА МАРИ ФРАНК!


 
Autor sjovicicslavuj | 11 Jun, 2016 | read_nums (254)
Миодраг Мића Поповић
На данашњи дан, 12. јуна,
 рођен је славни српски сликар, академик ...
 
 
 
Критика у пејсажу...
 
На слици је овјековечена сцена са Љубинком Михаиловић, Косом Бошкан,
Петром Омчикусом и аутором дјела
 

 
 
Што са мртвом природом
 
 Српски сељак ...
.
 
Autor sjovicicslavuj | 11 Jun, 2016 | read_nums (179)

Одјеци или "лелеци" након пораза рукометаша Србије од Мађарске

 Пише: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Рукометна репрезентација Србије поражена је од Мађарске са 26:25 у првом мечу баража за одлазак на Свјетско првенство 2017. године.
"Орлови" су очајно одиграли прво полувријеме и тада су умјесто „орлова“ личили на покисле кокошке.

Почетак другог полувремена је слутио на тешку српску рукометну хаварију, па се чинило да ће доживјети прави дебакл на свом терену. Ипак, успјели су колико толико да консолидују редове, не и да избјегну пораз, али с обзиром на то да су Мађари имали и пет голова предности "минус" један пред реванш дјелује прихватљиво.

Но, шта се то промијенило у српслом рукомету од прије двије године и неодласка наше репрезентације на Свјетско првенство у Катар. Није ништа, осим смјене тадашњег селектора Владана Матића који је ионако био залутао на ту функцију.

Смјена тренера није била никаква утјеха за понижену Србију.
И да се и сад потегне за истим радикалним резовима и евентуалном смјеном селектора Перића ништа се не би промијенило набоље, јер српски рукомет је годинама у великој кризи.
 

Утакмица у Краљеву је показала све слабости наше репрезентације. Тим је био у потпуној дисхармонији, а то се видјело кад смо почетком другог полувремена губили и са осам голова разлике.

Неки играчи су недорасли указаном повјерењу и части да носе дрес са грбом српске репрезентације, али ту се не може много тога промијенити, јер немамо бољих. Ипак, некима од њих би се требало захвалити и приредити им пристојан испраћај из репрезентације.

Autor sjovicicslavuj | 10 Jun, 2016 | read_nums (205)

10. јуни 2016.

Ми навијачи ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ у четвртак смо дочекали нешто на шта смо чекали од 1969. године – наш тим исте сезоне освојио је титуле у фудбалу и кошарци.

Прије 47 година главни су били Капичић, Симоновић и Славнић, као и Џајић, Караси, Јован Аћимовић итд, а сада су њихове улоге преузели Грујић, Вијеира, Доналд, као и Јовић, Цирбес, Милер...

КК Звезда 1969: Цветковић, Капичић, Симоновић, Вучинић, Тодосијевић, Павловић, Славнић, Сарјановић, Пољак, Станимировић, Шкулић, Лазаревић, Капетановић, Илић.

ФК Звезда 1969: Антонијевић. Аћимовић, Дујковић, Дојчиновски, Ђорић, Јанковић, Јевтић, Карапанџић, Караси, Кленковски, Кривокућа, Лазаревић, Марковић, Михаиловић, Остојић, Павловић, Перазић, Радић, Џајић.
----------------------------------------------------

КК ЗВЕЗДА 2016: Кинси, Ребић, Дангубић, Митровић, Лазић, Мицић, Симоновић, Гудурић, Јовић, Милер, Цирбес, Штимац.

Осим трофеја у домаћем шампионату, кошаркаши су ове сезоне освојили и АБА лигу, а пласирали су се и међу осам најбољих тимова Европе.
------------------------------------
 
ФК Црвена звезда 2016: Кахриман, Петковић, Рендулић, Луковић, Ибањез, Доналд, Ле Талек, Грујић, Катаи, Срнић, Виеира.
Резерве: Супић, Цветковић, Анђелковић, Ристић, Плавшић, Бабунски, Орландић.
Фудбалска секција није имала успјеха у Европи, али сад се оправдано и с оптимизмом надамо пласману у групну фазу Лиге шампиона или Лиге Европе.


Autor sjovicicslavuj | 10 Jun, 2016 | read_nums (181)
 
Тамара Салашки
 
оборила рекорд Србије и извадила карту за Рио

Узданица Црвене звезде, Тамара Салашки, још једном је одушевила фантастичном трком на 400 метара. Она је јуче на митингу у Старој Загори истрчала 400 метара за 51,89 секунди и тиме значајно поправила лични и национални рекорд Србије који је недавно успјела поново да обори.

На тај начин она је постала 84. српски спортиста, од тога 13. атлетичарка која ће представљати нашу земљу на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, јер је значајно надмашила норму за одлазак на највећу свјетску смотру спорта, која је износила 52,20 секунди. 

За чак 42 стотинке надмашила је свој претходни национални рекорд, који је поставила минуле суботе на финалу Купа Србије у Сремској Митровици. 

Колико је брзу трку имала у Бугарској говори и податак да је њених 51,89 из Старе Загоре седми резултат у Европи, а 49. у свијету ове године у тренутку када је постављен.

 
Autor sjovicicslavuj | 10 Jun, 2016 | read_nums (251)
9. јуни 2016.

 Шпановићева је до друге побједе у Дијамантској лиги дошла скоком од 6,94 метара, који је остварила у петој серији.
 
Ивана је у првом покушају скочила 6,63 метра, у другој је наша атлетичарка имала најбољи скок од 6,79, док је у трећој и четвртој серији преступила. Побједнички скок од 6,94 метра услиједио је у петој серији.
 
Друго мјесто припало је Канађанки Кристабел Нети слабијим скоком од Иване чак 26 центиметара (6,68м), док је трећа била Британка Сара Проктор (6,67м).
 
 Шпановићева је послије наступа у Шангају и Јуџину била прва у генералном пласману па нема сумње да ће послије Осла ту позицију задржати.

    My picture!

Kategorije

Arhiva