Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 13 Septembar, 2014 | read_nums (291)
 
13. 9. 2014. ДИРЕКТНО: ПАЛЕ/Ташкент
ЕВО ЈЕ, ЕВО...ЗЛАТНА МЕДАЉА!
ЗЛАТНА МЕДАЉА ЗА СРБИЈУ!

"Купиле се, легле се медаљице"!
ДАВОР ШТЕФАНЕК шампион свијета у рвању!

************************************
ШТЕФАНЕК је у финалу савладао Иранца Омида Нурузија са 7:3 
и тако СРБИЈИ донио медаљу на свјетским првенствима послије седам година. 

Репрезентативац СРБИЈЕ у рвању ДАВОР ШТЕФАНЕК освојио је данас 
златну медаљу у категорији до 66 килограма 
на Свјетском првенству у Ташкенту.
 
Autor sjovicicslavuj | 12 Septembar, 2014 | read_nums (304)

12. 9. 2014.

ПАЛЕ/Гранада - Репрезентација СРБИЈЕ у стрељаштву саставу ЈАСНА ШЕКАРИЋ, ЗОРАНА АРУНОВИЋ и БОБАНА ВЕЛИЧКОВИЋ освојила је екипно злато у категорији ваздушни пиштољ 10 метара на Свјетском првенству у Гранади.

СРПКИЊЕ су оствариле резултат од 1.142 круга,један круг више од Кине. Трећа је била Мађарска са 1..140 кругова.

ЈАСНА ШЕКАРИЋ се пласирала у појединачно финалеу истој дисциплини.

ЈАСНА ШЕКАРИЋ, ЗОРАНА АРУНОВИЋ и БОБАНА ВЕЛИЧКОВИЋ су и актуелне европске шампионке.

Ово је трећа медаља за СРБИЈУ на Свјетском првенству у Гранади. Прво су бронзу у гађању ваздушном пушком освојиле Андреа Арсовић, Ивана Максимовић и Катарина Бисерчић, а онда су до бронзаног одличја стигли и Стеван Плетикосић, Миленко Себић и Немања Мирослављев.

Autor sjovicicslavuj | 12 Septembar, 2014 | read_nums (354)

Још од малих ногу, овај младић је био окренут Богу. Правдољубив, жалостив и истински побожан, презирао је сујету света. Од своје ране младости заволео је Христа и трудио се да му у свему угоди. Његово основно занимање је било свеноћно бдење и тајна молитва Богу.

Отац му би кнез Јарослав, а 1236 године и сам би наименован у кнеза Новогорског. У бици на реци Неви, која се одиграла 2 јула (15 јула по старом календару) 1240 године, победио је Шведе и добио надимак Невски. Уздао се овај угодник Божји, не толико у војску своју, већ у Бога. Пред полазак у сваку битку он се обраћао својим војницима речима: "Бог је не у сили него у правди". Године 1250, постао је кнез Владимирски и много се трудио да подигне и васкрсне Русију.


Сматран је за великог заштитника и чувара православља, и неустрашивог исповедника Христове вере. Одбио је да се поклони татарским идолима, те га због тога татарски кан Батија веома поштоваше и уважаваше. Пред сам крај свог овоземаљског живота, он се замонаши и у монаштву доби име Алексиј и причестивши се Светим Тајнама мирно се упокоји 1 новембра (14 новембра по старом календару) 1263 године.


- Сахрањен је у манастиру Рождество Пресвете Богородице у граду Владимиру. Интересантно је напоменути да је овај христочежњив подвижник у тренутку када му је митрополит хтео ставити захвалну грамату у руку, широм је отворио и узео, као да је жив.


Његове свете мошти су 1381 године први пут откривене, а 1547 године у време цара Јована Четвртог у његову част и славу, састављена је посебна служба и одређен је овај датум да се празнује као спомен на њега. По наређењу цара Петра Великог, 1724 године његове часне мошти пренете су у Петровград, у Александро-невску лавру, где и дан данас почивају.
 м

 Историјат храма Светог Александра Невског у Београду датира још из времена избијања рата између Србије и Турске.

Изражавајући жељу да помогну својој јужнословенској браћи, руске власти доносе одлуку да у Србију пошаљу генерал-лајтнанта, члана Государственог совјета и Војног совјета Михаила Григоровича Черњајева, са задатком да преузме руководство над српском војском и руским добровољачким јединицама. Међу руским добровољцима, словенофилима, налазио се и Николај Николајевич Рајевски, Толстојев узор за јунака Вронског у роману „Ана Карењина“, који је погинуо у борби са Турцима код Алексинца 1876. године.

Руски добровољци са собом доносе у Србију  и покретну капелу, војни шатор - цркву посвећену Св. Александру Невском, која је била стационарена испред зграде Београдског универзитета. Освештао је београдски Митрополит Михаило 19. септембра 1876. године. 

С обзиром на то да су се у њој вршила богослужења, војници причешћивали пред полазак на фронт, вршила опела погинулих, војна црква је у складу са потребама војске била премештана по фронтовима.

По завршетку рата 1876-77. године, премештена је у круг велике касарне у Београду. Руски добровољци су је поклонили Србији и Београду приликом њиховог повлачеља из земље.

Autor sjovicicslavuj | 11 Septembar, 2014 | read_nums (1426)

 ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Сви гријеше! Закључак или констатација или тврдња, како год се то звало, најважније је да је тачно!

Некад давно мислио сам да правим грешке само због тога што сам тежио и покушавао да идем у сусрет ка нечему што није постојало. Никад нисам волио илузије, јер сам знао да ме илузије и разна маштање никада неће завољети. А оно што не волиш и што тебе никада неће моћи да заволи не може се звати љубав!

Јер љубав се не тражи! Љубав нико није оставио тек тако на неком познатом путу и кад неко други наиђе да је онако готову само “љубавно” покупи, пригрли и да настави живот проткан само љубављу.

Нисам имао среће јер сам много пута пропустио прилику да идем на мјеста гдје би ме љубав пронашла. 

Трагао сам за реалним стварима не осврћући се ни лијево ни десно, истина по некад сам се обазирао иза себе, али то ме, нажалост, није опаметило.

Знао сам да ми ни реалност неће помоћи да нађем неку особу коју бих почео одмах да волим, као што сам знао да ни мене нико неће вољети само због тога што некоме треба љубав. Иако из неких других разлога многима сам требао. Уздао сам се у интуицију и моћ тренутка у којем се дешавају изненадне ствари иако нисам "играо" на фактор изненађења. Признаћу, мало сам вјеровао и у нека спонтана дешавања.

Шта год сам у животу радио знао сам да до резултата могу доћи само напорном радом и трудом, који је био далеко од свакодневних “блејања” у туђа дворишта, јер други су своја дворишта уредили за себе, а не за мене. То је одувијек познато, а с моје стране давно и препознато.

Не постоје људи који увијек држе отворено срце, као што нема ни оних који своје срце држе стално затвореним! Кад је тако, а јесте, онда је врло опасно затворити се у самог себе и настојати живјети само у свом свијету. То чак није могуће ни само уз музику, књиге, пјесме, шетње итд...

Они који су само своји могу бити срећни на тренутак и програмирани су на мах и нехат. Али шта имају од тога? Имају моменат среће која се касније губи у сатима, данима и у будућем времену туге и неспокоја.

Такође, није добро ни само давати себе за све и свашта, јер таквим понашањем људи прелазе у “предмет” интересовања других, а временом постају и њихова опсесија.

На крају, најлакше би било казати да би сви требали да играју за љубав и за њену побједу. Међутим, друго је питање да ли је то и могуће? Није, нажалост!

Но, ипак сви живе за дан када ће сама љубав, онако од себе, заиграти за некога и када ће љубав побиједити.

Вријеме трајања “такве утакмице” је непознато и ничим није ограничено, као што, такође, нико  предвидјети не може коначан резултат...

Autor sjovicicslavuj | 11 Septembar, 2014 | read_nums (381)
 
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
За сјећање и за памћење...
На данашњи дан /11. 9./ рођен је Његова светост 
патријарх српски господин ПАВЛЕ!
 
 
Autor sjovicicslavuj | 11 Septembar, 2014 | read_nums (336)

Светом Јовану Крститељу посвећено је 6 празника у току године. На данашњи дан ( 11. септембра по новом, а 29. августа по старом јулијанском календару), Српска православна црква обнавља успомену на мученичку смрт Христовог Претече. Претеча је онај који хита испред некога да би објавио вест о његовом доласку и то је једно од имена овог свеца. Сасвим оправдано, јер је цео живот Св. Јована, од зачећа до телесне смрти, представљао непрекидно сведочење да је Исус заиста Бог и Син Божји.

Црквени празник који је уједно и једнодневни пост; празник када се Црква сећа великог проповедника покајања и Царства Божијег - Св. Јована Крститеља, и његовог мученичког страдања.

Начин обележавања празника

Овај празник слави се од давнина, а сведочанства постоје од V века, у беседама Петра Хризолога (†458), презвитера Хрисипа. Дан се проводи у строгом уздржању и посту. Не једе се и не пије ништа што је црвено, јер то подсећа на проливену крв Јованову.

Црквене песме за овај празник написали су Андрија Критски (II канон), Св. Јован Дамаскин (стихире на Господи возвах, слава на литији, I канон) и цариградски Патријарх Герман (стихире на литији).

----------------------------------------------------------------------

Усековање Ирод Антипа, син старога Ирода, убице младенаца Витлејемских у време рођења Господа Исуса, беше господар Галилеје у време проповеди Јована Крститеља. Беше тај Ирод жењен ћерком некога арабског кнеза Арете. Но Ирод, зли изданак од злога корена, отера своју закониту жену и незаконито узе себи за сожителницу Иродијаду, жену свога брата Филипа, који беше још у животу.

Против овог безакоња уста Јован Крститељ и силно изобличи Ирода. Ирод га баци у тамницу. За време једнога пира у свом двору у Севастији Галилејској играше пред гостима Саломија, ћерка Иродијадина и Филипова. И пијани Ирод, занесен том игром, обећа играчици дати што год буде од њега искала, ма то било и половина царства. Наговорена од своје мајке Саломија заиска главу Јована Крститеља.

Ирод нареди те Јована посекоше у тамници и донеше главу његову на тањиру. Ученици Јованови ноћу узеше тело свога учитеља и чесно сахранише, а Иродијада избоде иглом језик Јованов, па главу закопа на неко нечисто место. Шта је даље било с главом Јовановом може се читати под 24. фебруаром. Али убрзо постиже Божја казна ову групу злотвора.

Кнез Арета, да опере част своје ћерке, удари с војском на Ирода и потуче га до ноге. Поражени Ирод би осуђен од кесара римског Калигуле на прогонство најпре у Галију а по том у Шпанију.

Као изгнанци Ирод и Иродијада живеше у беди и понижењу, док се земља не отвори и не прогута их.

А Саломија погибе злом смрћу на реци Сикорису (Сули). Смрт светог Јована догодила се пред Пасху, а празновање 29. августа установљено је због тога што је тога дана освећена црква, коју подигоше на гробу његовом у Севастији цар Константин и царица Јелена. У ту цркву положене су и мошти ученика Јованових: Јелисеја и Авдије.

Autor sjovicicslavuj | 10 Septembar, 2014 | read_nums (295)

10. 9. 2014.
Мушка сениорска репрезентација СРБИЈЕ освојила је трећег дана на 51. Шампионату свијета у стрељаштву у Гранади бронзану медаљу у дисциплини МК пушка 60 метака лежећи (Стеван Плетикосић, Миленко Себић, Немања Миросављев) оборивши и државни рекорд који је на ЕШ у Осијеку 2013. поставила репрезентација СРБИЈЕ (Себић, Миросављев, Плетикосић).

Ово је друга медаља за српско стрељаштво на Шампионату свијета. Бронзу су другог дана ваздушном пушком освојиле Андре Арсовић, Ивана Максимовић и Катарина Бисерчић. Андреа Арсовић је освајањем петог мјеста у финалу донијела српском спорту прву олимпијску норму за Рио 2016.

Autor sjovicicslavuj | 9 Septembar, 2014 | read_nums (288)
Српски тим у саставу
АНДРЕА АРСОВИЋ,
ИВАНА МАКСИМОВИЋ, 
КАТАРИНА БИСЕРЧИЋ
освојиле бронзану медаљу 
на Свјетском првенству у Шпанији.

Женска репрезентација СРБИЈЕ освојила је бронзану медаљу 
у гађању ваздушном пушком на Свјетском првенству у Гранади.

Ово је прва медаља српских такмичара 
на шампионату свијета у Гранади.
Autor sjovicicslavuj | 8 Septembar, 2014 | read_nums (379)

Кључну тројку БОГДАНА БОГДАНОВИЋА у побједи против Грчке (90:72) на сјајан начин је испратио и амерички коментатор који је у трансу проговорио српски!!!
*****************************
ПАЛЕ/МАДРИД - Кошаркаши СРБИЈЕ одиграли су маестралан меч против селекције Грчке у осмини финала Свјетског првенства у Шпанији.

"Орлови" су на крају убједљиво савладали Грчку са 90:72
Десет минута прије краја утакмице БОГДАНОВИЋ је у посљедњим тренуцима напада погодио далеку тројку којом је СРБИЈА дошта до двоцифрене предности (71:60).

Кључну тројку БОГДАНОВИЋА  на сјајан начин је испратио и амерички коментатор који је у трансу проговорио српски.

Наиме он је кош испратио узвиком "Тројка", на чистом српском језику.


           ТАКО ГА ЈЕ ЦИЈЕЛИ СВИЈЕТ РАЗУМИО!

***********************************

********************************

Autor sjovicicslavuj | 8 Septembar, 2014 | read_nums (265)


СВОЈЕ СВЕТКУЈ, ТУЂЕ ПОШТУЈ!

Муж и жена, из Никомидије. Адријан је био начелник претора и незнабожац, 
а Наталија потајна хришћанка. Кад цар Максимијан посети Никомидију, 
у пећини близу града ухватише 23 хришћанина. 
Тукли су их, па бацили у тамницу.

Када их изведоше претору, 

Андријан их закле да му кажу шта очекују од свога Бога 
кад за њега трпе толике муке.
Потом рече претору: „Запиши и моје име са њиховим“.

Наталија се веома обрадова и свима је служила у тамници. 

Предали су дух свој Богу када су им на наковању изломили руке и ноге. 
Наталија им је мошти пренела у Цариград.

После неколико дана јавио јој се Свети Адријан у свој својој слави, 

позва је те и она предаде дух свој Богу.

У браку су живели свега 13 месеци.
 

Autor sjovicicslavuj | 7 Septembar, 2014 | read_nums (236)

Недјеља 7.09.2014.
Веслачима 7 медаља на Балканијади

**************************************
Српска веслачка репрезентација освојила је у недјељу по двије сребрне и бронзане медаље на Балканском првенству у Вишеграду.

Вицешампион Балкана постао је осмерац у саставу НИКОЛА ЦВИЈЕТИЋ, ИГОР ЂЕРИЋ, МИЛОШ МИЛИЋЕВИЋ, УРОШ ДИМИТРИЈЕВИЋ, ДУШАН СЛАВНИЋ, НЕМАЊА ЛЕЧИЋ, МАРКО РИСТИЋ и ЗОРАН РАЈИЋ.

Сребро је освојила и ЉИЉАНА ЈОШИЋ у јуниорском женском скифу.

У конкуренцији четверац скулова у јуниорској конкуренцији СРБИЈА је у саставу МИЛАН МИЈИЋ, ФИЛИП ПРОДАНОВИЋ, КРИСТИЈАН СТЕВАНОВИЋ и ЛИКА ВРБАСКИ освојила треће мјесто.

Бронзану медаљу освојио је и женски дубл скул у јуниорској категорији који чине МИОНА МИТРОВИЋ и МИЛИЦА СЛИЈЕПЧЕВИЋ.

 СРБИЈА је такмичење у Вишеграду завршила са седам медаља, пошто су претходно јуниори освојили злато у четверцу и двије бронзе у дубл скулу и женски четверац скул.

Autor sjovicicslavuj | 6 Septembar, 2014 | read_nums (565)

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ...
********************
На данашњи дан /6. 09./ рођена је једна од најуспјешнијих

и најпознатијих српских књижевница

Љиљана Хабјановић Ђуровић

Autor sjovicicslavuj | 4 Septembar, 2014 | read_nums (427)

 

 

imageSlavko Jovičić
SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH obavili su na današnjoj sjednici u Sarajevu objedinjenu raspravu o izvještajima Ureda za reviziju BiH za 72 institucije BiH. Poslanici su istaknuli napredak u radu institucija i pozvali tužilaštva da utvrde da li je bilo kriminalnih radnji u sedam institucija koje su dobile mišljenje s rezervom
***********************
Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović smatra da BiH napreduje kada je u pitanju metodologija sačinjevanja izvještaja revizije i njihove obrade u institucijama BiH, ali je potrebno pronaći mehanizam koji bi pomogao da sve što Ured za reviziju uradi učini djelotvornim i efikasnijim. 

Dodaje da nalazi Ureda predstavljaju propuste institucija, a "nemamo odgovora na pitanje kako je moguće da se ponavljaju isti propusti iz godine u godinu jer nemamo mehanizma pomoću kojeg ćemo natjerati institucije da to učine". 

- Proizilazi obaveza nadležne komisije da početkom iduće godine razmotri izvršenje preporuka Ureda za reviziju i njihove relizacije od institucija koje su dužne realizirati te preporuke - mišljenja je Džaferović. 

Zatražio je da Tužilaštvo BiH konačno kaže što je učinilo po svim dosadašnji revizorskim izvještajima u kojima su konstatirane određene nepravilnosti u poslovanju institucija BiH. 

 ****************************************

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Slavko Jovičić smatra da poslanici danas ne mogu donijeti nikakve odluke jer pojedine institucije godinama prave greške i ne budu sankcionirane zbog toga, budući da u osam godina nije vidio ni jednog od prestupnika da odgovara za finansijske propuste. 

Poslanik Jovičić konstatovao je da određene institucije u BiH godinama krše zakone, ne obazirući se na revizorske izvještaje.

„Niko iz institucija BiH zbog toga nije izveden sa lisicama i sve ovo mi liči na onu narodnu `pojeo vuk magarca`“, rekao je Jovičić, dovodeći u pitanje sam smisao revizorskih izvještaja.

- Ukoliko niko ne odgovara za učinjeno zašto se svi ovi izvještaji pišu i zbog čega se uopšte vrši revizija. Ured za reviziju institucija BiH ne treba ulagati toliko truda - iznio je mišljenje Jovičić.

 ******************************************
Zvonko Jurišić iz Hrvatske stranke prava (HSP) smatra da je revizija na stručan način obavila svoj posao, ali da je indikativno da na sjednici ne prisustvuju ni resorni ministri niti rukovoditelji institucija za koje je utvrđeno da nisu radili u skladu sa zakonom. 

- Zašto mi kao parlament nismo zatražili ničiju smjenu, a očito je da ima primjera i kriminala i korupcije - upitao je Jurišić. 
 ********************************************
Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić smatra da parlament nije nemoćan i predložio je da se pokrene inicijativa za smjenu svih onih za koje je revizija utvrdila da su kršili zakon. 
 ******************************************
Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Anto Domazet naglašava da o revizorskim izvještajima treba diskutirati na stručan i objektivan način, ne emocionalno što, kako je naveo, čini Jurišić. 

Smatra da su nalazi koji su dati u izvještajima dobra podloga za djelovanje tužilaštava kako bi utvrdili da li je bilo kriminala. 

Iznio je stav da su revizorski izvještaji utjecali na poboljšanje poslovanja institucija BiH, te da je postignuta znatno veća odgovornost u trošenju javnog novca, zbog čega će SDP podržati izvještaje revizije. 
 ******************************************************
Aleksandra Pandurević iz Srpske demokratske stranke (SDS) uputila je kritiku na račun Ureda za reviziju institucija BiH, ističući da su određeni izještaji rezultat "prikrivanja institucionalnog kriminala". 
 **************************************************
Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Niko Lozančić smatra da bi trebalo napraviti i reviziju opravdanosti postojanja pojedinih institucija BiH. 
 ***********************************************
Od 72 bh. institucije o kojima je Ured za reviziju institucija BiH napravio izvještaj, 65 institucija je dobilo pozitivan izvještaj revizije, sedam je dobilo mišljenje s rezervom, a prvi put nijedna institucija nije dobila negativno mišljenje. 

Poslanici će se o njima izjasniti nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

(FENA)
 
«Prethodni   1 2 3
    My picture!

Kategorije

Arhiva