Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 2 Januar, 2014 | read_nums (258)
ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
 
 
Стигла је Нова 2014. година. Свако је прославио онако како је могао и како је морао. А морао је да слави онако како је могао. Сви би знали како су требали да дочекају долазак новог љета. Но, знати и моћи није исто. Сам дочек Нове године  зависио је од много фактора.  Лично, Нову годину дочекао сам са супругом и борећи се са својим сталним здравственим проблемима. Два сина отишла су са својим друштвима. Кћерка чекала са својом породицом.
 
Дакле, Нову годину дочекао сам уз телевизијски програм и уз интернет. На многим телевизијама били су специјални новогодишњи програми, али управљач је био у мојим рукама и покушавао сам да изаберем нешто онако за себе...То што сам бирао не значи и да сам могао по својој вољи и да изаберем нешто што већ раније нисам видио. О укусима се никад није расправљало, па самим тиме, знам да ни понуђени програми нису многе задовољили. 

Како рекох, ушли смо у годину, за коју могу рећи да ће, несумњиво обиљежити судбину српског народа. Биће ово врло тешка и туробна година у сваком погледу. Уосталом, која је то претходна година била лака на овим стално турболентним балканским вјетрометинама и текстонски нестабилном политичком и економском простору.

Биће времена да о многим стварима опширније пишем, али приближава се наш најрадоснији празник Христово рођење - Божић и нећу сад о многим изазовима који нас очекују у овој години.

Из Сарајева већ је најављен сценариј обиљежавања стогодишњице од почетка Првог свјетског рата. Опет ће за све несреће бити оптужен само српски народ и биће реактивиран никад напуштени пропагандни рат против Срба, а самим тиме, подразумијева се, све ће бити усмјерено против СРБИЈЕ и против РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Почетна улога биће додијељена Гаврилу Принципу, који је више од двадесет година из сарајевске псеудо научне елите и у бошњачкој литератури и званично проглашен за терористу чији је акт убиства аустријских окупатора Фердинанда и његове супруге Софије био иницијална каписла за потезање обарача и за почетак Првог свјетског рата.

У том контексту постаје јасније западно величање мрака и покушаји да се за Први свјетски рат оптуже Срби и Руси, а амнестирају како Аустрија, Њемачка и Турска, тако и силе Антанте на Западу, које нису ратовале из било какве нужде, већ добровољно. Срби су се, као и кроз цијелу своју историју само бранили. Бранили су се на својим прадједовским огњиштима и бранили су своју родну груду. Истина, у разним временима доживљавали смо стравична страдања и велике губитке становништва. Страдавали смо и поново смо из пепела васкрсавали. 

Ово ће бити и изборна година, али у БиХ свака изборна година траје по "двије три, па и четири" године...И о томе ће бити говора, кажем биће говора у мојим текстовима.

Што се тиче неких других тема и о њима се прича и причаће се, jeр те приче никад и не престају ...
 
Прича се и о народу и то увијек кад народ затреба, а у овој години ће баш требати. Међутим, мало се прича шта све треба народу? Народу свега треба и то они најодговорнији знају...
 
Али и о томе послије наших празника...Почео је и "Свети јануар"...Биће занимљиво. Овдје и сад, па и увијек, барем никад никоме није било досадно. Да онда не настављам са досадним текстом...
 

Autor sjovicicslavuj | 2 Januar, 2014 | read_nums (283)
 
ОГРОМНА је разлика о некоме
кога уопште не знаш
 било шта причати

и између тога - 

знати ту особу или желити је упознати 
и са њом разговарати.

Тек након разговора и познавања те особе 

могу се извлачити неки закључци,

али никада до краја!
 
 
Autor sjovicicslavuj | 1 Januar, 2014 | read_nums (291)
Назван је Богоносцем, јер је у свом срцу и на својим уснама стално носио име Бога Живога и још због тога, што по старом предању беше узет рукама нашег Господа Исуса Христоса. 

То се десило тачно у оне дане, када је Господ наш учио своје ученике смерности, те за пример узе једно дете и стави га међу њих и рече им: "Ко се понизи као дијете ово, тај је највећи у Царству небескоме" (Мат. 18,4). 

Касније, када одрасте, постаде ученик св. Јована Богослова, а затим, као епископ у Антиохији он управљаше Црквом Божјом и први уведе антифонски начин појања у Цркви, појање у две певнице (када на једној страни појање престане, на другој почиње). 

Такав начин појања открио се св. Игњатију међу анђелима на небесима. Пострадао је за Господа свога, Исуса Христа, зато што не хтеде, на захтев цара Трајана, да се одрекне своје вере и принесе жртву идолима. Због тога, цар нареди да га окују и баце лавовима у арену, а они га растргоше и изједоше, тако да је остало само срце његово и пар костију. 

У тим најстрашнијим мукама, све његове мисли и молитве биле су упућене Господу, да звери буду гроб његовом телу и да га нико не спречи у тој смрти. 
Молитва му је била услишена.


Autor sjovicicslavuj | 1 Januar, 2014 | read_nums (277)
ЧЕСТИТАМ!

Прва беба рођена секунд послије поноћи: Унука Мериме Његомир
*********************************
У породилишту у Вишеградској, родила се прва беба, само секунд послије поноћи. Дјевојчица је унука пјевачице Мериме Његомир. 


Љубица Његомир Живић, мајка новорођене дјевојчице тешке

три килограма породила се природним путем и осјећа се добро.

----------------------------------------------

- Пресрећни смо. Соња се родила само неколико секунди после

поноћи. Мало је фалило да се роди истог дана када и ја, јер је

мој рођендан 31. децембра - рекла је задовољна Љубица (34).


Мала Соња је иначе унука познате певачице Мериме Његомир

која је цео дан провела уз своју кћерку Љубицу жељно очекујући

своје друго унуче.


- Ово је права мала фабрика деце. Сво четворо моје деце родила

сам у Вишеградској. Иако нигде нисам наступала за Нову годину,

бабицама сам певала "Иванова корита" - певачица Мерима

Његомир

 
 
«Prethodni   1 2 3 4 5
    My picture!

Kategorije

Arhiva