Slavko Jovičić -

Биће праћени сви видови комуникације ради откривања противзаконитог дјеловања

Autor sjovicicslavuj | 8 Oktobar, 2008 | read_nums (481)
                                             

  БИЈЕЉИНА, 8. ОКТОБРА (СРНА) - Члан Комисије за надзор над радом обавјештајно-безбједносних служби у БиХ Славко Јовичић изјавио је да ће центри за прислушкивање при Агенцији за истраге и заштиту /Сипа/ и Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ моћи да користе опрему за праћење и прислушкивање свих видова комуникација у БиХ како би на вријеме разоткрили и спријечили свако противзаконито и противуставно дјеловање.

  "То не би требало да забрињава обичне и поштене грађане БиХ, већ оне друге, ситне лопове, криминалце и терористе", рекао је Јовичић за "Фокус".

  Јовичић каже да ће у овим центрима за прислушкивање радити само најбољи и најстручнији кадрови, који већ имају одређена искуства на оваквим и сличним пословима и за које се са сигурношћу може рећи да неће злоупотријебити дата овлашћења и тај услов је већ постављен директорима обје агенције.

                            

  Према његовим ријечима, обје агенције добрим дијелом већ су инсталисале најсавременију опрему, помоћу које ће убудуће моћи пратити комплетну комуникацију, почев од телефонских позива, преко кратких и мултимедијалних порука, па све до електронске поште.

  Јовичић, међутим, упозорава да ће за свако праћење агенције морати имати одобрење Суда БиХ.

  "Уколико, дакле, постоје одређена сазнања да се појединци или групе баве активностима које би могле да угрозе безбједност грађана БиХ, Суд БиХ издаје налог за њихово праћење и прислушкивање. Не желимо да спекулишемо и тврдимо да у овом систему неће бити никаквих злоупотреба, али је важно да људи схвате да без одлуке Суда неће бити могуће никакво прислушкивање и праћење", тврди Јовичић.

  Портпарол Сипе Жељка Кујунџија потврдила је да су оперативци Центра за прислушкивање већ обучени и спремни за рад.

  Она је појаснила да су при избору службеника тог центра поштоване одредбе Закона о полицијској служби БиХ, што укратко значи да су оперативци изабрани интерним конкурсом и одбацила могућност било каквих злоупотреба појаснивши да ће овај центар дјеловати само по налогу Суда БиХ.

  Предсједник Одбора за одбрану и безбједност у Народној скупштини Републике Српске Петар Ђокић, с друге стране, најавио је да ће се овом питању у наредном периоду посветити знатно већа пажња, јер се у предизборном периоду избјегавала прича о прислушкивањима и праћењу.

  "Сматрам да је ово тема која заслужује много више пажње. Надлежни у БиХ, што на заједничком нивоу, што на републичком и федералном, морају имати више информација о овим центрима, односно о томе каквом опремом располажу, ко у њима ради, каква су им овлашћења. Обични грађани морају знати хоће ли се, када све то почне да ради, осјећати безбједније или нелагодније", рекао је Ђокић.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva