Slavko Jovičić -

Novi Big brader

Autor sjovicicslavuj | 7 Oktobar, 2008 | read_nums (531)
           D. M.   

  U centrima za prisluškivanje pri Agenciji za istrage i zaštitu i Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH moraće raditi samo najbolji i najstručniji kadrovi, koji već imaju određena iskustva na ovakvim i sličnim poslovima i za koje se sa sigurnošću može reći da neće zloupotrijebiti data ovlašćenja

  Ovo je našem listu rekao član Komisije za nadzor nad radom obavještajno-bezbjednosnih službi u BiH, Slavko Jovičić, naglasivši da je taj uslov već postavljen direktorima obje agencije.

  - Nije nikakva tajna da će ove agencije, u skladu sa zakonom, moći koristiti određenu opremu za praćenje i prisluškivanje svih vidova komunikacija u BiH, kako bi na vrijeme razotkrili i spriječili svako protivzakonito i protivustavno djelovanje. To ne bi trebalo da zabrinjava obične i poštene građane BiH, već one druge, sitne lopove, kriminalce i teroriste - istakao je Jovičić.

  Prema njegovim riječima, obje agencije dobrim dijelom već su instalisale najsavremeniju opremu, pomoću koje će ubuduće moći pratiti kompletnu komunikaciju, počev od telefonskih poziva, preko kratkih i multimedijalnih poruka, pa sve do elektronske pošte.

  Jovičić, međutim, upozorava da će za svako praćenje agencije morati imati odobrenje Suda BiH.

  Ukoliko, dakle, postoje određena saznanja da se pojedinci ili grupe bave aktivnostima koje bi mogle da ugroze bezbjednost građana BiH, pojašnjava Jovičić, Sud BiH izdaje nalog za njihovo praćenje i prisluškivanje.

  - Ne želimo da spekulišemo i tvrdimo da u ovom sistemu neće biti nikakvih zloupotreba, ali je važno da ljudi shvate da bez odluke Suda neće biti moguće nikakvo prisluškivanje i praćenje - tvrdi Jovičić.

                                                 

  Potvrdila je to i Željka Kujundžija, portparol SIPA, koja je rekla da su operativci Centra za prisluškivanje već obučeni i spremni za rad.

  Ona je pojasnila da su pri izboru službenika tog centra poštovane odredbe Zakona o policijskoj službi BiH, što ukratko znači da su operativci izabrani internim konkursom.

  Ona je odbacila mogućnost bilo kakvih zloupotreba od strane budućih operativaca u Centru za prisluškivanje, ponovivši da će ovaj centar djelovati samo po nalogu Suda BiH.

  Predsjednik Odbora za odbranu i bezbjednost u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Petar Đokić, s druge strane, najavio je da će se ovom pitanju u narednom periodu posvetiti znatno veća pažnja, jer se u predizbornom periodu izbjegavala priča o prisluškivanjima i praćenju.

                                               

  - Smatram da je ovo tema koja zaslužuje mnogo više pažnje. Nadležni u BiH, što na zajedničkom nivou, što na republičkom i federalnom, moraju imati više informacija o ovim centrima, odnosno o tome kakvom opremom raspolažu, ko u njima radi, kakva su im ovlašćenja. Obični građani moraju znati hoće li se, kada sve to počne da radi, osjećati bezbjednije ili nelagodnije - rekao je Đokić.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva