Slavko Jovičić -

Komšić pucao iz prvih redova

Autor sjovicicslavuj | 10 Septembar, 2008 | read_nums (408)
  M. KREMENOVIĆ
   
   
   Zasluge za najveće ratno odlikovanje Armije BiH - Zlatni ljiljan ne dobija se sjedeći u biblioteci već s puškom u ruci pucajući na druge i to u velikim akcijama i pojedinačnim "podvizima", rekao je za "Fokus" Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH, povodom izjave Željka Komšića da je ovo ratno priznanje kao vojnik "zaradio časno i pošteno".

   Komšić osmatra...koga?

                                                  

  Jovičić kaže da hrvatski član Predsjedništva BiH, nema moralni kredibilitet da govori treba li bivšoj predsjednici RS Biljani Plavšić odobriti prijevremeno puštanje na slobodu.

  On podsjeća da je Komšić bio taj koji je pucao na građane BiH, tokom troipogodišnjeg rata u BiH.

                                   

   Komšić i Mesić

  - Komšić je mali Stipe Mesić u BiH, odnosno njegova produžena ruka. Izabrao je Biljanu Plavšić samo zato što je bliska premijeru RS i na taj način se on obračunava s Dodikom i RS. Da je Dodik posjetio neko obdanište on bi navalio i na to obdanište - kaže Jovičić i dodaje da je cilj Komšića i njegovog partijskog lidera Zlatka Lagumdžije učiniti sve da nanesu štetu najpopularnijem političaru u BiH, Miloradu Dodiku, a time i SNSD-u.

                                             

  Milorad Dodik, premijer RS, nedavno je podsjetio da za razliku od Komšića, koji se hvališe ratnim odlikovanjem, Biljana Plavšić nikada nije pucala na druge i da je priznala krivicu pošto se prethodno dobrovoljno predala, te da je zaslužila izlazak na slobodu, jer su protekle dvije trećine kazne što je prema sudskoj praksi u svijetu, dovoljan razlog za prijevremeno puštanje na slobodu.

  Jovičić je, međutim, podsjetio i na nelegalne izjave i poteze hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koje očigledno nisu u interesu države i tri konstitutivna naroda.

  - Komšić trenutno uživa podršku jedino svog kabineta, eventualno Udruženja "Zlatni ljiljan" i možda jednog dijela sopstvene partije koja je na okolnostima razjedinjenosti hrvatskog naroda profitirala njegovom pozicijom - kaže Jovičić.

  On je upozorio da se hrvatski član Predsjedništva BiH miješa u sve osim u one poslove za koje bi po slovu Ustava trebalo da je nadležan.

  - Odlikovanje kojim se okitio Komšić jeste najveći priznanje koji se daje za ratne zasluge. To znači da nije sjedio u kafiću ili biblioteci u Sarajevu. Mogao se dobiti i dokazati u nekom "velikom podvigu", u skladu s muslimanskim ratnim ciljevima, odnosno za ciljeve one iste vojske u kojoj se nalazio i odred "El mudžahid". Treba podsjetiti da su ti ratni ciljevi sadržani u nacionalnom programu "Islamska deklaracija" Alije Izetbegovića – podsjetio je Jovičić.

  On kaže da ne zna da li je Komšić zasluge dobio u žestokoj borbi protiv VRS ili za nedjela koja su nespojiva s konvencijama o međunarodnom humanitarnom pravu.

                               Najveći orden Armije BiH - "Zlatni ljiljan"

                                           

  - Zaista je više nego tragično da Biljana Plavšić koju u toku rata bez sumnje niko ništa nije pitao bude optužena za ratne zločine, a da se to ne dogodi ni jednom zlatnom ljiljanu. Svi su oni zaista žestoko pucali i to iz prvih redova - kaže Jovičić.


  My picture!

Kategorije

Arhiva