Slavko Jovičić -

Tužilaštvo BiH

Autor sjovicicslavuj | 10 Septembar, 2008 | read_nums (1423)

   PIŠE: Slavko Jovičić Slavuj

                                                       

  PULS   

   Na nekoliko prethodnih sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH tražio sam da se svi revizorski izvještaji koji su bili negativni i u kojima su utvrđene brojne nepravilnosti i zloupotrebe vezano za nezakonito trošenje budžetskih sredstava u svim institucijama BiH - ustupe nadležnim organima gonjenja, kako bi se utvrdila evidentna odgovornost velikog broja lica, za koja postoje osnovane indicije, izvan svake razumne sumnje, da su arčili narodne pare, kao da se radilo o Alajbegovoj slami.

                              Zgrada Parlamentarne skupštine BiH                         

  Napokon, na moje poslaničko pitanje: Šta je preduzeto i u kojoj fazi su ti predmeti - dobio sam odgovor Tužilaštva BiH, u kojem mi kažu da su svi revizorski izvještaji u Tužilaštvu BiH na razmatranju i da se, po istima, ukoliko se procijeni osnovanim, vrši provjera.

  Naravno da mi ne pada na pamet da vršim bilo kakav pritisak na bilo koji organ BiH, ali u svakom slučaju izražavam zadovoljstvo što će se, po prvi put, desiti i to da Tužilaštvo BiH ozbiljno krene sa istražnim radnjama i što će mnogi predmeti dobiti svoj sudski epilog. Tačno će se znati ko je odgovoran za zloupotrebe položaja i ovlaštenja u mnogim institucijama BiH, jer nedodirljivih ne smije biti.

  Pravna država mora pokazati svoju zakonsku snagu i procesuiranjem odgovornih, mora prekinuti sve protivzakonite aktivnosti i mora stati na put samovolji jednom broju pojedinaca, koji su mislili, naravno pogrešno, da su zaštićeni kao Titovi bugojanski medvjedi. Jednostavno, javašluku i svakom drugom nezakonitom ponašanju mora se stati na put u najvišim institucijama BiH.

   Iz dopisa Tužilaštva BiH jasno se vidi da je prva na udaru BHT1, što nije nikakvo iznenađenje, s obzirom da su revizorski izvještaji za 2005. i 2006. godinu vrvili od mnogobrojnih nezakonitih trošenja narodnih para, novca od svih građana, koji su zakonski obavezni da plaćaju TV taksu. Moji zahtjevi nisu udar na ovu medijsku kuću, već nastojanje da se stane u kraj lopovluku koji je ogromnih razmjera. Gubici BHTV1 iznose skoro 25 miliona maraka.

   Zgrada TVBH1                  

  Generalni direktor BHTV1, Mehmed Agović, poslao je pismo najvišim rukovodiocima u BiH, članovima Predsjedništva BiH, zatim Kolegijumu oba doma parlamenta BiH, kao i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, u kojem kukumavči i koji optužuje srpske poslanike u parlamentu BiH, kako, eto, navodno, mi ne dozvoljavamo da Savjet ministara BiH i dalje plaća zakupljivanje satelitskog emitovanja programa ove medijske kuće.

  Naravno da direktor nijednom riječju nije u pismu naveo ogromno nezadovoljstvo srpskog naroda s emitovanjem programa te televizije. Više puta sam u parlamentu rekao da je uređivačka politika BHTV1 antisrpska.

  Međutim, da mi niko ne bi zamjerio ili da me ne bi optužio kako se, eto, kao političar, miješam u uređivačku politiku, navodno ove nezavisne medijske kuće, ipak sam izabrao jedini ispravan način, a to je da nadležne institucije utvrde šta se sve zaista dešavalo i o kakvim se razmjerama kriminala radi u BHTV1.

                                         

  Klupko se, evidentno je, počelo odmotavati i do konačnog raspleta i epiloga imam dosta strpljenja, jer vjerujem da će sudski organi na nepristrasan način utvrditi sve činjenice i okolnosti pod kojima je ova medijska kuća poslovala i zbog čega je, i zbog koga je, što bi naš narod rekao - svučena u ravan!


  My picture!

Kategorije

Arhiva