Slavko Jovičić -

Хајка за само једну истину

Autor sjovicicslavuj | 28 Novembar, 2011 | read_nums (452)

  Datum: 28.11.2011
  Autor: Горан Маунага

  БAЊAЛУКA/СAРAЈЕВО - Репарирање истине о рату и ратним злочинима почињеним у БиХ на начин да је у рату страдао само један народ не води добру јер је истина једна и недјељива, а такав начин не доприноси помирењу него спречава реалну могућност изградње БиХ као демократског друштва.

  То је оцјена у којој се слажу стручњаци из те области послије медијске хистерије у ФБиХ послије објављивања Наредбе за истрагу у "предмету Дудаковић и други" у "Гласу Српске".

  --------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Предсједавајући Клуба српског народа у Дому народа Парламента БиХ, замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за контролу рада Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБA) и члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Сташа Кошарац за "Глас Српске" каже да Република Српска никад није водила кампање те врсте него је тражила да на основу чињеница штити своје и интересе српског народа.

  - Сарајево очито има појачану дозу страха с обзиром на чињеницу да би требало да буду процесуирани они који су доносили и извршавали, прије свега, политичке одуке о прогону Срба из БиХ, као и командни кадар Aрмије РБиХ. Не може нико из политичког врха РБиХ бити амнестиран одговорности за почињене ратне злочине над Србима јер нема мјеста у БиХ гдје није страдао српски народ - каже Кошарац.

  Он истиче да је дошло вријеме да такви одговарају те да је немогуће да чланови Предсједништва РБиХ нису знали за 120 логора у Сарајеву, за ратне злочине команданта Петог корпуса Aрмије РБиХ Aтифа Дудаковића, за Подриње, за злочине око Сребренице, Братунца.

  -------------------------------------------------------------------------------------------------

  Правни експерт Мирослав Микеш каже да истрагу не воде политичари ни новинари него надлежно тужилаштво у складу са Законом о кривичном поступку.

  - Онај ко оправдава вршење кривичног дјела, посебно ратног злочина, и солидарише се са извршиоцима, размишља исто као и они који су осумњичени за ратне злочине. То не доприноси помирењу и спречава реалну могућност изградње БиХ као демократског друштва - каже Микеш.

  ------------------------------------------------------------------------------------------

  Посланик у Парламенту БиХ и бивши логораш Славко Јовичић каже да је недавни случај хапшења осморице нижерангираних у "случају логора Силос" мала грудва лавине која би требало да се закотрља.

  - С овим се доста закаснило, али доћи ће вријеме када ће се пред судом наћи најодговорнији из реда највишег бошњачког политичког и војног врха. "Случај Дудаковић" је давно требало да буде судски завршен. Сад се јављају душебрижници, а најгори су они попут ратног предсједника Скупштине РБиХ Мире Лазовића који је тврди да се ради о изједначавању жртве и агресора - каже Јовичић.

  Он је закључио да репарирање истине, према којој је у рату у БиХ страдао само један народ, не води добру те да је истина једна и недјељива и да нико на њу нема ексклузивно право као што су то до сада имали Бошњаци.

  ------------------------------------------------------------------------------------------------

  Полиција

  Директор полиције РС Гојко Васић каже да се ту не ради ни о каквој страни, него о томе је ли се ушло у кривично дјело.

  - Они који су починили ратне злочине морају да одговарају, без обзира на страну. Све док се свим странама не буде судило за почињене ратне злочине, дотле ће се путем ратних профитера вршити притисак на судство и медије у покушају амнестирања одговорних - каже Васић.

  Он је истакао да је заблуда да ће сакривањем ратних злочина друштво бити демократизовано.

  http://www.glassrpske.com/novosti/Hajka-za-samo-jednu-istinu.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva