Slavko Jovičić -

General krvavih ruku

Autor sjovicicslavuj | 26 Novembar, 2011 | read_nums (1313)
   
  Autor: Slađana Gajić   
  četvrtak, 24 novembar 2011

  ajnadzicDa Stranka demokratske akcije ozbiljno računa na ratne kadrove, posebno one koje su duboko upleteni u ratne zločine protiv srpskog naroda u BiH, dokazuju i sve glasnije najave da bi aktuelnog ministra odbrane, Selmu Cikotića, na toj funkciji mogao zamijeniti prekaljeni SDA kadar, general Nedžad Ajnadžić.

  Cikotiću i Ajnadžiću zajedničko je to što obojica imaju debele ratne dosijee, ali i krvi na sopstvenim rukama, jer su u teškim ratnim godinama bili na visokim pozicijama u bošnjačkoj Armiji RBiH, s kojih su praktično gospodarili životima zarobljenih srpskih i hrvatskih civila i vojnika.

  "Fokusovi" sagovornici, bliski vrhu SDA, tvrde da je ova stranka još prije dvije godine Ajnadžiću počela da krči put do ministarske fotelje u Savjetu ministara BiH, kada su ga izabrali za predsjednika stranačkog odbora za odbranu i bezbjednosnu politiku. Rame uz rame sa Ajnadžićem tako su se ponovo našli njegovi stari saborci, koji su tokom ratnih godina krojili sudbinu srpskom narodu u BiH.

  Da bi se što bolje pripremio za ono što ga očekuje, Ajnadžić je u međuvremenu zasjeo u fotelju ministra za boračka pitanja u Vladi Sarajevskog kantona.

  Miljenik bošnjačkog ratnog lidera Alije Izetbegovića, general Nedžad Ajnadžić dokazao se kao komandant Prvog korpusa ARBiH, koji je djelovao na području Sarajeva, iz kojeg je u tom periodu očišćeno srpsko stanovništvo.

  Prema dostupnim podacima, Ajnadžić je odgovoran za učešće u napadu na kasarnu JNA u Krupi i zatvaranje zarobljenih vojnika u ispražnjene komore u logoru "Silos", kada je ovaj objekat pretvoren u logor za Srbe. Od 20. maja 1992. godine on je sa muslimanskim snagama počeo privoditi pripadnike srpskog naroda i zatvarati ih u logor "Silos", kroz koji je prošlo preko 550 Srba, među kojima na desetine žena.

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, potvrdio je da je Nedžad Ajnadžić posjetio sve ćelije u "Silosu".

  - Kada je došao do ćelije broj šest, u kojoj sam bio, upitao je gdje je Slavko Jovičić. Javio sam se, iako su sve glave bile oborene, jer nismo smjeli da gledamo. Tada je rekao: "Sve ovo treba probiti kao paščad, ali nećemo sada, jer nam trebaju za razmjenu.

  " Da ironija bude veća, sada bih u parlamentu BiH trebalo da glasam za njega da bude ministar odbrane BiH - kazao je Jovičić i dodao da je i sama pomisao na Ajnadžićevu kandidaturu novo poniženje za srpski narod.

   ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Janko Velimirović, direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS, kazao je da su u zoni Ajnadžićeve odgovornosti počinjeni ratni zločini, uključujući i logor "Silos", u kojem su mučeni Srbi.

  - U njegovoj zoni odgovornosti počinjeni su zločini zbog kojih je sada uhapšeno osam lica u slučaju "Silos". Ako su se u zoni odgovornosti Prvog korpusa, odnosno Sarajevskog korpusa događali zločini, nema razloga da za to ne odgovaraju oni koji su bili u samom vrhu - istakao je Velimirović.

  On smatra da svako ko ima problematičnu ratnu prošlost ne zaslužuje da bude dio vlasti u BiH.

  - Veliki je problem zbog neprocesuiranja odgovornih za ratne zločine po komandnoj odgovornosti među pripadnicima bošnjačkog naroda. Trebalo bi aktivirati pravosudni sistem da se što prije procesuiraju najsloženiji predmeti kako bi na red došli upravo oni za koje postoje dokazi da su učestvovali u zločinima - klazao je Velimirović.

   ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  Sličnog je stava i Mihajlo Parađina, predsjednik BORS Pale, koji je naglasio da u FBiH nema odgovornosti prema prošlosti, ali ni ozbiljnosti sarajevskih stranaka.

  - Nedopustivo je da Ajnadžić, koji je bio u vrhu tadašnje ARBiH, bude postavljen na ključna mjesta vlasti u BiH, počevši od federalnog nivoa, pa do nivoa BiH. Ako SDA sada hoće da ga postavi na mjesto ministra odbrane BiH, ona gura prst u oko RS i srpskim žrtvama - istakao je Parađina.

   --------------------------------------------------------------------------------------------

  Slobodan Škrba, član Operativnog tima za traženje nestalih lica RS, smatra da je bilo pravde da ni Selmo Cikotić nikada ne bio mogao biti ministar odbrane u BiH.

  - Bošnjačke stranke smišljeno postavljaju ljude s krvavom ratnom prošlošću na ove funkcije, kako bi ih zaštitili od procesuiranja, ali i dodatno uticali na razvijanje sarajevskog scenarija, u kojem su jedino Srbi odgovorni za ratne zločine - naglasio je Škrba.

  S. GAJIĆ


  Odgovoran i za napade u Doboju

  Prema podacima, Nedžad Ajnadžić je odgovoran što je neposredno učestvovao u donošenju odluka i izdavanju naređenja za konstantne i neselektivne artiljerijsko-raketne napade na gradsko jezgro i civilne ciljeve u Doboju i njegovoj okolini u 1995. godini, gdje je došlo do stradanja civilnog stanovništva, osam lica je preminulo od zadobijenih eksplozivnih povreda, a 90 lica je ranjeno.


  Ratna biografija

  Nedžad Ajnadžić bio je komandant Prve podrinjske brigade, 101. brdske brigade i 101. motorizovane, komandant Operativne grupe Igman, načelnik Štaba Prvog korpusa, zamjenik načelnika Štaba Prvog korpusa, zamjenik načelnika Uprave za operativno planiranje Generalštaba ARBiH, komandant Operativne grupe Sedam - Jug, komadnant Prvog korpusa ARBiH i zamjenik komandanta Komande obuke i doktrine Vojske FBiH.

   http://www.fokus.ba/:general-krvavih-ruku:u-fokusu

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva