Slavko Jovičić -

БиХ - Ganića pred sud

Autor sjovicicslavuj | 7 Jun, 2009 | read_nums (370)
  Dan & noć

    07.06.2009
          
               
                Ejup Ganić

  Poslanik SNSD u Predstavničkom domu parlamenta BiH Slavko Jovičić rekao je juče da ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić treba da izađe pred sud i da sud kaže da li je kriv ili ne za zločin u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici maja 1992. godine.

   - Neću hipotetički da pravim spekulacije, nisam ni sudija ni tužilac. Ja samo tražim pravdu za srpske žrtve. Neka Ejup Ganić izađe pred sud i neka se dokaže je li kriv - istakao je Jovičić i dodao da se, nažalost, nadao da će to utvrditi Haški tribunal, jer je, kako je rekao, još davno lično on predao predmet Dobrovoljačka ulica bivšem glavnom haškom tužiocu Karli del Ponte.

  - Moja nada nije se ostvarila, jer ona nije htjela da otvori nijedan predmet gdje se radi o stradanju Srba, jer je Haški sud politički i selektivni sud, koji ima zadatak da sudi samo Srbima - naglasio je Jovičić.

  On je rekao da se danas, ipak, nada da će sa Ganićem, jednim od glavnih aktera u slučaju "Dobrovoljačka ulica", raspravu o tom zločinu voditi pred Sudom BiH ili, još bolje, pred sudom u Beogradu, jer postoje živi svjedoci i brojni dokumenti i video zapisi, zahvaljujući kojima se jasno može dokazati da je Ganić jedan od najodgovornijih za počinjeneni zločin nad pripadnicima JNA.

  Komentarišući Ganićevu jučerašnju izjavu da su se u maju 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu sukobile dvije vojne formacije, Teritorijalna odbrana BiH i bivša JNA, i da je tom prilikom poginulo pet ili šest ljudi, Jovičić je rekao da želi podsjetiti Ganića da je JNA tada bila jedina regularna armija u bivšoj Jugoslaviji.

  - To što je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, Alija Izetbegović, dvije godine prije rata naredio da se muslimani povuku iz JNA, bila je njihova strategija koju je podržao tadašnji ambasador SAD, Voren Cimerman, koji je davao upustva Izetbegoviću kako da napravi samostalnu BiH, a ogromnu ulogu u svemu tome imao je Ganić - naglasio je Jovičić i dodao da ni pet vojnika nije malo.

  Govoreći o stalnim tvrdnjama bošnjačkih političara da sud u Beogradu nije nadležan da sudi za slučaj "Dobrovoljačka", Jovičić je rekao da ako sud u Njemačkoj i SAD može da sudi za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, ne vidi razlog zašto onda sud u Beogradu ne bi mogao da sudi Ganiću.

  - Nadam se da će se on naći pred tim sudom, bez obzira na to što bošnjački politički funkcioneri, predvođeni ministrom bezbjednosti BiH, Tarikom Sadovićem, vrše ogroman pritisak na Interpol da se takozvane difuzne potjernice ne pretvore u crvene - istakao je Jovičić, naglasivši da Sadović, koji predstavlja interese samo svog naroda, nema pravo da suspenduje potjernice Interpola.

  On je izrazio nadu da će Ganić završiti na sudu u Beogradu, ali da nema ništa protiv da bude procesuiran i pred Sudom BiH.

                    (Srna)


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva