Slavko Jovičić -

Mudžahedini pod zaštitom

Autor sjovicicslavuj | 30 Mart, 2009 | read_nums (637)
           Dan & noć     
  D. M. | 30.03.2009  Abu Hamza

  Hoće li Sirijac Imad al-Husin, poznatiji kao Abu Hamza na domaćem terenu, ubjedljivim rezultatom poraziti cijeli pravosudni sistem BiH?

   Ovo pitanje nametnulo se poslije najnovije odluke Ustavnog suda BiH, koji je prihvatio obje Abu Hamzine apelacije i slučaj vratio na početak, odnosno u nadležnost Suda BiH.

  Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić smatra da upravo ova dva slučaja pokazuju kakav je pravosudni sistem BiH - jad i bijeda, slijepo crijevo Evrope i svijeta.

  - Abu Hamza je nacionalni heroj i pravo je čudo što ga gradski oci nisu predložili za Aprilsku nagradu grada Sarajeva. S druge strane imamo Ali Hamada, koji je već izdržao zatvorsku kaznu zbog krivičnog djela terorizma i koji samo želi da mu BiH pruži šansu da ostane ovdje sa svojom porodicom, a istovremeno je na usluzi tim istim pravosudnim organima u istragama o ratnim zločinima mudžahedina. No, on im ne treba i Hamada treba što prije protjerati iz BiH, da ne bi, ne daj bože, rekao previše - naglasio je Jovičić.

  Da stvar bude još gora, upozorio je Jovičić, mudžahedini otvoreno prijete BiH tužbama pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu i najavljuju kojekakve milionske odštete, a oni koji su BiH doveli u ovu situaciju, oni čiji su potpisi na svim sumnjivim rješenjima o naturalizaciji, uopšte ne razmišljaju o svemu tome. Stiče se utisak, smatra Jovičić, da je neko namjerno čekao da prođu godine, kako bi slučajevi zastarjeli i odgovorni ne bi mogli da budu izvedeni pred lice pravde.

  Slično mišljenje ima i profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti dr Darko Trifunović, koji upozorava da Abu Hamza i ostali islamski sveti ratnici kojima je oduzeto državljanstvo nisu ni najmanje krivi za situaciju u kojoj su se našli.

  - Krivi su oni koji su tih devedesetih godina potpisivali rješenja o prijemu u državljanstvo i to nekima od najgorih terorista današnjice. Zašto niko neće da privede Mirsadu Žutić-Beganović i pita je zašto je dala državljanstvo, primjera radi, organizatoru napada 11. septembra 2001. godine šeiku Halidu Muhamedu - zapitao je Trifunović, navodeći da je pomenuta Žutić-Beganovićeva samo jedna u nizu službenika i zvaničnika FBiH, koji su kapom i šakom dijelili rješenja o prijemu u državljanstvo BiH.

  Za predsjednika Saveza logoraša RS, Branislava Dukića, ostanak Abu Hamze u BiH znači samo jedno, priliku za utvrđivanje njegove stvarne uloge u proteklom ratu i saradnju u procesuiranju zločina mudžahedina.

  - Nismo za protjerivanje, dok se ne procesuiraju svi oni koji su počinili zločine - kategoričan je Dukić.

  Pred sud prije deportacije

  Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS, Nedeljko Mitrović, rekao je da se mora utvrditi ratna prošlost i odgovornost za ratne zločine svih stranih plaćenika koji su ratovali na strani Armije RBiH, uključujući i Abu Hamzu.

  Mitrović je naglasio da su mudžahedini na Ozrenu počinili stravične zločine nad Srbima, za koje još niko u BiH nije odgovarao, podsjetivši da je sa ozrenskog područja na nepoznatu lokaciju izmješteno više od 140 srpskih tijela iz 11 grobnica.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva