Slavko Jovičić -

Patrijarh danas napunio 94 godine

Autor sjovicicslavuj | 11 Septembar, 2008 | read_nums (604)

                                              

                       Његова светост патријарх српски Павле који се од прошле јесени налази на лечењу на Војномедицинској академији у Београду данас, на Усековање, напунио је 94 године.

         Како је Тањугу раније речено у Патријаршији, Српска православна црква (СПЦ) не обележава рођендане већ само слави рођење Исуса Христа - 7. јануара, Малу Госпојину или рођење пресвете Богородице 21. септембра и Ивандањ или рођење светог Јована Претече 7. јула.

        Уместо рођендана, СПЦ обележава имендане, а то су дани према којима светитељи добијају имена, објашњено је у Патријаршији.

        Патријарха Павла је из манастира Свете Тројице, у коме је боравио неко време, као искушеника у манастир Благовештење довео отац Јулијан. Уочи Благовести 1946. године Гојко Стојчевић, како је крсно име патријарха, постао је калуђер Павле. Овај српски пастир је 44. по реду, рачунајући од Светог Саве.

     

        Патријарх Павле је читав свој живот посветио цркви, а познат је и омиљен у народу због своје скромности.

        Он, кажу, не воли ни раскош ни поклоне и један је од ретких који помаже сиротињу.

        Његови сарадници причају да патријарх, сваки пут када прими пензију, раздели је просјацима и убогим људима око цркве.

                                              

   Ту сам одмах иза леђа Његове светости и највиших српских православних  великодостојника СПЦ... Осећај је невероватан.....Прошло је више од десет година од настанка фотографије.....  

   

  Патријарх је на Косову и Метохији у својству епископа рашко-призренског провео 33 године, и то је један од битних разлога због којег је овај богоугодник остао тесно везан за свету српску земљу.

        Патријарх Павле је увек умиривао страсти и учио људе основном принципу хришћанске вере - да у сваком тренутку треба бити и остати човек. Патријарх је рођен на Усековање 11. септембра 1914. године у селу Куцанци, Славонија.

         Гимназију је заврсио у Београду, Богословију у Сарајеву, а Богословски факултет у Београду.

   ______________________________________________________________________________

  _+___+___+____+____+_____+_____+_____+____+_____+_____+_____+_____+_____+______

   

   

   

   


  My picture!

Kategorije

Arhiva