Slavko Jovičić -

Slavko Jovičić Slavuj: GMO BiH

Autor sjovicicslavuj | 24 Decembar, 2008 | read_nums (679)
  Puls - kolumna
   
  | 23.12.2008  

  Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, naći će se, između ostalog, i Prijedlog zakona o genetički modifikovanim organizmima.

   Ne tražim unaprijed bilo kakav alibi, niti mi je namjera da tražim aboliciju za ličnu odgovornost vezanu za sudbinu ovog zakona. Ali, moram zbog javnosti da kažem da sam na predloženi zakon uložio 10 amandmana, pa ćemo vidjeti kakva je njihova parlamentarna sudbina? Za svaki slučaj - želim da se zna da sam protiv donošenja ovakvog zakona!

  Možda sam ja i retrogradan i antievropejac, ali ne mogu da dozvolim da se naši konstitutivni narodi truju umjetnom hranom!? A baš smo mi iz BiH poznati po proizvodnji zdrave hrane. Jedini problem je u tome što mi skoro da i nemamo domaće proizvodnje!?! Ali, to je neka druga tema. Kažem - neću dozvoliti da se i dalje trujemo nezdravom hranom, jer i ovako smo zatrovani svime i svačim - mržnjom, nacionalizmom, međunacionalnim odnosima, entitetskim ustavnim ustrojstvom i inim kombinacijama mnogih drugih zala...To je sadašnja i još dugo će, nažalost, biti naša surova stvarnost u BiH!

  U dosadašnjoj praksi u BiH nije bila dozvoljena proizvodnja genetski modifikovanih proizvoda. Sve dosadašnje vlasti u BiH su vrlo odlučno, brzo, revnosno i beskompromisno djelovale u sprečavanju primjene jedne od bezbroj zapadnih novotarija koje nemaju nikakvog izgleda da budu prihvaćene u BiH. Kod "običnih" ljudi koji, na neki volšeban način, uspijevaju da kako tako životare, ovakvi zakonski prijedlozi izazivaju posebne reakcije, naravno negativne!

  A bogami, čini mi se, da bez reakcija neće ostati ni oni iz dobrostojećeg sloja društva koji žive vrlo raskošno i to od lopovluka. Prve misli siromašnih i gladnih ljudi idu u smjeru da su se i bez modifikovane hrane - svi do posljednjeg političara - koji su zaraženi opasnim virusom korupcije, projektovanom od strane svuda prisutnih živućih i živahnih lopova i moderno nazvanih tajkuna - na vrijeme modifikovali i samim time, prilagodili savremenim svjetskim trendovima. Stara je to ovozemaljska naša priča.

  Samo nesrećni, gladni i nezaštićeni bivaju žrtve revnosnih državnih činovnika i dežurnih lopova. U cijeloj toj rašomonijadi prvi stradaju seljaci. Zašto? Zbog i u ime čega? Zarad tamo nekog ministarskog tapšanja po ramenu nekog mlađeg referenta: Bravo ekspertu! To je pravi put u Evropu. Zovi onog našeg novinara. Neka skocka priču da afirmišemo ovakve evropske vrijednosti?! Onako, znaš, evropski! Slušaj, vidi, nađi neki seminar negdje u inostranstvu. Troškovi, dnevnice, put, ma daj pusti to. To je sitnica. Zaslužio si ti to"!

  Moj utisak je da niti taj ponizni državni činovnik, niti njegov šef, niti ogroman procenat građana imaju bilo kakvu predstavu o tome šta je to genetska modifikacija. Lično spadam u dio stanovništva koje o svemu tome malo zna, ali zbog pozicije i moje lične uloge u izglasavanju ili u odbijanju ovakvog zakona, morao sam se potruditi, više nego ostali, da se upoznam s tom materijom!? Stalno surfujem internetom i tražim nove informacije o tome. S oprezom jedem bilo kakvu hranu. Neću da mi neko, ne daj bože, podvali modifikovanu - "galofak" hranu!?. Ali, ne pada mi na pamet da javno protestujem zbog donošenja ovakvog zakona, jer ipak mislim da imamo mehanizme da spriječimo njegovo izglasavanje u parlamentu.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva