Slavko Jovičić -

SILAJDŽIĆEV KONJ ZA GADAFIJA!

Autor sjovicicslavuj | 29 Novembar, 2008 | read_nums (675)

  SARAJEVO, 29.11.2008

  Bošnjački član Predsedništva BiH poklonio libijskom suverenu lipicanera, ali ovaj poklon, vredan 30.000 KM, nije prijavio iako ga zakon na to obavezuje

  Haris Silajdžić

  Bošnjački član Predsedništva BiH Haris Silajdžić zloupotrebio je funkciju i prekršio Zakon o sukobu interesa kada je libijskom predsedniku Moameru el Gadafiju poklonio konja vrednog 30.000 maraka, tvrdi za Press RS poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić-Slavuj.

  I Silajdžić dobio lipicanera

  Portparol Kompanije „Širbegović" Azra Mustajbašić potvrdila je Pressu RS da je vlasnik te kompanije Faruk Širbegović poklonio lipicanera po imenu „Krabbe" Harisu Silajdžiću.

  - „Krabbe" je star sedam godina i izabran je kao najbolji konj među čak 200 rasnih grla! U Beču je završio elitnu školu jahanja, a prošle godine je u Hrvatskoj osvojio titulu prvaka u vožnji fijakerom! Njegova vrednost se procenjuje na oko 30.000 KM, a poseduje rodovnik od 1941. godine, što najbolje pokazuje koliko je rasan - kaže Mustajbašićeva.

  Rasni lipicaner po imenu „Krabbe" pre dva dana na sarajevskom aerodromu utovaren je u poseban avion koji je libijski suveren poslao specijalno za ovu priliku i transportovan za Tripoli.

  „Utovaru" je prisustvovao i Silajdžić, a u njegovom društvu bio je libijski ambasador u BiH Ajad Šaviš i još nekoliko visokih libijskih diplomata.

  Ova vest je u medijima u BiH juče prošla gotovo nezapaženo iako Slavko Jovičić tvrdi da ima razloga zbog kojih ona treba da zasluži mnogo više pažnje javnosti.

  - Silajdžićev potez mogao bi da se protumači kao „lep diplomatski gest" da nije reč o njegovom ličnom poklonu libijskom suverenu, koji je, međutim, od strane Službe za informisanje Predsedništva BiH predstavljen kao gest Predsedništva. Očigledno je da Silajdžić ne poznaje zakon po kojem svaki izabrani zvaničnik instituciji u kojoj radi mora da ostavi svaki poklon vredniji od 100 KM, kojim ne sme lično da raspolaže. Očigledno je da je Silajdžić prekršio Zakon o sukobu interesa jer i odbornici u Skupštinama opština moraju da prijave svaki poklon vredniji od sto maraka, a kamoli član Predsedništva! Nemam ništa protiv toga da državni zvaničnici dobijaju skupe poklone i da ih poklanjaju, ali postoji zakonska procedura po kojoj se to radi, a Silajdžić počinje da se ponaša po principu „država, to sam ja" - tvrdi Jovičić.

  Gadafi se obradovao lipicaneru


  Prema informacijama Pressa RS, konj kojeg je Silajdžić poklonio Gadafiju spada u rasna grla iz rase lipicanera i vredi najmanje 30.000 KM. I sam Silajdžić ga je dobio na poklon, ali nije sproveo sve zakonom predviđene radnje pre nego što je konja transportovao u Libiju. Naime, iz Predsedništva BiH Pressu RS je potvrđeno da Komisiji za javne nabavke, kroz koju moraju da prođu sve fakture, nije prijavljena „nabavka" lipicanera „teškog" 30.000 KM.

  - Ne znamo ni za kakvog konja! Naravno da niko iz Predsedništva nije kupovao konja, ali niko nije prijavio ni da je dobio poklon te vrste. Silajdžić je morao da prijavi da je dobio poklon vredan 30.000 KM, ali to nije učinio! Ne verujem da bi se preostala dva člana Predsedništva protivila tome da se taj konj pokloni predsedniku Libije, ali postoji procedura koja mora da se poštuje - kaže naš sagovornik iz Predsedništva BiH.

  Nažalost, juče nismo uspeli da dobijemo komentar Harisa Silajdžića ili nekog od njegovih saradnika o „slučaju lipicaner".

  U zvaničnom saopštenju Predsedništva BiH objavljenom na internet sajtu ove institucije navodi se da „ovo nije prvi put u svetu visoke politike da se konji poklanjaju državnicima, kraljevima i šeicima, te da je sličan poklon prošlog meseca primila i britanska kraljica Elizabeta Druga od slovenačkih zvaničnika tokom njene posete Sloveniji, kao i da je predsednik Rusije Dimitrij Medvedev nedavno libijskom lideru na poklon poslao konja".

  D. MOMIĆ


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva