Slavko Jovičić -

PIŠE Slavko Jovičić Slavuj: BiH dijaspora

Autor sjovicicslavuj | 28 Novembar, 2008 | read_nums (581)
                       Puls - kolumna
   
  | 29.11.2008  

  Od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, pa i prije toga - u mnogim zemljama svijeta zbog velike migracije stanovništva iz BiH osnovana su mnoga udruženja, nevladine organizacije, pa čak i mnogobrojni pokreti u vidu raznih zvučnih naziva, kao recimo kongresa i slično, koja vrlo pretenciozno sama sebe nazivaju "BiH dijaspora" što, naravno, nije i ne može biti tačno! O čemu se ovdje radi?

   Naime, da odmah vrlo jasno i precizno kažem da ne postoji nijedna multietnička organizacija koja u svoj sastav uključuje predstavnike sva tri konstitutivna naroda prema etničkoj pripadnosti i nacionalnoj strukturi u BiH koja bi bila preslikana u dijaspori!

  Činjenica je da, kako rekoh, u mnogim zemljama svijeta postoje raznorazna udruženja koja okupljaju, uglavnom, pripadnike određene nacionalne zajednice i ona nikako u svom nazivu ne mogu imati bilo kakav prefiks "beha", odnosno odrednicu BiH! Radi se skoro, pa i uvijek, o jednonacionalnim organizacijama, koje su osnovane iz različitih razloga i interesa. Takve organizacije ne odražavaju zajedničke interese sva tri konstitutivna naroda iz BiH u dijaspori. Naprotiv, takve organizacije još više rade na produbljivanju nacionalnih podjela i potpunih nacionalnih polarizacija u svim sferama života i u dijaspori, ali zbog načina i ciljeva svojih djelovanja, prave slične probleme i ovdje u BiH.

  Interesi Srba iz BiH koji se nalaze u dijaspori nikada se ne mogu uskladiti s interesima Bošnjaka ili Hrvata. Slijedom takve konstatacije postoje i sve druge varijante evidentne podijeljenosti tri nacionalne zajednice u dijaspori. Nikada se interesi Bošnjaka u dijaspori ne podudaraju sa interesima Srba ili Hrvata. Takođe, i treća varijanta je sasvim ravnopravna u potpunoj podijeljenosti dijaspore, pa se tako interesi Hrvata u dijaspori nikada ne mogu usaglasiti sa interesima Srba ili Bošnjaka i sve se tako vrti u začaranom krugu potpune razjedinjenosti...

  Dakle, već više od decenije, a da i ne govorim o onim organizacijama još iz ere socrealizma predratne i već bivše SFR Jugoslavije, u mnogim zemljama svijeta egzistiraju mnogobrojna udruženja koja su osnovana i koja u svom članstvu imaju stotinu odstotno članstvo samo iz reda jedne, svoje, nacije. Zato su potpuno lažne tvrdnje kad se neka od tih organizacija predstavlja kao "beha" dijaspora. Nema takvih organizacija. Da još jednom naglasim - postoje organizacije i udruženja koja su potpuno polarizovana i ona su isključivi predstavnici jednog od tri konstitutivna naroda u i iz BiH!

  Druga je stvar kako i na koji način neka od tih (jedno)nacionalnih organizacija radi i koji su njeni ciljevi i zadaci?

  Iz dosadašnje prakse sasvim je jasno da su bošnjačke organizacije u dijaspori vrlo agresivne, pa čak su mnoge od njih i vjerski toliko radikalne da je to zabrinjavajuće. Ali ono što je bitno - takva udruženja ne mogu imati nikakav uticaj na ukupno stanje ovdje u BiH.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva