Slavko Jovičić -

У ФБиХ ПРАЗНИК, У РС РАДНИ ДАН

Autor sjovicicslavuj | 25 Novembar, 2008 | read_nums (547)

                                                                            
  САРАЈЕВО, 25. НОВЕМБРА (СРНА) - Чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Харис Силајџић и ове године су одлучили да у Сарајеву данас организују свечани пријем поводом 25. новембра, иако БиХ нема закон о државним празницима, а овај датум се само у Федерацији БиХ обиљежава као дан државности.

  Нико од функционера или запослених представника из Републике Српске у институцијама БиХ данас неће празновати, јер су већ више пута указали на чињеницу да Уставом, законом, као ни парламентарном одлуком или консензусом два ентитета у постдејтонском постојању, БиХ није установила ниједан заједнички државни празник.

  Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине Славко Јовичић више пута је рекао да за запослене у институцијама БиХ 25. новембра није никакав празник, постављајући питање како прославити неки датум уколико му се не радују сви подједнако.

  БиХ ни 13 година од потписивања Дејтонског мировног споразума није усвојила закон о државним празницима.

  Из Предсједништва БиХ саопштено је да су за 18.00 часова Комшић и Силајџић у згради Предсједништва БиХ заказали пријем поводом обиљежавања, како се наводи, "Дана државности БиХ".

  Овим поводом честитке грађанима у БиХ и дијаспори упутили су министар за људска права и избјеглице БиХ Сафет Халиловић, као и федерални премијер Неџад Бранковић.

  ''Посебне честитке упућујем расељеним лицима и прогнаницима, породицама шехида и погинулих бораца, активистима и борцима за људска права. Упркос чињеници да са великом радошћу и након 65 година дочекујемо овај велики празник државности БиХ, остаје горак окус што тај осјећај једнако не дијеле сви грађани БиХ'', наводи се у Халиловићевој честитки.

  Бранковић у својој честитки грађанима БиХ наводи да се, обиљежавајући 25. новембар, присјећа богате дугогодишње историје у којој се успјела сачувати државност БиХ, која је једнако отворена за све њене народе и грађане.

  25. новембра 1943. године у Мркоњић Граду одржано је Прво засједање ЗАВНОБиХ-а. У некадашњој СФРЈ тај датум обиљежаван је као републички празник тадашње Социјалистичке Републике БиХ.

  У РС данас је обичан радни дан.У Српској је у петак, 21. новембра, обиљежен републички празник - Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ. Тај датум у ФБиХ није празнован.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva