Slavko Jovičić -

BiH: U isčekivanju donošenja zakona o praznicima

Autor sjovicicslavuj | 22 Novembar, 2008 | read_nums (553)

   

                                          

  LINK - http://www.livno-online.com/component/content/article/9521-bih-u-isekivanju-donoenja-zakona-o-praznicima


  Republika Srpska jučer je, kao i u godinama ranije, proslavila dan kad je u našoj zemlji zaustavljen rat. Na jučerašnji dan, 21. studenoga 1995., predsjednici Hrvatske, Srbije i BiH - Franjo Tuđman, Slobodan Milošević i Alija Izetbegović postignuli su mirovni sporazum o okončanju rata u BiH nazvan Daytonski mirovni sporazum. Taj dan, zbog nepostojanja državnog zakona o praznicima, ne obilježava se u cijeloj BiH. Naime, Federacija će svoj praznik, za razliku od RS-a, proslaviti 25. studenoga, kad se obilježava Dan državnosti BiH i 63. godišnjica Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a.
      ______________________________________________
  Većina predstavnika vlasti u Federaciji složna je u tomu da ovaj praznik treba poštivati, ali nikako i slaviti kao dan državnosti. “Apsolutno se ne slažem s tim da dan kad je uspostavljen mir u Daytonu treba slaviti kao dan državnosti. Dayton od prije 13 godina je snažna poruka BiH i tko to želi zanijekati, nije uredu, jer smo ipak tad dobili mir i danas ne bi bili u ovakvim okolnostima da netko nije napravio ovaj dogovor”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.
                                                         
   
  On dodaje da treba odati duboku zahvalnost onima koji su potpisali sporazum jer su donijeli mir državi, ali kaže da se isto tako boji da Dayton već odavno ne daje šansu BiH da normalno funkcionira. “Što prije osjetimo unutar nas potrebu da Dayton promijenimo prema europskim potrebama, bit će nam lakše”, poručio je Čović.
      ______________________________________________

  Premijer RS-a Milorad Dodik, pak, smatra da je Daytonski sporazum dobro izbalansiran dokument koji je omogućio BiH da živi i da svako urušavanje tog balansa dovodi u pitanje strukturu funkcioniranja u zemlji.
                                                 
  On je rekao da je neobilježavanje potpisivanja Daytonskog sporazuma u Federaciji “stvar njihovih odluka”, ali da je Daytonski sporazum balans koji je najbolje pogodio odnose u BiH i osigurao njezino funkcioniranje. “Mi obilježavamo potpisivanje Dayonskog sporazuma jer je to odluka naših najviših tijela. To je važan dan, jer je uspostavljen mir na osnovi kreacije političkog sustava u BiH koji se bazira na dva entiteta”, rekao je Dodik.
      ______________________________________________

  “Nova godina, vjerski blagdani i 1. i 9. svibnja, su datumi koji nisu sporni, a sve drugo jest, što pokazuje i ovaj dan koji se u RS-u slavi, a Federaciji ne.
                                                         
  Ovo isto će se dogoditi i 25. studenoga, kad će Željko Komšić i Haris Silajdžić organizirati prijam, ali nitko iz RS-a neće doći, i to je apsurd”, kaže Slavko Jovičić, zastupnik SNSD-a u Parlamentu, dodajući da je apsurdan praznik države na kojem neće biti nazočan predsjedatelj Predsjedništva BiH. “S obzirom na sigurnosnu i financijsku situaciju u kojoj se nalazimo, ne bismo trebali slaviti nijedan praznik. Možemo samo slaviti svoju propast”, zaključuje Jovičić.
      ______________________________________________

  Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović smatra da bi se u cijeloj BiH trebao obilježavati dan uspostavljanja općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, jer je tad BiH prvi put postala u svom punom kapacitetu državom.
                                             
   
  “Svi bismo se morali složiti u tome da je dan kad je uspostavljen Daytonski mirovni sporazum od izuzetnog značaja ne samo za RS, nego i za cijelu BiH i ovaj dio Balkana. Zbog toga taj dan zavrjeđuje da se poštuje i da bude dan državnosti BiH”, ocijenio je Kuzmanović.
     ______________________________________________
   
  Zastupnik u državnom Parlamentu Šefik Džaferović kaže da je svako obilježavanje praznika bez državnog zakona o praznicima problematično.
                                                
  “Morali bismo donijeti zakon o praznicima jer postoje vrlo važni datumi u povijesti koje treba obilježavati na cijelom prostoru BiH. To je 25. studenoga kao Dan državnosti i ZAVNOBiH-a, zatim Dan nezavisnosti BiH 1. ožujka i dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Tek ako bi se sve to prihvatilo, onda ne bi bilo problematično ni to da se 21. studenoga uvrsti kao praznik, ali bez zakona, mislim da to nema svoga smisla”, poručio je Džaferović.
     _______________________________________________
   
              (NINA) -Hrvatska novinska agencija
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva