Slavko Jovičić -

ЗАХТЈЕВ ЗА ПОСЕБНУ СЈЕДНИЦУ ОБА ДОМА ПАРЛАМЕНТА О ЕКОНОМСКОЈ СИТУАЦИЈИ

Autor sjovicicslavuj | 21 Novembar, 2008 | read_nums (406)

  САРАЈЕВО, 21. НОВЕМБРА /СРНА/ - Посланик Савеза независних социјалдемократа у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић иницирао је заказивање посебне сједнице оба дома парламента на којој би била размотрена привредна ситуација у БиХ као посљедица глобалне економске кризе.

  Јовичић је иницијативу за заказивање сједнице о тачки "Привредна и економска ситуација у БиХ, односно економска рецесија и колапс банкарског система у многим државама свијета и Европе и рефлексије тог стања на БиХ, односно на привреду и укупно економско стање у овој земљи" упутио Представничком дому, Колегијуму и свим посланицима.

  Он у иницијативи појашњава да стање у којем се налази БиХ, односно цијели економски и привредни систем, сигурно не дају нимало оптимизма да ће БиХ успјети да избјегне економску рецесију, која се као плима пирамидално шири на све земље свијета.

  "Такав талас никако неће моћи заобићи БиХ. Напротив, овдје ће се осјетити још више него у развијеним земљама и ја не желим да ме разно разни економски `експерти` убјеђују да ће БиХ много лакше да превазиђе ову тешку економску и привредну кризу. Јер, ми смо у `рецесији` од завршетка рата, само што то грађанима нико не жели да саопшти", истакао је Јовичић.

  Он у образложењу своје иницијативе тражи да Савјет министара БиХ, заједно са ентитетским владама и свим другим институцијама у БиХ, институтима, стручњацима, агенцијама, Привредном комором, привредницима и свим заинтересованим, припреми свеобухватне мјере на ублажавању тешке економске кризе која ће "неминовно, много више штете нанијети у БиХ, него што смо у овом тренутку свјесни".

  Јовичић упозорава да се морају тражити хитне и реалне мјере за превазилажење овог стања, наводећи да је "сасвим извјесно да улазимо у врло тешку 2009. годину и са нејасним мјерама за опоравак укупне привредне ситуације".

  "Све расположиве снаге и потенцијали БиХ морају бити ангажовани на стварању бољих услова привређивања, с посебним акцентом на пољопривредну производњу као наш највећи привредни ресурс и потенцијал. Морају бити пронађени модалитети за реалне пореске и друге олакшице за извозну привреду, ако још има заинтересованих да било шта од нас купују. Незаобилазно је и питање и хитно се мора радити на повећању акциза на увозну високотарифну и луксузну робу. Морају бити опорезовани луксузна роба и богаташке привилегије" - сматра Јовичић.

  Он очекује брзе реакције, најприје оба колегијума Парламентарне скупштине БиХ, па самим тиме и Савјета министара БиХ и свих надлежних специјализованих агенција и што скорије заказивање посебне сједнице оба дома Парламентарне скупштине БиХ, јер је "стање неподношљиво за огроман број грађана у БиХ".

  "Огроман број људи, иако нешто и раде, у перманентном је страху од отпуштања са посла. А то ће онда призвести и још горе недаће, па и безбједносну нестабилност свих грађана" - упозорава Јовичић.

  Он је подсјетио да је као овлаштени предлагач на више претходних сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ усмено тражио да колегијуми Представничког и Дома народа закажу заједничку сједницу са једином тачком дневног реда која је наведена у његовој иницијативи.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva