Slavko Jovičić -

PIŠE Slavko Jovičić Slavuj: CERIĆ

Autor sjovicicslavuj | 17 Novembar, 2008 | read_nums (532)
       Puls kolumna
     
    17.11.2008  

  Prije nekoliko dana, povodom obilježavanja 400. godišnjice Mostarskog muftijstva u Mostaru, reis Mustafa Cerić ponovo je zagazio u opasne vode islamizacije ili bosanizacije BiH.

   Naime, u svom govoru, reis Cerić ponovio je mantru na već poznatoj matrici da su svi u BiH Bosanci (!?). Ništa novo i ništa neočekivano nije rekao poglavar Islamske zajednice što već ne ponavlja godinama. Ta reisova priča traje predugo i, nažalost, ne nazire se njen normalan završetak!

  - U našoj BiH, mi, Bošnjaci, moramo biti avangarda u artikulisanju i propagiranju ideje bosanskog određenja - kazuje umni i inspirisani reis Cerić.

  Šta ovom rečenicom poručuje reis Cerić i šta želi da kaže? Valjda je to jasno svakom nebošnjaku u BiH i to nedvosmisleno može da se zaključi iz prve citirane rečenice u njegovom govoru!

  Zato postavljam reisu pitanje - šta misli pod ovim "našoj BiH"? Odakle pravo reisu da Bošnjacima pripisuje bilo kakvo avangardno pravo u ovoj zemlji? Otkud, takođe, pravo reisu, u zemlji u kojoj su tri ravnopravna konstitutivna naroda - Srbi, Bošnjaci i Hrvati - da propagira "bosansko određenje"? Jasno je da reis Cerić pokušava da svoje ideje nametne Srbima i Hrvatima, sa izrazitom bošnjačkom dominacijom. Tu se reis Cerić ne zaustavlja, već onako, u svom prepoznatljivom maniru, "sasvim nadahnuto", nastavlja:

  - Nisu svi Bosanci Bošnjaci, ali su svi Bošnjaci Bosanci i zato što su svi Srbi i Hrvati Bosanci, a ne obrnuto. To ne znači da se Srbima i Hrvatima negira njihova etnička, kulturna i svaka druga pripadnost. Ali, zajednička nam je državna, bosanska nacionalnost, odnosno državni bosanski identitet.

  Deklamuje tako reis Cerić, kao da se rodio u islamskoj državi i kao da u njoj živi! Da ovaj govor nije vrlo opasan i krajnje netolerantan, pomislio bih da se radi o nekoj tragikomediji ili predstavi s odabranim glumcima i pred već selektovanom publikom, s obzirom na to da ga je reis Cerić izrekao u Narodnom pozorištu u Mostaru. Nastavlja tako dalje reis Cerić i pojašnjava:

  - Bosna ima šansu da s jednim imenom ide u Evropu. Tamo možemo imati samo jedno ime i prezime, a to je BiH.

  Iako su javnosti poznati samo dijelovi iz "nadahnutog govora" reisa Cerića, ipak, i na osnovu samo nekoliko sekvenci iz njegovog izlaganja može da se zaključi šta su namjere efendije Cerića!

  Zalaže se Cerić za sekularnu državu, a najžešće, čak i prijetnjama, obraća se poslanicima Parlamenta Federacije BiH i od njih traži da ni u kojem slučaju ne izglasaju zakon da vakufski stanovi mogu da se prodaju promjenom titulara. Tako reis nastavlja, kao da se obraća muslimanskim vjernicima u džamiji, a ne poslanicima, i kaže:

  - Ne bih bio u koži tih koji će glasati za taj zakon. Neka čuju da u svakoj vakufnami piše da će biti proklet onaj koji promijeni ijedno slovo iz vakufname.

  Zaista mi nije jasno kako reisu Ceriću nije jasno da nikada neće uspjeti da srpskom narodu nametne bilo kakav drugi identitet, osim našeg nacionalnog srpskog određenja!

  Iz svake izgovorene riječi reisa Cerića može da se zaključi da je on, i pored toga što je vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH, ipak i najveći autoritet i vrhovni politički bošnjački lider, ali, da naglasim, samo u FBiH, čime se reis Mustafa Cerić, očigledno je, nikada neće zadovoljiti. Njegovi apetiti mnogo su veći i oni su svima nama poznati!


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva