Slavko Jovičić -

Оптужују и суде само Србима....

Autor sjovicicslavuj | 26 Avgust, 2008 | read_nums (593)

  Ни десет одсто оптужених за злочине над Србима

       

  Објављено у "Гласу Српске" - дневним новинама, а преносе Агенције

  БAЊAЛУКA, 15. АВГУСТА (СРНА) - Адвокат Синиша Ђорђевић оцијенио је да Тужилаштво БиХ има селективан приступ према Србима у односу на остала два народа у БиХ и истакао да чињеница да нема ни десет одсто оптужених за злочине над српским жртвама говори да неко опструише поступке.

  "Поставља се питање да ли Тужилаштво и Суд БиХ имају задатак да процесуирају оптужене за ратне злочине или да покажу да су само Срби чинили ратне злочине у БиХ", рекао је Ђорђевић за "Глас Српске".

  Он је истакао да је МУП Републике Српске (РС) прикупио и предао Тужилаштву БиХ податке за приближно 6 000 лица.

  "Иако ти људи знају како се прикупљају подаци и доказују чињенице, нема ни десет одсто оптужених за злочине над Србима. То говори да неко опструише поступке", рекао је Ђорђевић.

  Ђорђевић је процијенио да би подизање оптужнице против бившег генерала Армије БиХ Aтифа Дудаковића олакшало пресуде против неких ситнијих и "ниже рангираних" оптуженика одговорних за ратне злочине над Србима.

  "Ако се пређе тај праг да коначно имамо бошњачког генерала на оптуженичкој клупи, биће много лакше доћи до пресуда против неких ситнијих и ниже рангираних оптуженика одговорних за ратне злочине над Србима", сматра Ђорђевић.

  Судница у Суду БиХ

  Посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ и бивши логораш Славко Јовичић сматра невјероватном чињеницу да предмети које је поднијела српска стана прије неколико година нису ни отворени, а остали се "рјешавају експресно".

  "То потврђује да сам био у праву када сам још прије неколико година рекао да ће Срби пожељети да се нађу у Хагу, када виде шта их чека на Суду БиХ. Без обзира што је Хашки трибунал потпуно политички, антисрпски суд, Суд БиХ се претвара у још гору варијанту и необјективан је до дрскости", рекао је Јовичић.

  Он тврди и да се Тужилаштво БиХ опредијелило и "има један једини приоритет - оптуживање Срба".

  Суд и тужилаштво БиХ

  Према подацима које је објавио СДС, од 17 правоснажно осуђених лица за ратне злочине, 13 њих је српске националности, тројица бошњачке и један хрватске.

  "Србима је правоснажно, другостепеном пресудом, пресуђено 188 година робије, Бошњацима 44, а Хрватима 10. Када је ријеч о првостепеним пресудама, од 110 оптужених лица пред Судом БиХ, 73 је српске националности, 25 хрватске и 12 бошњачке", рекао је генерални секретар СДС-а Драган Ћузулан.


  My picture!

Kategorije

Arhiva