Slavko Jovičić -

Jovičić: FBiH drhti na minusu

Autor sjovicicslavuj | 26 Avgust, 2008 | read_nums (615)
  Situacija u koju je zapala Federacija BiH u vezi s najnovijim izvještajem Ministarstva finansija tog entiteta po kojem budžetski deficit iznosi 216 miliona KM kočnica je za napredak RS i BiH, rekao je za "Fokus" Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Parlamentu FBiH i napomenuo da RS na osnovu budžetske politike već ispunjava uslove za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.
   
   

  - Taoci smo loše politike u FBiH koja se već godinama unazad bavi drugoplasiranim pitanjima kojima jedino želi podići političke tenzije. Lideri federalnih partija nameću potpuno apstraktne teme, apsolutno neprovodive u stvarnosti i tako obmanjuju svoje birače, dok finansijsko stanje postaje nepopravljivo - ocijenio je Jovičić, pitajući se koliko takvo stanje doprinsi rejtingu cijele BiH u međunarodnoj zajednici.

  Jovičić je šaljivo prokomentarisao kako je BiH već nekoliko dana politički prilično stabilna pripisujući zaslugu za to činjenici da Haris Silajdžić, predsjedavajući predsjedništva BiH i lider SBiH boravi u Pekingu na Olimpijskim igrama.

  - Radi se o entitetu koji nema apsolutno nikakvu razvojnu politiku. Budžet troše neracionalno kako bi stvorili alibi za praznu priču kojom se bave, i stvorili privid stabilnosti, a liderima partija plodno tlo za napadanje RS. Za sve što se događa u BiH, pojedinim političarima kriva je RS, koja uzgred napreduje s potpuno stabilnim budžetom - naglasio je Jovičić.

  On je posebno naglasio da je krajnje vrijeme da ekonomske teme postanu dominantne u BiH.

  - Svejedno da li se radi o politici, ekonomiji, finansijama ili nekoj drugoj oblasti, podjednako smo zakovani zbog neprincipijelne politike stranaka sa sjedištem u FBiH - rekao je Jovičić.

  Vjekoslav Bevanda, ministar finansija FBiH, rekao je da je FBiH u prvih šest mjeseci u deficitu od 216 miliona KM.

  Iako još nije ušla u završno tromesječje kada se predviđa najveća fiskalna kriza, već u prvom polugodištu FBiH je zakoračila u debeli minus.

  Na taj način obistinila su se ozbiljna upozorenja da su prihodi i rashodi neuravnoteženi.

  - S obzirom da je na snagu stupio i bescarinski režim koji će BiH ostaviti bez 130 miliona KM, FBiH će se naći u dodatnom problemu, jer će manjak prihoda najviše pogoditi federalni budžet - rekao je Bevanda i naglasio da će se u narednom periodu iz budžeta plaćati prioritetne stvari.

  On je rekao da će se isplaćivati i obaveze prema boračkoj populaciji čija prava premašuju milijardu maraka.


  My picture!

Kategorije

Arhiva