Slavko Jovičić -

UIO BiH pravi višestruku štetu

Autor sjovicicslavuj | 29 April, 2010 | read_nums (642)

  četvrtak, 29 april 2010
  Zbog skladištenja, čuvanja i neadekvatnog korištenja oko dvije hiljade vozila oduzetih zbog raznih carinskih prekršaja, budžet BiH zakinut je za nekoliko stotina hiljada maraka, mišljenje je sagovornika "Fokusa".

  Oni ističu da bi sadašnji prijedlog koji nije konačni zaključak u UIO BiH, da vozila budu podložena reciklaži, trebalo dodatno preispitati.

  ----------------------------------------------------------

  Zoran Pavlović, ekonomski analitičar kaže da bi se trebalo govoriti o dvostrukoj šteti za BiH, te da je s jedne strane riječ o trošku koji nastaje zbog zakupa skladišta u kojem se nalaze vozila, a da je s druge strane riječ o izgubljenoj dobiti koja se mogla ostvariti dok su vozila bila u dobrom stanju.

  - Među ove dvije hiljade vozila vjerovatno je malo onih čija je vrijednost ispod hiljadu maraka, a vjerovatno ima i onih vozila koja pripadaju višim klasama.

  Može se govoriti o stotinama hiljada maraka štete za BiH - kazao je Pavlović.

  U svim zemljama, kaže Pavlović, postoje ovakva vozila koja se prodaju i na osnovu čega se kasnije uzima određeni prihod.

  - Osnovni problem jeste neefikasnost Uprave za indirektno oporezivanje. Vjerovatno se nagomilao broj vozila i niko nije vodio računa o tome. Kada su vozila imala neku vrijednost i  kada su mogla biti prodata, kao što se to radi u mnogim zemljama, to nije urađeno jer procesi predugo traju. Ne bi trebalo zaboraviti da se vozila čuvaju na neadekvatan način i da onda ona propadaju - kazao je Pavlović.

  Govoreći o prijedlogu Upravnog odbora UIO BiH da ova vozila u procesu javnog tendera idu u postupak prodaje putem reciklaže, Pavlović je rekao da je to sada vjerovatno jedino njihovo rješenje.

  ------------------------------------------------------------

  Slavko Jovičić, poslanik u parlamentu BiH smatra da je neophodno napraviti komisiju koja može dati procjenu da li je neko vozilo za reciklažu ili je moguće da to vozilo ide na tender u prodaju ili da se opredijele institucije BiH, da vozila koja su u voznom stanju dodijele nekim humanitarnim organizacijama.

  - Pretpostavljam da ima mnogo vozila koja se mogu koristiti ili koja se uz malu doplatu mogu dovesti u vozno stanje. Njihovu ispravnost trebalo bi da utvrdi nadležna komisija sastavljana od stručnjaka. Trebalo bi tražiti odgovornost zašto se čekalo da ta vozila propadnu i zašto nisu prodavana odmah po okončanju sudskih postupaka - naglasio je Jovičić.

  Kako je rekao, umjesto da se budžet BiH na takav način puni on je oštećen za stotine hiljada maraka vrijednosti tih vozila i za još desetine hiljada maraka koje su otišle za plaćanje zakupnina prostora gdje su ona skladištena.

  ---------------------------------------------------------

  Ratko Kovačević, portparol UIO BiH kazao da je nedavno UO UIO BiH zaključio da se ide na uništavanje tih vozila i zadužio Upravu da pripremi odgovarajući sprovedbeni akt koji će biti dostavljen na sljedeću sjednicu Upravnog odbora.

  - Vozila se čuvaju na otvorenom, jer ne postoje zatvorene garaže. Za zakup svih skladišta u kojima se čuva sva oduzeta roba, uključujući i vozila, mjesečno izdvajamo oko 20.000 maraka. Za hiljadu vozila postupci pred nadležnim sudovima su okončani, a za još oko hiljadu vozila se vode i nisu konačne sudske odluke. Njihova sudbina trebalo bi da bude ista, jer će biti stariji od sedam godina i kada te sudske odluke budu konačne. Po okončanju svakog pojedinačnog postupka automobilima se može raspolagati, ali u trenutku kada su postupci bili okončani automobili su stariji od sedam godina, što znači da oni ne mogu zakonski ući u BiH - rekao je Kovačević.

  Uništavanjem se izbjegavaju zloupotrebe

  Vladimir Trifković, član Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH kazao je da je UO UIO BiH na sjednici razmatrajući Informaciju u vezi s odlukom o prodaji vozila oduzetih pravosnažnim i izvršnim rješenjima u carinsko prekršajnom postupku dao prijedlog da Uprava sačini prijedlog odluke da ova vozila u procesu javnog tendera idu u postupak prodaje putem reciklaže, kako bi se izbjegle sve zloupotrebe.

  - Upravni odbor UIO BiH na sjednici je razmatrao ovu informaciju i predložili smo Upravi da napravi odluku u kojoj ne bi niko došao u privilegovan položaj ili diskriminaciju pojedinaca - kazao je Trifković, te dodao da se vozila ne mogu pojedinačno prodavati.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva