Slavko Jovičić -

Banke uzmu milione na osnovu državnih taksi

Autor sjovicicslavuj | 9 Februar, 2010 | read_nums (520)
  Umjesto kupovine takse, građani novac moraju uplaćivati na žiroračune putem banaka i plaćati provizije

  Autor: B. TURKOVIĆ 07.02.2010.

   

   

   
   
   
  Lakota: Uzimanje provizije;         
   
  Jovičić: Nema inicijative

  Nepostojanje državnih taksi, kao svojevrsnog obilježja, sramota je za državu, a u isto vrijeme trpi i budžet, u koji bi se na osnovu tih taksi moglo slijevati više novca, upozorava Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača Kantona Sarajevo.

  Usluge države


  Kako objašnjava, mnogi građani koji bi taksama trebali plaćati usluge državi prilikom vađenja dokumentacije u državnim institucijama te privrednici koji se bave prometom robe izloženi su dodatnim komplikacijama.


   - Umjesto kupovine takse, građani novac moraju uplaćivati na žiroračune putem banaka, prilikom čega one uzimaju proviziju, te u instituciju koja im pruža neku uslugu donijeti potvrdu. Kolike god da su provizije banaka, za te poslove nakupe se milioni maraka - kaže Lakota.

  Informacije iz novina


  Slavko Jovičić, predsjedavajući Komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH za vanjsku trgovinu i carine, nepostojanje državnih taksi pravda činjenicom da niko nije pokrenuo inicijativu za njihovo uvođenje.


   - Udruženja koja se bave uvozom, izvozom i prodajom robe, pa i potrošači kojih se to tiče, meni i Komisiji na čijem sam čelu nisu dostavili takav zahtjev. Ja ne mogu na osnovu informacija iz novina pokretati inicijative, ali bih se zalagao za svaku koja bi poboljšala privredno stanje - obrazlaže Jovičić.   

  Slično i na federalnom nivou


  Iako postoje, slična situacija je i s federalnim taksama. Kako kaže Lakota, one su u opticaju, ali se ne mogu kupiti u lokalnim zajednicama kao što su općine, već se također kupuju u bankama.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva