Slavko Jovičić -

Neće proći četvrti član Predsjedništva

Autor sjovicicslavuj | 9 Februar, 2010 | read_nums (834)
  Petak, 05 Veljača 2010 

  SARAJEVO - Na jednoj od idućih sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, moguće već 17. veljače, na dnevnom redu će biti diskusija o amandmanima na Ustav BiH koje je u parlamentarnu proceduru uputio SBiH. U tim amandmanima predloženo je da se u Dom naroda BiH uvedu još tri izaslanika iz reda “ostalih”, da se uvede četvrti član u Predsjedništvo BiH iz reda “ostalih”. SBiH obrazlaže da se Ustav BiH mora uskladiti s odredbama Europske konvencije o ljudskim pravima te da je ta obveza dodatno potencirana presudom Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”.

  Ukinuti entitetsko glasovanje

  U trećem amandmanu predloženo je da se ukine entitetsko glasovanje, što znači da bi BiH bila jedna izborna jedinica, čime bi se otklonila diskriminacija pri glasovanju i donošenju odluka u Parlamentu BiH. Navodi se da se diskriminacija manifestira u tomu što glasovi zastupnika jednog naroda i entiteta vrijede gotovo dvostruko nego glasovi drugih dvaju naroda, zbog čega zastupnici hrvatskog naroda ne mogu ni teoretski koristiti mehanizam entitetskog glasovanja, te da postoji ciljana opstrukcija u provedbi Aneksa 7 Daytonskog sporazuma. No, prema svemu sudeći, amandmani SBiH-a na Ustav BiH neće naići na potporu zastupnika.

  Zastupnik u Zastupničkom domu BiH Halid Genjac je iznio razmišljanje SDA da nije dobro da stranke pojedinačno izlaze s prijedlogom amandmana, jer na prva dva pitanja koja su predmet presude ima najmanje deset mogućih varijanti rješenja i svaka stranka ima svoje stranačke interese. Produktivnije rješenje bilo bi da se među svim strankama pronađe jedno kompromisno rješenje i da se ide s tim prijedlogom, kazao je Genjac.

  Jedna teritorijalna jedinica

  Saša Magazinović ispred SDP-a je izjavio da je službeni stav njegove stranke da BiH treba imati samo jednog predsjednika, te da je SDP davno predložio da BiH treba biti jedna teritorijalna jedinica, te da se SDP zalaže za izjednačavanje prava svih građana BiH.

  Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota je kazao da je za njegovu stranku neprihvatljiv prijedlog SBiH-a j. “Dovoljno e reći 'BiH jedna izborna jedinica' pa da se zna zašto je takav naš stav. To je neprihvatljivo ne samo za nas, nego i za druge političke stranke i nemoguće je postići konsenzus“, bio je eksplicitan Relota.

  Mišljenje HDZ-a BiH dijeli i SNSD. Tako zastupnik SNSD-a BiH Slavko Jovičić kaže da je prijedlog SBiH-a neprihvatljiv za njegovu stranku, jer bi nas to vratilo u devedesetu godinu da BiH bude jedna izborna jedinica. Također, ne treba povećavati broj članova Predsjedništva BiH, ali je prihvatljivo da se bira jedan predstavnik iz RS-a bez obzira na nacionalnost, jer će, gledajući pragmatično, opet biti izabran Srbin. 

  Piše: Mirela Zrno


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva