Slavko Jovičić -

PARLAMENT BiH Odgođeno izjašnjavanje o uvođenju novih trošarina

Autor sjovicicslavuj | 14 Maj, 2009 | read_nums (412)
   

  Prolongirano poskupljenje kave, cigareta i benzina u BiH

  Autor ELDINA MEDUNJANIN
   
  Zastupnici su odgodili izjašnjavanje o uvođenju trošarina
  Foto: Arhiva VL
   
   14. 05. 2009.
    

  Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine odgodio je u srijedu izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o trošarinama, koji predviđa dodatno oporezivanje duhanskih prerađevina, kave, alkohola i benzina.

  O ovome prijedlogu, čije će usvajanje i provedba neminovno dovesti do poskupljenja spomenutih proizvoda, Zastupnički dom će se izjašnjavati na idućoj sjednici, dokad bi trebalo stići mišljenje Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH o amandmanima koji su predloženi na ovaj zakon.

  Mišljenja zastupnika o zakonskom prijedlogu su podijeljena. Dok jedni ističu da će njegova primjena godišnje povećati državne prihode za 170 milijuna maraka te dovesti do usklađivanja propisa Bosne i Hercegovine s onima u Europskoj uniji, ima i zastupnika čije je mišljenje da će uvođenje trošarina dovesti do lančanog poskupljenja, i to ne samo proizvoda na koje se uvode trošarine.

  - Ovo je namet na vilajet. Zašto se ne oporezuje dodatno zlatni nakit, jahte i skupi automobili.

  Ovako će država dobiti nešto novca, a distributeri će poskupiti gorivo i dovesti do lančanog poskupljenja svih ostalih proizvoda. Time smo opet udarili na sirotinju, kaže zastupnik Slavko Jovičić Slavuj. Najveće promjene predviđene su u trošarinama na duhan i gorivo. Duhanski proizvodi će se oporezivati tako što će uvesti proporcionalna stopa u visini od 42 posto na maloprodajnu cijenu cigareta i posebna trošarina koja iznosi 7,50 maraka za 1000 cigareta.

  Također, sadašnjim propisima trošarina za autoceste iznosila je 0,15 maraka po litri goriva, dok bi ubuduće ona bila 0,25 maraka po litri goriva. Procjenjuje se da će na tržištu kutija cigareta poskupjeti za 15, kilogram kave za 50, a litra benzina za 10 feninga. Ostaje vidjeti hoće li zastupnici tijekom neke od sljedećih sjednica donijeti i odluke vezane uz uvođenje trošarina.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva