Slavko Jovičić -

BOŠNJAČKE VLASTI ZLOUPOTREBILE DONACIJU ZA SARAJEVSKU VEĆNICU

Autor sjovicicslavuj | 4 Jun, 2014 | read_nums (382)
  Sarajevo 03. 06. 2014

  Uzeli novac od EU da Srbe nazovu "zločincima"!?

  Delegacija Evropske unije u BiH zatražila je od Saveta ministara i Ministarstva civilnih poslova da intervenišu kod gradskih vlasti u Sarajevu kako bi se uklonila spomen-ploča postavljena na ulazu u sarajevsku Većnicu, na kojoj se celi srpski narod naziva zločinačkim!
  INVESTITORI ŽELELI DA AFIRMIŠU SUŽIVOT Gradskim strukturama u Sarajevu važniji je šovinizam
  Nakon što se gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić nedavno požalio da je 9. maja, prilikom svečanog otvaranja obnovljene Većnice, "trpeo snažne pritiske" od pojedinih evropskih diplomata koji su, kako je ustvrdio, tražili da se sporna spomen-ploča odmah ukloni, izvori Pressa RS otkrivaju da su Komšićeve jadikovke bile opravdane te da se u ovu priču aktivno uključio specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.
  Rasistički pamflet
  - Koliko je specijalni predstavnik EU u BiH bio šokiran kada je na ulazu u sarajevsku Većnicu, inače obnovljenu zahvaljujući donacijama iz evropskih fondova, video natpis da su tu zgradu zapalili "srpski zločinci", pokazuje to što je Sorensen bio spreman da odmah napusti ceremoniju otvaranja!
  Naime, evropski investitori su ulaganjem novca u obnovu Većnice želeli da reafirmišu mogućnost pomirenja i zajedničkog života u BiH, da bi im od sarajevskih vlasti kao "zahvalnost" za uloženi novac stigao rasistički pamflet kojim se svi Srbi nazivaju zločincima.
  Jovičić: U RS ne postoji  nijedno takvo obeležje!
  Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić kaže da širom Federacije BiH postoji na desetine spomenika i spomen-ploča na kojima se celi srpski narod naziva zločinačkim.
  - Pokušao sam nekoliko puta da u Parlamentu BiH pokrenem to pitanje, ali je svaki put dolazilo do opstrukcije od predstavnika bošnjakih stranaka. Koliko je meni poznato, nigde u RS ne postoji spomenik koji druga dva naroda u BiH naziva zločinačkim. Za razliku od nas, o zločinima stalno pričaju oni koji su Sarajevo i ostale gradove u FBiH etnički potpuno očistili od Srba - kaže Jovičić.
  Na kraju, Sorensen je ipak pristao da prisustvuje otvaranju obnovljene Većnice, ali uz garancije nadležnih iz Saveta ministara BiH da će skandalozna spomen-ploča uskoro biti uklonjena - ističu naši sagovornici.
  Inače, u ispovesti sarajevskim medijima povodom zahteva iz EU da se antisrpski natpis skine sa ulaza u Većnicu, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić izjavio je da u pomenutom tekstu koji ističe "srpske zločince" ne vidi ništa uvredljivo!?
  - Ta ploča predstavlja informaciju kada je Većnica zapaljena i ko je to uradio. Mene je najviše iznenadio veliki pritisak koji je dolazio od nekih ljudi iz Evropske unije, ali i nekih ambasadora koji su insistirali da se ta ploča ukloni. Ja to, naravno, nisam mogao da uradim - pravdao se Komšić.
  Lanjski sneg
  Da do Komšićevog mišljenja u vezi sa skandaloznom spomen-pločom na zgradi sarajevske Većnice pri Delegaciji EU u BiH drže kao do lanjskog snega, potvrđuju reči portparola Delegacije EU Endija Mekgafija. On ističe da su oko svih pitanja vezanih za Većnicu i njenu obnovu jedini sagovornici predstavnicima EU u BiH Savet ministara i Ministarstvo civilnih poslova BiH.
  - Delegacija EU u BiH ne vrši bilo kakve pritiske. Naš glavni sagovornik i partner na projektu obnove Većnice bila je država, a nju u konkretnom slučaju predstavlja Ministarstvo civilnih poslova BiH. Država i njeni organi će odlučivati o Većnici, posebno jer se radi o nacionalnom spomeniku. Grad Sarajevo je samo jedan od tri buduća korisnika usluga Većnice - objašnjava Mekgafi.
  Informaciju o tome da li će i kada sporna spomen-ploča biti uklonjena sa ulaza u obnovljenu zgradu sarajevske Većnice juče smo pokušali da dobijemo i od ministra civilnih poslova BiH Sredoja Novića, ali se on nije javljao na naše telefonske pozive.
  Boris Knežević

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva