BANjALUKA - Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu nastavlja da po svetu širi propagandu protiv Srba i Srpske. Nakon zajedničkog teksta za Zlatkom Lagumdžijom u „Vašington postu“, u kojem su naveli da je u proteklom ratu u BiH ubijeno 300.000 ljudi, Davutoglu je u petak izjavio da je „rat u Bosni bio pokolj celog jednog nenaoružanog naroda!“

Ovim istupom, kažu političari iz Srpske, Davutoglu je svetu saopštio laži o proteklom ratu kako bi Srbe prikazao kao zločince, a Bošnjake kao jedine žrtve.

- Svet i međunarodna zajednica nisu naučili lekcije iz rata u BiH, što se najbolje vidi u ravnodušnosti prema ratu i ubijanjima civila u Siriji - rekao je Davutoglu.

On je naglasio da je rat u Siriji velika rana na srcu celog čovečanstva, koje samo mirno posmatra kako se svaki dan ubijaju nevini ljudi u toj zemlji:

- Mislili smo da je čovečanstvo naučilo lekcije. Desio se Prvi, pa onda i Drugi svetski rat, potom ratovi širom sveta i na kraju krvavi rat u Bosni.

-------------------------------------------------------------------------------

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić, kaže za „Novosti“, da je Davutogluova teza o „pokolju celog jednog naroda“ neviđena laž i glupost.

- Tako bezočno laganje šefa diplomatije jedne zemlje je za svaku osudu. Davutoglu ne odustaje od svojatanja Bosne, u želji Ankare da od ove zemlje napravi islamsku zemlju - rekao je Jovičić.

---------------------------------------------------------------------

Davutogluovu izjavu najoštrije je osudio i predsednik Saveza logoraša Srpske Branislav Dukić:

- Ako je bošnjački narod bio nenaoružan, kako onda pobiše vojnike JNA u Dobrovoljačkoj ulici i Tuzli, kako napraviše 500 logora za Srbe u Federaciji, kako nastade 1.600 pojedinačnih i masovnih srpskih grobnica širom BiH?

----------------------------------------------------------------

Borci i logoraši Srpske tvrde da ovakvim istupima Davutoglu svesno radikalizuje političku i bezbednosnu situaciju u zemlji, te da je njegovo ponašanje neprimereno diplomatskom.

POREĐENJE

U BOSNI je bio težak i okrutan rat, ali danas u Siriji je možda i gore, jer se koriste rakete. Kao i u BiH,danas su i u Siriji snajperisti na sve strane i građani svaki dan ginu od granata. O tome sam nedavno pisao u tekstu sa ministrom spoljnih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom. Ali svet nije naučio lekcije iz tragedije u Bosni, tako da se danas ponavlja tragedija i u Siriji - rekao je Davutoglu.

--------------------------------------------

http://www.novosti.rs/vesti/planeta. -Davutopglu: Rat u Bosni pokolj nenaoruzanog naroda