Slavko Jovičić -

Поглед из мог многоугла! Отворен пут Фоча – Гацко преко Чемерног!

Autor sjovicicslavuj | 5 Avgust, 2013 | read_nums (404)

  ПИШЕ: Славко Јовичић Славуј

   Камо среће да су данас уз предсједника Републике Српске Милорада Додика били и Младен Босић, предсједник СДС-а, и Младен Иванић, предсједник ПДП-еа и Драган Чавић, предсједник ДП-а и многи други политичари који се боре за власт у Републици Српској. Е тада би код обичних и честитих људи било много мање стрепњи за будућност Републике Српске.

  Овако, много је тога што је неизвјесно, јер градоначелник Требиња, мој имењак, /Славко/ Вучуревић својим недоласком на отварање овог великог грађевинског подухвата није бојкотовао Додика, већ је сам себи дао аутогол. Уосталом, и он као и сви други ће се возити овим путем. На траси пута, а ни у тунелима неће писати - "Дозвољен саобраћај само за позицију" или "Забрањено користити мост за опозицију"!?

  Али, каква корист што стално упозоравам на ове српско-српске погубне ствари. Па, нас ни историја никада није опоменула, боље речено - никад нас није опаметила, мада је у нашој прошлости било безброј таквих примјера. Кад год смо унутар самих себе били подијељени, ма какви подијељени? Па, ми смо посвађани и само што се међусобно за гуше не похватамо, е тада смо увијек и за сваког нашег непријатеља, а њих није мали број - били најлакши плијен.

  Нажалост, како кроз славну српску историју, али истовремено и нашу трагичну прошлост, ево тај несрећни усуд и зла коб нас и данас прати, чак и кад имамо много разлога за славље. А увијек су се побједе прослављале!

  Иначе, превој Чемерно на магистралном путу Фоча – Гацко, један је од кључних комуникацијских пројеката у РС који рјешава готово стогодишњи проблем комуникације Херцеговине са осталим дијелом РС и даље према Србији.

  Влада Републике Српске уложила је 72 милиона марака из Развојног програма РС плус 15 милиона које је уложио извођач радова Интеграл инжењеринг.

  Предсједник Републике Српске Милорад Додик, владика захумско-херцеговачки Григорије и славни српски режисер Емир Кустурица, на оджаној свечаности приликом отварања изграђене савремене дионице магистралног пута Фоча - Гацко. 

  Овај проблем још Аустроугарска покушавала је да ријеши, али у томе није успјела. Бивша Југославија и Брозов режим три пута су покушавали да освоје овај тунел и ни они нису успјели. Ипак, овај велики проблем ријешила је садашња власт на челу са Додиком, без обзира како се то коме допадало или не свиђало!

  Треба нагласити да је у оквиру градитељског подухвата који је почео у септембру 2008. године, урађен најдужи тунел у БиХ, дуг 2.109 метара, краћи тунел, неколико малих мостова, те вијадукт, дужине 409 метара и висине 40 метара.

  Висинска разлика између почетне и завршне тачке изградње ове дионице износи 314 метара, а укупна дужина изграђених армирано-бетонских потпорних зидова различитих висина је 1.605 метара.

  Радови на новој траси пута требало је да буду завршени у новембру 2011. године, али су пролонгирани због сложеног геолошког састава земљишта, појаве клизишта и утицаја подземних вода. Финансијска конструкција увећана је за 15 милиона КМ и иде на терет извођача радова фирме Интеграл инжењеринг који је обавезан да у наредне двије године да гаранције за пут.

  Инвеститор за пројекат трајног рјешења клизишта Чемерно на магистралном путу Гацко – Фоча је ЈП "Путеви Републике Српске", а главни пројектант Урбанистички завод Републике Српске.

   На крају треба истаћи да је било примјетно да није било представника власти из Србије, мада је ово најкраћи пут који Србију повезује са Јадранским морем. Али то су неки други разлози о којима немам намјеру сад да пишем.
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva