BANjALUKA - Ko su organizatori blokade institucija BiH od 6. juna? Ko je naredio mnogim portalima iz BiH da orkestrirano blate poslanike BiH, a pre svih one koji dolaze iz Republike Srpske? Ovo su samo neka pitanja na koje će se tražiti odgovori u tužbi srpskih parlamentaraca BiH prema Tužilaštu BiH, koja se već sprema. Za tužbu poslanici imaju uporište i u Krivičnom zakonu BiH, gde se u članu 126. navodi da je zabranjena blokada rada svih državnih institucija.

Srpski poslanici će tražiti pravdu pred Tužilaštvom BiH, jer je prema njihovim rečima u javnosti stvorena slika da poslanici iz RS koji rade u Parlamentu BiH stvaraju blokadu. A, to je prema njihovim rečima, čista laž, jer njihove kolege iz FBiH i stranke iz Federacije već godinama putem raznih pritisaka žele da nateraju poslanike iz RS da prihvataju razne zakone koji idu na štetu Republike Srpske. I tako svaki put kada Bošnjacima ovakav plan propadne, srpski predstavnici se stavljaju na stub srama i optužuju da ruše BiH i rade protiv svih građana.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD, kaže za "Novosti" da je sramota za BiH šta se dešavalo 6. juna i da to nije bila nikakva borba za prava građana, već obična politička manipulacija masom.
- Upravo zbog toga što je neko manipulisao ljudima i držao kao taoce zarobljene državne službenike BiH, tražićemo od Tužilaštva BiH da se javno otkriju imena svih organizatora i ko stoji iza njih - ističe Jovičić. 
-----------------------------------
U SNSD preovaladava mišljenje da Tužilaštvo BiH mora da ispita i vlasnike raznih portala iz BiH, na kojima su se za vreme protesta pojavljivali više nego sramotni natpisi o srpskim poslanicima.

- Definitivno postoji želja svih i volja da se tuže organizatori demonstracija i vlasnici portala - izjavila je Dušanka Majkić, poslanik SNSD u Parlamentarnoj skupštini.
------------------------------------
Staša Košarac, šef kluba srpskih delegata u Domu naroda parlamenta BiH, kaže da bezbednosne agencije u Sarajevu rade pod pritiskom bošnjačkih stranaka i međunarodnih zvaničnika, te da zbog toga ovaj grad nije bezbedan za srpske zvaničnike u institucijama BiH.

Košarac je naglasio da su događaji od 6. juna i nakon tog datuma potvrdili da BiH ne postoji kao pravna država i da su se reforme, kojima su stranci na silu prenosili ovlaštenja na nivo BiH, pokazale ne samo kao neuspešne, već i kao kontraproduktivne i opasne za budućnost BiH. 

- Nagomilani i neefikasni bezbednosni sistem na nivou BiH, kojim komanduju bošnjački političari i inostrane diplomate, nije uspeo da spreči teroristički napad na američku ambasadu u Sarajevu. Taj isti sistem ne samo da nije sprečio, već je podstakao blokadu zgrade parlamenta BiH - poručio je Košarac.
-----------------------------------
Milorad Živković, prvi zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, osvrćući se na talačku krizu u institucijama BiH 6. juna, je istakao da svuda u svetu postoji pravo na mirne proteste, ali da niko nema pravo da krši ljudska prava, slobodu kretanja bilo kojeg čoveka, parlamentarca, ministra, ili onih koji su se zatekli u Parlamentarnoj skupštini BiH.

On je ocenio da se Parlamentarna skupština BiH pretvorila u skladište Gordijevih čvorova, koji su od Dejtona pa na ovamo zapetljali lideri BiH.

- Situacija u kojoj je parlament BiH odgovoran za sve i svašta predstavlja samu suštinu BiH, u kojoj se ne možemo dogovoriti kako treba ovu zemlju da vodimo, da je organizujemo i kako treba da izgleda - rekao je Živković.
---------------------------------------
NASTAVAK SEDNICE 

PREDSTAVNIČKI dom Parlamentarne skupštine BiH u ponedeljak 8. jula nastaviće 49. sednicu, koja je 6. juna prekinuta zbog masovnih protesta ispred zgrade parlamenta, na kojima je traženo hitno usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju. U dnevni red sednice, odlukom kolegijuma Predstavničkog doma u proširenom sastavu, naknadno je uvršteno razmatranje informacije o bezbednosti rada u institucijama BiH, dostavljene povodom protesta održanih ispred sedišta PS i Saveta ministara BiH od 5. do 7. juna.