Slavko Jovičić -

РАСПРАВА О ДИРЕКТНОМ ПРЕНОСУ СЈЕДНИЦА

Autor sjovicicslavuj | 28 Mart, 2013 | read_nums (466)

   САРАЈЕВО, 28. МАРТА /СРНА/ - Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ изнијели су данас различита мишљења о томе да ли БХРТ има техничко-финансијске услове и капацитете да обезбиједи директне преносе сједница, али су се сагласили да грађани заслужују да имају директан пренос и што бољи увид у посланички рад.

  *********************************

   Током расправе о иницијативи посланика СДА Зијада Јагодића да се грађанима БиХ путем Јавног РТВ сервиса омогући да прате сједнице овог дома у директним преносима.

   ********************************

  Славко Јовичић из СНСД-а предложио је да ова иницијатива буде повучена, јер њена реализација сада не би имала много ефеката.

  Јовичић је подсјетио да је још 2007. године предлагао исто. "Ако ми из Републике Српске будемо против ове иницијативе, БХРТ ће сутра створити техничке могућности за то", каже Јовичић.

  ***************************

  СДА је предложила да, уколико нема услова за директне преносе, БХРТ омогући реемитовање сједница у року од 48 часова.

  *******************************
  Исмета Дервоз из СББ-а оцијенила је да су директни преноси сједница технички немогући прије окончања процеса дигитализације 2014. године и да је ова иницијатива "мртво слово на папиру".
  ****************
  Са овом констатацијом се није сагласио предсједавајући Представничког дома Божо Љубић из ХДЗ-а 1990, који је оцијенио да је то потребно, јер јавни емитери показују селективан приступ према одређеним странкама у извјештајима са сједница.
  *****************************
  Борислав Бојић из СДС-а сматра да би преношење сједница била "политичка порука јавности" која би унаприједила рад Дома, јер би сједнице биле дуже и чешће, а дискусије квалитетније.
  ***************
  Посланик Странке за БиХ Бериз Белкић предложио је да Парламентарна скупштина БиХ из својих средстава осигура дио трошкова за пренос сједница, те оцијенио да су преноси потребни, јер се и скупштине на нижим нивоима власти телевизијски преносе.

  *****************************
  Једна од посљедњих тачака дневног реда данашње сједнице било је разматрање оставке посланика СНСД-а Славка Јовичића на чланство у Истражнoj комисији Представничког дома за утврђивање трошења донаторских средстава.

  Свој захтјев за подношењем оставке, Јовичић је појаснио тиме да надлежне институције БиХ не показују довољно интересовање за ријешавање овог проблема, те да стога ни његова воља да се дође до одређених резултата нема смисла.
  *******************************
  Иницијатива посланика СДА Шемсудина Мехмедовића да Парламентарна скупштина БиХ обави расправу о препрекама и шансама за улагање у БиХ, те да Савјет министара БиХ припреми полазни материјал за расправу, прошла је без посланичке расправе.

   http://www.srna.rs/novosti/92191/rasprava-o-direktnom-prenosu-sjednica.

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva