Slavko Jovičić -

U KANTONU SARAJEVO POSTOJE SAMO BOŠNJACI, HRVATI I OSTALI...Po Ustavu, Srba ni u tragovima!

Autor sjovicicslavuj | 2 Februar, 2013 | read_nums (443)

   

  Sarajevo 02. 02. 2013

  U Ustavu Kantona Sarajevo Srbi ne postoje! Usvajanjem amandmana na Ustav, kojima je u tom kantonu sprovedena presuda "Sejdić-Finci", ostalima je omogućeno da budu ravnopravni sa konstitutivnim narodima, ali samo sa Bošnjacima i Hrvatima, jer se Srbi u ustavu ovog kantona ne pominju ni jednom jedinom rečju!

  Za ovakav zaključak dovoljno je pročitati tekst Ustava Kantona Sarajevo na internet stranici kantonalne vlade. Prema saznanjima našeg lista, ustav koji se nalazi na sajtu je aktuelan i važeći. U tekstu Ustava koji obuhvata i amandmane usvojene od 1996. godine, kada je donesen, pa sve do danas, Srbi se nigde ne pominju, već se u više navrata navodi da se vlast, zakonodavna i izvršna, deli između Bošnjaka, Hrvata i ostalih. Za nepostojanje Srba u najvažnijem kantonalnom dokumentu zaslužne su lokalne vlasti, koje još nisu sprovele odluku o konstitutivnosti naroda na teritoriji cele BiH iz 2000. godine koju je doneo visoki predstavnik Volfgang Petrič.

   Licemerno i bezobrazno

  Press RS je juče pokušao da dobije stav rukovodstva kantonalne skupštine o ovom pitanju, ali nismo uspeli da stupimo u kontakt sa nadležnima. Kanton Sarajevo bio je pre nekoliko godina meta prozivki visokog predstavnika Valentina Incka zbog nesprovođenja Petričeve odluke o konstitutivnosti. Tadašnje vlasti ovog kantona pravdale su se da je aktuelnim ustavom zagarantovana proporcionalna zastupljenost i da se ona primenjuje u praksi. I zaista, predsednik kantonalne skupštine je Mirjana Malić, iz SDP-a, koja se izjašnjava kao Srpkinja. Pokušali smo juče da čujemo i njen stav, ali u njenom kabinetu nam je rečeno da je odsutna.

  Samo četiri kantona sprovela odluku

  Prema saznanjima našeg lista, samo četiri od ukupno 10 kantona na području Federacije BiH izmenilo je svoje ustave i sprovelo Petričevu odluku o konstitutivnosti naroda. Svoje ustave izmenili su Unsko-sanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski i Srednjobosanski kanton. U prvom članu ustava tih kantona navodi se da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati konstitutivni narodi, zajedno sa ostalima i da, kao takvi, ostvaruju svoja suverena prava u BiH, Federaciji BiH i kantonu.

  Naš list juče je objavio brojne reakcije na usvajanje amandmana na Ustav Kantona Sarajevo kojima je omogućeno da oni koji se izjašnjavaju kao ostali mogu da imaju klub poslanika i potpredsednika lokalne skupštine. Time je Kanton, navodno, sproveo presudu "Sejdić-Finci". Kada se sve ovo uzme u obzir, odluka izgleda još više licemerna i bezobrazna, jer osim što Srba faktički nema u glavnom gradu BiH, nema ih ni formalno-pravno, u najvažnijem kantonalnom aktu. Podsećanja radi, na oktobarskim lokalnim izborima stranke iz Republike Srpske nisu osvojile nijedno odborničko mesto u sarajevskim opštinama.

   Bošnjački grad

  Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić kaže da je odlukom o sprovođenju presude "Sejdić-Finci", Skupština Kantona Sarajevo htela da pokaže da su oni "nekakva avangardna grupa, koja vuče BiH ka Evropskoj uniji".

  - Sasvim je logično da se u Ustavu Kantona Sarajevo ne pominju Srbi, jer u tom gradu postoji samo šaka Srba, pa zbog njih nema ni potrebe da menjaju Ustav.

  Ima tu i praktičnih razloga jer, kad bi bio promenjen Ustav, oni bi bili obavezni da vrate ogromnu imovinu Srbima, a ovako misle da nisu dužni da je vrate.

  Sarajevo je bošnjački grad i nikakva odluka ne može vratiti Srbe tamo. Sejdić i Finci će ostvariti svoja prava jer to Bošnjacima odgovara, ali Srbi neće.

  To je još jedna podvala, kao što je i priča o izgradnji spomenika na Kazanima. Zašto ne naprave spomenik u centru grada, a ne gore, na brdu, gde ga niko, čak ni iz svemira, ne može videti - kaže Jovičić.

  Žarko Marković

  http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/Po Ustavu Srba ni u tragovima!

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva