Slavko Jovičić -

Popis odgodili za listopad

Autor sjovicicslavuj | 1 Februar, 2013 | read_nums (433)

   

  Petak, 01 Veljača 2013      

  SARAJEVO – Zastupnici Parlamenta BiH jučer su razmatrali i usvojili Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. po žurnom postupku kojim se predviđa prolongiranje popisa za listopad ove godine, a ne travanj kako je to bilo prvobitno planirano.

  -------------------------------------
  Zastupnica SNSD-a Dušanka Majkić istaknula je kako nitko ne može jamčiti da će popis biti obavljen i u ovom promijenjenom roku. Ako već četiri godine, kazala je Majkić, radimo na pripremi popisa, onda je degutantno da Međunarodna promatračka operacija u svom izvješću kaže kako je stanje spremnosti nadležnih institucija BiH takvo da popis treba odgoditi.
  --------------------------------------------------
                                   Blokada popisa

  Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović kazao je kako je radom na kartografskoj podlozi došlo do pojave više od 5000 novih popisnih krugova u FBiH, što iziskuje dodatne analize i vrijeme. Kartografska podjela, dodao je, trebala bi biti gotova ubrzo, nakon čega se ide u pokretanje tenderskih procedura za popis.

  ----------------------------------------------------
  -Očito je da je ovo nastavak blokade popisa u BiH drugim sredstvima. Mi trebamo znati imenom i prezimenom tko je odgovoran za blokadu popisa u travnju. Nisu me dovoljno uvjerili da je popis izvjestan ove godine. Nisu dovoljno jaki argumenti znajući da smo još 2005. zatražili da se u proračunu BiH izdvoji 500.000 maraka za potrebe popisa. Gdje je taj novac utrošen i je li uopće utrošen? Pripremamo se za popis od 2005. i dolazimo do situacije da netko ne želi popis u BiH, a ne smijemo reći tko to neće- poručio je zastupnik SNSD-a Milorad Živković.

  Zanimljivo je kako je upravo Živković tijekom glasovanja bio jedini zastupnik koji je glasovao protiv ovog zakona.
  ------------------------------------------------
                      Oduzimanje imovine

  Zastupnici RS-a jučer su se tijekom rasprave o Prijedlogu zakona o upravljanju imovinom privremeno i trajno oduzetom u kaznenom postupku pred Sudom BiH žestoko usprotivili predloženih rješenjima, budući da smatraju kako se radi o prijenosu nadležnosti. Odbijeno je prethodno mišljenje Ustavnopravnog povjerenstva koje nije utvrdilo postojanje ustavne osnove te je zakon vraćen na povjerenstvo radi ponovnog razmatranja. Zakon predviđa osnivanje Agencije za upravljanje imovinom sa sjedištem u Sarajevu, što je apsolutno neprihvatljivo za zastupnike manjeg bh. entiteta.

  -------------------------------------------
  Predsjednik Ustavnopravnog povjerenstva Šefik Džaferović kazao je kako zakon  nema veze s prijenosom nadležnosti i da ne postoji nikakva opasnost da se nekim zaobilaznim putem uzima imovina bilo koje druge razine vlasti unutar BiH.

  --------------------------------------------------------
  -Nemamo mi ništa protiv  da ako netko tko nanese štetu BiH, ili ako neki ministar iz Vijeća ministara napravi štetu proračunu BiH, to ide u proračun, ali itekako smo protiv toga da ako ministar u Vladi RS-a zlouporabi svoj položaj, pa se netko na Sudu BiH ujutro probudi na lijevu nogu i kaže kako bi mu trebalo suditi na Sudu BiH i njegovu imovinu u Banjoj Luci knjižiti na BiH- kazala je zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević.
  ----------------------------------------------------------------
                                 Neka mene prvog smijeni


  Zastupnik SNSD-a  Slavko Jovičić apelirao je da u parlamentarnu proceduru dolaze oni zakoni od kojih će građani imati koristi, a ne oni koji su unaprijed osuđeni na odbijanje. I za njega je formiranje nove agencije na državnoj razini nepotrebno.

  -Vidim sinoć prijeti nešto onaj Füle da će on nešto smjenjivati. Sam se nudim neka mene prvog smijeni, jer mi je više sve dodijalo. Kanite se više ovih agencija. Postavio sam nagradno pitanje u prošlom mandatu da mi netko kaže njihov broj i što one zapravo rade i, naravno, nitko mi nije znao reći - kazao je Jovičić.

  Piše: Anja Grabovac

   http://www.dnevni-list.ba :popis-odgodili-za-listopad-:dogaaji

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva