Slavko Jovičić -

PSBiH raspravljala o izvještaju VSTV-a

Autor sjovicicslavuj | 19 Decembar, 2012 | read_nums (463)
   
                           Federalna novinska agencija
   
   
  Objavljeno 18.12.2012. 
  Vijesti iz BiH

  Predstavnički dom PSBiH obavio je raspravu o Godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV).

  Predstavnički dom BiH (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
   
  Predstavnički dom BiH (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv
   
   
  Rasprava je trajala više od dva sata, a zamjerke na izvještaj dalo je nekoliko poslanika, među njima i Dušanka Majkić, Slavko Jovičić te Niko Lozančić.
   -------------------------------------------------
  Majkić je istakla da je zabrinuta neefikasnošću Suda i Tužilaštava BiH te navela da je po informacijama iz Izvještaja u 2011. godini Tužilaštvo BiH podiglo 252 optužnice, a što znači da je jedan tužioc za godinu dana podigao 6,3 posto optužnica.
  - U okružnim tužilaštvima toliko optužnica bude podignuto za jedan mjesec - istakla je. Dala je primjedbe i na nerješavanje komunalnih predmeta te starih predmeta od kojih su neki, kazala je, stari i do 20 godina. Navela je i da je Odjel za ratne zločine Suda BiH u 2011. riješio tek 17 predmeta.
  ----------------------------------
  Poslanik Slavko Jovičić izrazio je sumnju u kvalitet novoizabranog glavnog tužioca. Zatražio je od predsjednika VSTV-a Milorada Novkovića da mu objasni na koji je način za glavnog tužioca izabrana osoba koja nije ni dana provela u tužilaštvu niti je podigla ijednu optužnicu.
  ---------------------------
  Poslanik Petar Kunić kazao je da je VSTV ne radi dobro jer je "nakaradno postavljen".
  - Članovi VSTV-a su sudije, tužioci i advokati, a oni svi pripadaju istoj interesnoj skupini. Vrana vrani oči ne kopa - dodao je i istakao da i rad VSTV-a mora biti, na neki način, kontroliran.
  -----------------------------
  Poslanik Niko Lozančić pojasnio je da je uvidom u strukturu i biografije članova Vijeća utvrdio da su "za članstvo kompetentni samo oni koji su s područja Sarajevskog kantona".
  ---------------------------------------
  Za riječ se javio Milorad Novković koji je odgovorio na sve primjedbe te kazao da za manjkavosti u zakonima o pravosuđu nije odgovoran VSTV već Parlament BiH.

  - Kada je u pitanju izbor glavnog tužioca, on je izabran većinom - rekao je. Izrazio je nadu da će strukturalni dijalog o pravosuđu polučiti rezultate te iznaći načine za rješavanje gorućih pitanja u pravosudnom sistemu BiH.

  Nakon što je iscrpljen dnevni red današnje sjednice, poslanici su nakon pauze od deset minuta pristupili glasanju.
   
  (FENA)
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva