Slavko Jovičić -

Ustav BiH problematičan?

Autor sjovicicslavuj | 4 Decembar, 2012 | read_nums (490)

  Centar za evropske integracijske studije iz Ženeve o ustavu Bosne i Hercegovine. Solioz: BiH kao država dolazi do ivice nestanka.

  Jovičić: U “Dejton” se ne sme dirati

  BANjALUKA - Dejtonski mirovni sporazum postao je zlokobni krug u kojem je zatvorena BiH. Poslednji je trenutak da se iz njega izađe - navedeno je u najnovijoj analizi o stanju u BiH koju je uradio Centar za evropske integracijske studije iz Ženeve.

  - Dejtonska BiH je pre 17 godina smatrana ambicioznim projektom izgradnje države. Uspela je, za određeno vreme i u ograničenom obimu, da zabeleži rezultate u obnovi u postratnom pomirenju, da uspostavi institucije države i sve je izgledalo da ide uzlaznom putanjom do 2005. godine. Od tada - blokada - konstatovali su stručnjaci ovog centra.

  Upozoravaju da je, dok BiH kao država dolazi do ivice nestanka, krajnje vreme za Evropsku uniju da preuzme političko liderstvo, reagujući odlučno, koristeći novu strategiju - evropske integracije, koje treba da donesu okvir ukupnih reformi, baziranih na demokratiji, a ne na etničkoj pripadnosti.
   
  KRIZA I OTCEPLjENjE SRPSKOJ, kao i Kataloniji u Španiji, Flandriji u Belgiji, potrebno je suočavanje sa realnošću, ukazuje ova analiza u kojoj se tvrdi da za te regione nema budućnosti van njihovih matičnih država i EU. Naveli su da se socijalna situacija sve više pogoršava i produbljuje blokada institucija, a da lideri Srpske koriste situaciju da ojačaju secesionističku politiku zagovarajući otcepljenje.

  Naveli su da je asimetrična i složena struktura države, zatrpana sa previše nivoa vlasti - državnom, entiteskom, kantonalnom i opštinskom - blokirala BiH da postane funkcionalna.

  Generalni sekretar Centra Kristof Solioz kaže da je 1995. Dejtonski sporazum bio rešenje, a sada je - problem.

  - Svi odlično znaju snagu i slabosti Sporazuma - rekao je on.

  U Centru smatraju da je svemu tome u znatnoj meri kumovala i međunarodna zajednica, jer “nikada nije jedinstveno stajala iza Kancelarije visokog predstavnika”.

  Tvrde da je direktna posledica takvog stanja nepotpuna primena “Dejtona”, “što je postalo posebno vidljivo u podeli domaćih političkih snaga na one koji su želeli snažniju državu i druge koji su sanjali njenu federalizaciju”.

  - Međunarodna zajednica, ne baveći se ovim problemom, dovela je sebe samu u slepu ulicu, iz koje, čini se, nije voljna ili nije sposobna da izađe. U međuvremenu, domaća politička elita je oko sebe uspostavila zid nedodirljivosti i nema interesa za reforme - smatraju švajcarski stručnjaci.

  Političari u Srpskoj kažu da su evidentni nedostaci postojećeg uređenja zemlje, ali da je ipak najvažnija stabilnost zemlje.

  - Svi vidimo da je administracija BiH ogroman problem, da je neefikasna i preskupa, ali ocena da je “Dejton” uveo zemlju u zlokobni krug je netačna i opasna. Švajcarski stručanjaci bi trebalo da se zapitaju kakve bi mogle biti posledice radikalnog odstupanja od “Dejtona” u koji se ne sme dirati - kaže za “Novosti” poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić.

  POSLEDNjI TRENUTAK

  ŠVAJCARSKI stručnjaci se zalažu za napuštanje kulture zavisnosti od međunarodne zajednice, koja sama mora pronaći nove sfere delovanja i fokusa u BiH.

  - Zemlji su potrebne promene i poslednji je trenutak da se nešto učini - kazao je Solioz.

   http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Ustav-BiH-problematican


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva