Slavko Jovičić -

25. новембар није никакав празник за Републику Српску

Autor sjovicicslavuj | 25 Novembar, 2012 | read_nums (432)

                            

   

                 ПИШЕ:

    Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

   

  Док се два члана Предсједништва БиХ, Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић, слављенички осјећају и док организују свечане пријеме поводом 25. новембра, који се у половини БиХ обиљежава као Дан државности БиХ, у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ  то је само недјеља, којa ни по чему другом неће бити обојенa било каквом празничном атмосфером.

  У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ, 21. новембар је празнично обиљежен и прослављен. Прослављен је Дејтонски споразум који је трајно уставно и територијално дефинисао и потврдио постојање РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Био је то и нерадни дан, али и празник у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ.


  Наиме, Уставом БиХ, законом, као ни парламентарном одлуком или консензусом два ентитета у постдејтонском осамнаесетогодишњем постојању, БиХ није установила ниједан заједнички државни празник.


  За нас у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ, па и за нас политичаре из РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ који смо на привременом раду у заједничким институцијама БиХ, 25. новембaр није никакав празник. Нећемо га обиљежавати, а још мање славити. Заправо,  25. новембар никада неће бити проглашен као "државни" празник БиХ, а тиме неће се ни славити у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ.


  Ништа се у БиХ не може заједнички славити уколико се датуму не радују сви подједнако, а у овом и у још многим другим случајевима ово је еклатантан примјер. Да би се неки празник прослављао на цијелом простору БиХ потребан је  консензус и компромис три конститутивна народа и два ентитета за обиљежавање неког празника. У овом случају тога нема. Празник треба сви да славе и да га осјећају као свој дан среће, радости и задовољства. Е тога нема и неће ни бити у БиХ!


  Овај датум у новијој српској историји не значи ништа. Сваки пут када се приближава 25. новембар, углавном Бошњаци инсистирају на томе да тај датум буде и "државни" празник. БиХ 18. година након рата још увијек нема закон о празницима, а како стоје ствари, још задуго неће га ни имати. И у наредном периоду тако ће бити, заправо, неће бити празника све док неки политичари буду инсистирали на датумима који су усмјерени против интереса једног од три конститутивна народа.


  На крају, немам ништа против што два члана Предсједништва славе тзв. Дан државности БиХ и нека позивају кога год желе да им се придружи у слављу. Али, нико од званичника из РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, као и нас, како већ рекох, који смо из РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ на важним функцијама у заједничким институцијама БиХ - неће присуствовати никаквим манифестацијама које се одржавају поводом 25. новембра, тзв. Дана државности БиХ.

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva