Slavko Jovičić -

Lagumdžija doveo BiH do ambisa?

Autor sjovicicslavuj | 6 Novembar, 2012 | read_nums (517)

  Bosansko-američka akademija nauka i umetnosti traži ostavku ministra spoljnih poslova. Bošnjački intelektualci iz SAD ga optužili da je BiH doveo na rub ambisa

  POSLE napada iz SDA na sporazum SNSD i SDP, u kojem su dve partije optužene da su se dogovorile o podeli Bosne i Hercegovine, oglasila se i grupa intelektualaca Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umetnosti. Zatražila je ostavku Zlatka Lagumdžije sa mesta ministra inostranih poslova zemlje, uz optužbe da je doveo BiH na rub političkog ambisa!

  Bošnjački intelektualci u Americi najoštrije su osudili sporazum SNSD - SDP, a u otvorenom pismu Lagumdžiji podvukli da je "prešao crvenu liniju", zbog čega bi njegovo ime u istoriji moglo da bude pisano uz ime Fikreta Abdića.

  Pismo su potpisali književnik Aleksandar Hemon, pa Esad Boškailo, Mirsad Hadžikadić, Kenan Arnautović, Rešad Pašić, Amila Buturović, Đenita Muzurović Pašić, Emir Festić, Almer Imamović, Migdat Hodžić, Emir Hodžić i Azra Terzić.

  - Vi ste u ovom periodu svojim odlukama o nelegitimnom formiranju, a posle toga i rasformiranju Vlade FBiH, Saveta ministara BiH i vlada pojedinih kantona doveli našu zemlju na rub političkog i ekonomskog ambisa. S nevericom, zaprepaštenjem i dubokim razočaranjem smo pročitali tekst vašeg sporazuma sa strankom SNSD Milorada Dodika o daljoj političkoj i ekonomskoj saradnji - navodi se u pismu.

  Lagumdžija je optužen da je otvorio proces urušavanja BiH i njenog ustavnog i pravnog sistema.

  - Ni vi, niti bilo ko drugi na to nema pravo. Zato vas pozivamo da podnesete ostavku na sve političke funkcije u zemlji - dodaje se u pismu.

  U SNSD I SDP i dalje čvrsto brane principe sporazuma i tvrde da je reč o kvalitetnim rešenjima koja će ubrzati evropski put zemlje i doneti dobrobit svim njenim građanima.

  - Bošnjački intelektualci iz SAD krajnje neargumentovano napadaju sporazum koji rešava niz problema u oblasti pravosuđa, privrede i ekonomije, od čega će velike koristi imati svi u zemlji. Mislim da se nepotrebno mešaju u unutrašnja pitanja zemlje o kojima pojma nemaju - kaže za "Novosti" poslanik SNSD u parlamentu Bih Slavko Jovičić.

  I Predsedništvo SDP je, i pored napada iz SDA i bošnjačke dijaspore, dalo punu podršku sporazumu dveju partija. Konstatovali su da je reč o veoma važnom dokumentu, tim pre što se najveći deo dogovorenih mera tiče ekonomskog razvoja i kreiranja povoljnijeg poslovnog ambijenta koji će omogućiti otvaranje novih radnih mesta, kao i povećanja efikasnosti javne uprave.

  - Izjava Bakira Izetbegovića da je namera sporazuma da se zavlada medijima, tužilaštvom, policijom, javnom upravom i tako dođe do novca, prvo je njegovo javno priznanje na koji način je SDA funkcionisala svih ovih 20 godina - tvrde u SDP.

  Navode da "Izetbegović panično pokušava da skrene pažnju sa struktura SDA na čelu sa njim i Sulejmanom Tihićem, koja očigledno decenijama krade novac, upravlja medijima, kontroliše delove pravosudnog sistema, u najvećoj meri upravlja rukovodećim policijskim kadrom, a sve to u stranačke svrhe i lično bogaćenje na kriminalan način".

  - Teško se oteti utisku da SDA pod njihovim vođstvom prestaje da bude politička stranka, a sve više počinje da ima obeležja kriminalne zločinačke organizacije - kažu u SDP.

  Čak navode da SDA "deluje pod dirigentskom palicom ljudi iz paraobaveštajnog miljea, koji se godinama nalaze na crnim listama SAD i čiji je cilj rušenje i podela BiH, za šta žele da optuže druge iz straha od vlastitog naroda".

  -----------------------------------------

  NAJAVILI OBARANJE DOKUMENTA
  U SDA navode da će oboriti sporazum SNSD - SDP u Domu naroda parlamenta BiH, a međunarodnu zajednicu i bošnjačke političke partije pozivaju da spreče razbijanje države BiH.

  -------------------------------------------

  http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Lagumdzija-doveo-BiH-do-ambisa


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva