Slavko Jovičić -

ЗА ИЗГУБЉЕНЕ СПОРОВЕ 4,5 МИЛИОНА КМ ОДШТЕТЕ

Autor sjovicicslavuj | 9 Jul, 2012 | read_nums (513)

  САРАЈЕВО, 9. ЈУЛА /СРНА/ – Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић упозорава да је БиХ само у 2010. и 2011. години на име спорова које су пред Судом БиХ и другим судовима изгубиле институције БиХ из буџета исплатила 4,5 милиона КМ одштете.

   

  "У 2010. из буџета БиХ на име правоснажних пресуда Суда БиХ и других судова исплаћено је 2.078.728 КМ, а у 2011. години, када нисмо имали буџет, исплаћено је 2.503.626 КМ", рекао је Јовичић Срни, истичући да за ове намјене у буџету БиХ није била предвиђена ниједна марка.

  На основу сазнања која има Јовичић процјењује да се могу очекивати пресуде за исплату одштетних захтјева од још неколико милиона КМ.

  Незадовољан оваквим одговором Министарства финансија и трезора добијеним на своје посланичко питање у вези са исплаћеним одштетама на име изгубљених спорова институција БиХ, Јовичић је на прошлој сједници Представничког дома поставио питање Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ шта су предузели против тужилаца који су изгубили све оптужнице пред Судом БиХ.

  "Увјерен сам да ћу добити одговор јер се ради о страним тужиоцима који су већ напустили БиХ", рекао је Јовичић истичући да се ради о фабрикованим оптужницама подизаним без ваљаних доказа.

  Он је констатовао да то само показује да је правосудни систем БиХ рак рана те да су страни тужиоци били само штеточине, које су направиле вишемилионску штету у буџету БиХ.

  Говорећи о карактеру тужби, Јовичић је прецизирао да се ради углавном о оптужницама против Срба за наводно почињене ратне злочине.

  "Има нешто и спорова из радноправних односа, при чему су опет Срби најчешће оштећени јер су, ни криви ни дужни остајали без посла, као што је то у случају Дарка Трифуновића који је отпуштен из Министарства иностраних послова БиХ и који је правоснажном одлуком добио спор те одштету већу од 350.000 КМ", истакао је Јовичић.

  Поручујући да је на страни оних људи који су без икаквог разлога оптужени, Јовичић је поновио позив свим Србима оштећеним исфабрикованим оптужницама да му се обрате како би им помогао да пред Судом БиХ добију пресуде у своју корист.

  "Чињеница је да су претрпјели моралну, материјалну и сваку другу штету и да је новчана одштета само дио сатисфакције за оно што су претрпјели, поготово они који су на основу исфабрикованих оптужница провели и извјесно вријеме по затворима", нагласио је Јовичић.

  Према његовим ријечима, жалосно је, али сигурно да за све ово нико неће сносити никакву одговорност, а поготово да нико неће надокнадити вишемилионску штету која је евидентно нанесена БиХ.

  http://www.srna.rs/novosti/za-izgubljene-sporove-4-5-miliona-km-odstete-.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva