Slavko Jovičić -

SKANDALOZAN POTEZ TUŽILAŠTVA I SUDA BIH...Minimalne kazne ubicama Srba

Autor sjovicicslavuj | 15 Jun, 2012 | read_nums (460)


  Banjaluka 15. 06. 2012

  Braća Elvir i Šaban Đelilbašić iz Turbeta, bivši pripadnici tzv. Turbetanskog odreda Armije BiH, i pored priznanja da su ubili srpske civile Božu Katanu i Neđeljka Košću u decembru 1992. godine, postigli nagodbu sa Tužilaštvom BiH prema kojoj treba da budu osuđeni na minimalnu kaznu od pet godina zatvora!

   
  RAZLIČITI ARŠINI ZA SRBE I BOŠNJAKE
   
   
   
  Sud BiH danas odlučuje o nagodbi s braćom Đelilbašić

  Istina, Sud BiH bi danas trebalo da odluči da li će prihvatiti nagodbu da se ubicama nedužnih Srba izreče najniža predviđena kazna za ratni zločin protiv civila.

  S druge strane, porodice ubijenih, ali i celokupna javnost u Srpskoj žestoko su reagovali na sporazum ubica s tužilaštvom. Sagovornici Pressa RS kažu da će Sud BiH, u slučaju da prihvati sramotni sporazum, još jednom potvrditi da sudi po duplim aršinima, jer optuženim Srbima bez konkretnih dokaza i na osnovu lažnih iskaza instruisanih svedoka izriče drakonske kazne, dok optuženima za zločine nad Srbima istovremeno izriče simbolične i minimalne kazne.

  To može samo u BiH

  Željka Košćo, supruga ubijenog Neđeljka, na poslednjem ročištu u ovom predmetu održanom početkom juna sa gnušanjem je odbacila sporazum tužilaštva sa ubicama njenog muža i upitala sudije da li će i ona dobiti petogodišnju kaznu zatvora ako ubije ubice njenog muža. Posle tog ročišta i te izjave, njena kuću u Turbetu je kamenovana, a njoj je prećeno, zbog čega je napustila ognjište i otišla u inostranstvo.

  Jovičić: Ponovno ubijanje žrtava!

   
  Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić Slavuj, bivši zatočenik logora „Silos", kaže da je očigledno da i oni retki predmeti pred pravosudnih institucijama BiH u kojima se sudi Bošnjacima za zločine nad Srbima završavaju samo na dva načina.
   
  - Ili oslobađajućom presudom, ili sklapanjem sporazuma o nagodbi koji podrazumeva najnižu predviđenu kaznu kao u slučaju braće Đelilbašić. U suđenjima za zločine nad Srbima žrtve se ponovo ubijaju, a njihovim porodicama se pljuje u lice. Sud BiH je preslikani Haški tribunal, jer ima isti cilj i zadatak, a to je da presuđuje isključivo Srbima i da satanizuje srpski narod - kaže Jovičić.
   
  Prema optužnici koja je potvrđena u decembru prošle godine, braća Đelilbašić su optužena da su naoružani automatskim puškama u decembru 1992. godine došli do kuće Neđeljka Košće te ga pogodili 14 puta u leđa, jednom u glavu i četiri puta u desnu ruku, nakon čega su produžili prema kući Bože Katane i ubili ga na kućnom pragu. Da zlo bude veće, policija je 1992. godine izvršila uviđaj i uhapsila braću Đelilbašić, ali su oni odmah posle saslušanja pušteni na slobodu.

  Kompletan tekst pročitajte u štampanom izdanju PRESS-a

  Darko Momić

   http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/Minimalne kazne ubicama Srba


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva