Slavko Jovičić -

Lagumdžijina kuma postaje glavni tužilac

Autor sjovicicslavuj | 16 Maj, 2012 | read_nums (542)

   

   

  Sarajevo 16. 05. 2012

  BITKA ZA NASLEDNIKA MILORADA BARAŠINA

  Jadranka Lokmić Misirača glavni je favorit za izbor novog glavnog tužioca Tužilaštva BiH! Kuma Zlatka Lagumdžije ima najviše šansi da zasedne u fotelju Milorada Barašina. Osim bliskosti sa šefom diplomatije BiH i liderom SDP-a, njeni aduti su i to što već obavlja taj posao u svojstvu vršioca dužnosti, kao i činjenica da zadovoljava uslove nezvanične raspodele funkcija u pravosuđu po nacionalnom ključu pošto je Hrvatica.

   
   
  PRVI FAVORIT... Jadranka Lokmić Misirača

   

   

   

  Dobro obavešteni izvori Pressa RS otkrivaju da su za ključnu fotelju u pravosuđu BiH zainteresovani i drugi viđeniji tužioci, među kojima se izdvajaju Diana Kajmaković, Vesna Budimir, Oleg Čavka i Božo Mihailović. Prema njihovim tvrdnjama, oni će se gotovo sigurno prijaviti na konkurs Visokog sudskog i tužilačkog saveta, koji će biti raspisan 21. maja. Sada su se, naime, stekli svi uslovi za to, jer su jučerašnjom prekomandom dosadašnjeg glavnog tužioca Milorad Barašina na mesto „običnog" tužioca otklonjene sve prepreke za izbor njegovog naslednika.

  Upućeni upozoravaju da je veliki interes za mesto glavnog tužioca obrnuto srazmeran osetljivosti te funkcije, što je na svojoj koži najbolje osetio Barašin. On će, bez sumnje, dugo pamtiti kroz kakvu je agoniju prošao otkad ga je Federalna televizija provukla kroz blato objavljivanjem snimka njegovog sastanka sa međunarodnim trgovcem oružja Slobodanom Tešićem.

  Medijska kompromitacija bila je uvod u odstrel glavnog tužioca, protiv koga je pokrenut disciplinski postupak. Barašin je ubrzo suspendovan i nije mogao da radi ništa sve do sklapanja sporazuma sa Disciplinskom komisijom VSTS-a, kada je pristao da radi kao tužilac za platu koja će biti manja za 10 odsto od dosadašnje. Disciplinski tužilac je utvrdio da Barašin nije imao nikakve koristi od Tešića, ali je glavni tužilac morao da ustukne i odrekne se funkcije koju je obavljao.

  Barašinova sudbina nije obeshrabrila pretendente na njegovu fotelju da konkurišu za to mesto bez obzira na to što svi oni dobro znaju da bi i sami mogli da postanu žrtve zakulisnih političkih igara.
  Možda je baš zato od funkcije glavnog tužioca odustao Milorad Novković. Predsednik VSTS-a neće ni ući u tu trku iako mu za mesec ističe mandat na sadašnjoj funkciji. Tako bar tvrde njegovi najbliži saradnici, koji uveravaju da Novkoviću ne pada na pamet da se upušta u tu bitku.
  - Gotovo je izvesno da se Novković vraća na mesto predsednika Okružnog suda Banjaluka i da nije zainteresovan da uđe u trku za izbor glavnog tužioca. Iako još ništa nije gotovo, najverovatnije je da će ga na funkciji šefa VSTS-a zameniti Amir Jaganjac, jer je zbog nacionalnog balansa red da ovu funkciju dobije kadar iz bošnjačkog naroda - tvrde izvori Pressa RS.

  Prema njihovim rečima, funkciju predsednika VSTS-a najverovatnije će preuzeti Amir Jaganjac jer je red da to mesto pripadne kadru iz bošnjačkog naroda. To diktira neformalno pravilo nacionalne raspodele funkcija u pravosuđu BiH, što bi mogao da bude tas koji će prevagnuti na stranu Jadranke Lokmić Misirače.

  -----------------------------------------------------

  Jovičić: Koštali ga predmeti o zločinima nad Srbima!
  Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić tvrdi da je Barašin postao nepoželjan onog trenutka kada se posvetio slučajevima ratnih zločina nad Srbima. On ističe da je Barašin bio poželjan za bošnjačku politiku sve dok je „svirao onako kako je njima odgovaralo".
   
  - Kada je uzeo predmete u kojima su stradali Srbi, onda je stradao i on. Na ovom slučaju najviše je vidljivo da sarajevska politika ima presudan uticaj na izbor kadrova u pravosudnom sistemu, dok VSTS služi samo kao paravan za zakulisne igre. Zato i ne treba očekivati da će išta drugačije biti i kod izbora njegovog naslednika - ističe Jovičić.
  --------------------------------------------------------
  Nevladin sektor smatra da imenovanje novog glavnog tužioca BiH neće imati nikakav uticaj na rad Tužilaštva BiH bez obzira na veliku moć koja proizlazi iz te funkcije.

  Predsednik Centra za humanu politiku Momir Dejanović smatra da ta moć, ipak, ne može da parira velikim političkim igrama oko tužilaštva.

  - Ko god bio izabran na tu poziciju, ne treba biti nerealan i očekivati velike promene. Previše je loših stvari u celokupnom pravosudnom sistemu, uključujući i ovo tužilaštvo. Zato jedan čovek, ma ko bio i kako radio, ne može da izdejstvuje veće promene - ubeđen je Dejanović.

  On ističe da je slučaj „Barašin" najbolja ilustracija rada Tužilaštva BiH i dokaz da je politika stavila svoju šapu i na tu instituciju.

  - Duboko sam uveren da je Barašin smišljeno diskreditovan objavljivanjem kompromitujućeg snimka. Prema mojim saznanjima, i drugi tužioci otvoreno se druže sa brojnim sumnjivim likovima, pa niko od njih nije odgovarao. Očigledno je da je bio cilj da se on diskredituje i smeni, i to iz političkih razloga. Zato ne treba biti preveliki optimista i očekivati da će izbor novog šefa rešiti neke od najvećih problema u radu Tužilaštva BiH, a to je, pre svih, rasvetljavanje politički osetljivih slučajeva ratnih zločina poput „Dobrovoljačke" i „Tuzlanske kolone" - smatra Dejanović.

  Dragan Risojević

   http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/Lagumzijina kuma postaje glavni tuzilac.html

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva