Slavko Jovičić -

Sud i Tužiteljstvo BiH neće nikada biti ukinuti

Autor sjovicicslavuj | 20 April, 2012 | read_nums (580)

   


       
  Petak, 20 Travanj 2012

  SARAJEVO - Najburniju raspravu u Zastupničkom domu Parlamenta BiH jučer su izazvali prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu i Tužiteljstvu BiH čiji su predlagači zastupnici SNSD-a Drago Kalabić i SDS-a Darko Babalj.
  Ponovno su ovi prijedlozi dobili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Parlamenta BiH.
  “E, neće ni Vrhovni sud”


  Kalabić  je jučer izrazio žaljenje što ovi prijedlozi nikad neće dobiti potporu zastupnika, ali da takav ishod glasovanja ne mijenja sumornu sliku o stanju u bh. pravosuđu.
  Veliko negodovanje zastupnika iz RS-a izazvala je jučerašnja izjava zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma Denisa Bećirovića kada je kazao da se već unaprijed znalo da ova dva zakona neće dobiti potporu u Parlamentu BiH jer je i Ustavni sud donio odluku da su i Sud i Tužiteljstvo BiH formirani u skladu s Ustavom BiH.   
  - Zbog toga i nije bilo potrebe da opterećujemo jedni druge ovakvim prijedlozima. Ono što trebamo raditi na našem europskom putu jer činjenica je da ovoj zemlji treba Vrhovni sud i nadam se da ćemo do njega ubrzo i doći, kazao je Bećirović.  Na ovo je oštro reagirala Dušanka Majkić kazavši  da “kao što ova dva prijedloga u Parlamentu BiH neće proći, tako neće ni njegov Vrhovni sud BiH”.  
  Suprotstavljene stavove jučer su imali su i zastupnici u raspravi o principima prijedloga zakona o izmjeni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a koji je vezan za nazive općina. Jučer je razmatran i prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH čijim se izmjenama briše odredba prema kojoj je jedan od općih uvjeta za postavljanje državnog službenika prestanak pravne posljedice osude za kazneno djelo nasilja u obitelji izrečene pravomoćnom sudskom presudom. Izmjenu je zatražio ombudsmen za ljudska prava BiH jer smatra da je ova odredba diskriminirajuća.

  Zaštitne mjere za gospodarstvo

  Zastupnički dom Parlamenta BiH jučer je razmatrao principe prijedloga Zakona o carinskoj tarifi čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Ovim zakonom ispunjavanja se  potreba za carinskom tarifom BiH, statistikom o vanjskoj trgovini i drugim politikama koje se odnose na uvoz i izvoz robe, unutar i izvan carinskog teritorija BiH.
  Zastupnica iz SNSD-a Dušanka Majkić kazala je da su zastupnici dobili prijedlog Zakona koji ne sadrži carinsku tarifu te je predložila da se on povuče i ne razmatra jer je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje predložio da se krajem godine u parlamentarnu proceduru stavi novi prijedlog zakona.
  Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da se radi o zakonu koji se u kontinuitetu usklađuje s propisima EU-a, čiji se nedostaci mogu otkloniti u drugoj, amandmanskoj fazi.  
  - Od deset, najzanimljiviji je član 2. kojim se po prvi put ozakonjuju zaštitne mjere za gospodarstvo u BiH, a to su privremene suspenzije, primjena smanjenja stopa i privremene tarifne kvote kao nove mjere koje su u funkciji potrebe gospodarstva i to u njegovom razvojnom i zaštitnom dijelu, kazao je Šarović.
  Mladen Ivanković Lijanović, zastupnik  Narodne stranke Radom za boljitak, mišljenja je da je ovaj zakon prijeko potreban i da ga treba što prije usvojiti.

  Koliko i kome je isplaćeno novca?

  Zastupnik iz SNSD-a Slavko Jovičić uputio je zastupničko pitanje Ministarstvu financija BiH da mu dostavi odgovor koliko je i kome u 2010. i 2011. godini iz proračuna BiH isplaćeno sredstava na ime sporova koje su pred sudom i drugim pravosudnim institucijama izgubile institucije Bosne i Hercegovine.

  http://www.dnevni-list.ba:sud-i-tuiteljstvo-bih-nee-nikada-biti-ukinuti:dogaaji

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva