Slavko Jovičić -

Parlament BiH: Srbi traže zabranu bošnjačkih neonacista

Autor sjovicicslavuj | 6 April, 2012 | read_nums (612)

  Srpski poslanici traže da bude zabranjen rad svim neonacističkim organizacijama. Opasne poruke "Bosanskog ponosa" na ulicama Sarajeva i drugih gradova

   Lepljenje plakata uznemirilo Srbe

  Lepljenje plakata uznemirilo Srbe

  BANjALUKA - Srpski poslanici u Parlamentu BiH traže od nadležnih institucija da utvrde ko stoji iza neonacističke organizacije "Bosanski pokret nacionalnog ponosa", čiji pripadnici ovih dana lepe plakate po gradovima u Federaciji BiH sa nacističkim i rasističkim porukama!

  Aktivnosti ovog pokreta i sadržaj njihove internet--stranice istražuju i agenti Agencije za istragu i zaštitu BiH. Detalji istrage još nisu saopšteni javnosti.

  ------------------------------------------------------------

  Član Komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH Staša Košarac kaže za "Novosti" da je, pre svega, potrebno utvrditi ko je osnivač pokreta i finansijer.

  - Ovaj pokret širi mržnju i njihov rad može da ugrozi ukupnu političku i bezbednosnu situaciju u zemlji. Treba utvrditi za koga rade ti ljudi, ko je njihov idejni vođa, ko ih i kako finansira - rekao je Košarac.

  Tvrdi da je neprihvatljivo da bilo koja organizacija u BiH pravi "spisak neprijatelja", kako to čini BPNP.

  - Ako pravosudne institucije utvrde da su aktivnosti ovog pokreta antiustavne i nezakonite, njegov rad mora da bude zabranjen - smatra Košarac.
  ------------------------------------------------------

   UZROCI

  SOCIOLOZI kažu da ekonomska, socijalna i kriza identiteta dovode do formiranja neonacističkih organizacija. Desničarski pokret jača širom sveta, a BiH je, kažu, vrlo povoljan poligon za to.

  -----------------------------------------------------------

  BPNP veliča lik i delo Adolfa Hitlera i promoviše nacističku ideologiju. Uglavnom su delovali na internetu, a sada su počeli agresivnu kampanju lepljenja plakata sa nacističkim porukama po Sarajevu, Tuzli, Živinicama i drugim mestima u FBiH.

  Pripadnici BPNP za sebe kažu da su "bosanski nacionalisti" i da su raznih veroispovesti. Tvrde da nisu "islamski fašistički pokret", kako ih neki žele prikazati.

  Oni kažu da se zalažu za "uspostavljanje nacionalne sekularne države Bošnjaka u skladu sa evropskom praksom, gde svaka nacija ima pravo na vlastitu državu".

  U Pokretu kažu i da "pripadnikom jedinog državotvornog naroda Bošnjaka, ili Bosanaca, smatraju svakog belog stanovnika Bosne koji joj je odan bez obzira na religijsku i podrasnu pripadnost". Tvrde da "bosanski jezik, kao nacionalni jezik Bošnjaka, treba i mora biti jedini službeni jezik u zemlji".

  ---------------------------------------------------------

  Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže za "Novosti" da treba zabraniti rad svim neonacističkim organizacijama u zemlji.

  - Neprimereno je da bilo kakve organizacije šire mržnju prema bilo kom narodu. U BiH žive i drugi narodi osim Bošnjaka - tvrdi Jovičić.

  http://www.novosti.rs/vesti/planeta.-Parlament-BiH-Srbi-traze-zabranu-bosnjackih-neonacista


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva