Slavko Jovičić -

Službenim automobilom na svadbu i nikom ništa!

Autor sjovicicslavuj | 30 Mart, 2012 | read_nums (529)

   


       
  Petak, 30 Ožujak 2012 10:46

  SARAJEVO - Za proračunske rasipnike tražimo sankcije, tražimo i utvrđivanje odgovornosti rukovoditelja u rastrošnim institucijama. Krajnja mjera kod dugoročnog oglušivanja o preporuke revizora i upozorenja Parlamenta je njihova smjena, rekla je jučer na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH Ismeta Dervoz, zastupnica SBB-a koja je podnijela prijedlog zakona o izmjenama Zakona o reviziji institucija BiH.
  Ona je insistirala na odgovornosti za rasipništvo i loše poslovanje jer je riječ o javnom novcu i kazala da se njezinim prijedlogom zakona traži uvid u učinkovitost institucija za koje se izdvajaju silna sredstva. Pozvala je Ured za reviziju da u dijalogu s predlagačem i Parlamentom BiH predstavi realne termine i mogućnosti u kojima će BiH dobiti reviziju učinka. Naglasila je da se nailazi na ogroman otpor kad je riječ o kaznama i sankcijama, a bit novog zakona jest da se građanima pokaže da se njihovi novci pravilno troše.
  Od tužbi “nikom ništa”

  Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a, kazala je da je predlagač pošao od dobre namjere, ali da potrebne promjene u ovoj oblasti više nalažu implementaciju postojećih zakonskih rješenja nego izmjenu zakona. Po njenim riječima, revizorska izvješća sve češće ukazuju na pad financijske discipline u institucijama i povećanje preporuka revizije.

  Slavko Jovičić, zastupnik SNSD-a, je istaknuo “da smo mi majstori da na dnevni red stavljamo ono što nam najbolje funkcionira”.

  - Pojedinci su ovdje potrošili godinu, dvije, mandate i nikad nitko ni za što nije odgovarao. Ako ovdje nije prisutan tužitelj, sudac, direktor sigurnosne agencije, predstavnik SIPA-e, neću razgovarati. Da znam da sam kriv, podnio bih tužbu protiv sebe, podnosio sam protiv drugih, ali nikom ništa.

  Kod nas je takva situacija da možeš uzeti službeni automobil, otići na svadbu i nikom ništa, kaže Jovičić.

  Beriz Belkić, zastupnik Stranke za BiH, kazao je da treba podržati prijedlog i raspravu nastaviti u “amandmanskoj fazi”.
  -Kod nas su neki zakoni preventivno projektirani, a nitko se te prevencije nije prepao. Trebamo nastojati izgraditi dobru europsku praksu, ali je sasvim jasno da je krajnje vrijeme da se pribjegne i nekim represivnim mjerama, kazao je Belkić.

  Zastupnik SDA Šefik Džaferović pozdravio je napor Parlamenta i prijedlog Ismete Dervoz da se raspravlja kako bi se ova oblast unaprijedila. On je kazao da kad je revizija u pitanju neće podržati nijedno rješenje koje ne bude rezultat suglasnosti između Ureda za reviziju i bilo kojeg predlagača.

  Zastupnik HDZ-a Dragan Vrankić smatra da je Zakon o reviziji suptilan i složen.
  -Zakon o reviziji je ujedno i ogledalo transparentnosti svakog društva, kazao je Vrankić i dodao je da se često ne može prihvatiti to da se stvorila klima i odnos “mi i oni”.

  Zvonko Jurišić, zastupnik HSP-a, smatra da je prijedlog novog zakona odlično pogođena prava tema. On je rekao da se poslije revizorskih izvješća u principu ništa ne mijenja pa je zato siguran da je prijedlog novog zakona dobar temelj da se donese kvalitetan zakon.

  Dvadesetak revizija


  Zastupničkom domu obratio se glavni državni revizor Milenko Šego koji je podsjetio da se revizija javnog sektora radi od 2000., a da su 2006. harmonizirani zakoni o reviziji na području BiH. On je istaknuo da ne bi bilo uputno mijenjati Zakon o reviziji na državnoj razini, a da u entitetima i Brčko Distriktu takva inicijativa izostane. Bilo bi neophodno kod bilo kakve inicijative izmjena i dopuna Zakona o reviziji konsultirati se s koordinacijskim odborom vrhovnih revizorskih institucija u BiH. Šego je dodao da onako kako je to predloženo, kad je riječ o reviziji učinkovitosti, ide protiv neovisnosti vrhovnih revizijskih institucija jer se dodatno povećava opseg obveznih revizija.
  -To je otežan ili nemoguć zadatak, uzimajući u obzir nedovoljne resurse vrhovnih revizorskih institucija u BiH, dodatnih 20 ili više revizija godišnje. Prema standardima revizije, vrhovne revizijske institucije moraju imati slobodu da utvrde područja koja će obuhvatiti svojim revizijama učinka, kazao je Šego.

  Piše: H. Ibišević

   http://www.dnevni-list.ba:slubenim-automobilom-na-svadbu-i-nikom-nita:dogaaji

   


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva