Slavko Jovičić -

БиХ - Представнички дом - сједница / ОБАВЉЕНА РАСПРАВА О СУДУ И ТУЖИЛАШТВУ БиХ

Autor sjovicicslavuj | 16 Februar, 2012 | read_nums (544)


          САРАЈЕВО, 16. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Посланици СНСД-а, СДС-а и ДНС-а у наставку расправе о раду Суда и Тужилаштва БиХ у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ изнијели су разлоге зашто је рад тих институција неефикасан и неправедан према жртвама рата из српског народа, због чега представници Републике Српске траже престанак њиховог рада.

          Посланик СНСД-а Душанка Мајкић оцијенила је да се питање рада Суда и Тужилаштва морало ставити на дневни ред сједнице, с обзиром да о свакој институцији БиХ треба разговарати пред парламентом БиХ, констатујући да није спорно да све значајне институције на нивоу БиХ треба помагати, а не дозволити рад свих неефикасних институција.

          Мајкићева сматра недопустивим недавно прегласавање српских чланова Уставоправне комисије, као и отворено писмо замјеника предсједавајућег овог дома Дениса Бећировића којим се тражи санкционисање покретача иницијативе за укидањем Суда и Тужилаштва БиХ.

          "Зашто тражимо да ово буде на дневном реду, зато што БиХ нема уставне надлежности за правосуђе осим Уставног суда БиХ. Ако нису у Уставу онда су у надлежности ентитета", навела је Мајкићева.

          Према њеним ријечима, у Тужилаштву БиХ страни тужиоци непотребно продужују предмете ратних злочина над Србима, заједно са Судом БиХ показују пристрасност и непрофесионалност, а у овим институцијама нема оптужница и пресуда за командну одговорност и удружене злочиначке подухвате које би теретиле Бошњаке.

          "Суд и Тужилаштво БиХ правни су екцеси и у `праву БиХ` и у `европском праву` и зато их треба укинути", истакла је Мајкићева, додавши да Република Српска тражи стручно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

          Милица Марковић из СНСД-а оцијенила је неприхватљивим прегласавање српских чланова Уставоправне комисије.

          "Више од 90 одсто грађана у Републици Српској јесу за укидање Суда и Тужилаштва, што јесте и разлог ове иницијативе. Они /Суд и Тужилаштво/ су без уставног утемељења, настали су силом високог представника, а ради се о политикантским и пристрасним институцијама успостављеним да би судиле Србима, који су пред Судом БиХ осуђени на преко 1000 година. Бошњаци су осуђени на више од 100 година, а од 2005. до 2011. од 85 лица правосудно је пресуђено само 12 Бошњака", навела је Марковићева.

          Она је додала да је реална могућност да Република Српска оспори јурисдикцију Суда БиХ на подручју Српске, наводећи да је тешко приближити ставове СНСД-а и СДА послије данашњег излагања посланика Шемсудина Мехмедовића пред парламентом.

          "Ово неће завршти на негативном мишљењу Уставноправне комисије, док имамо представнике и даље ћемо тражити легитимне начине борбе против оваквог рада правосудних институција на нивоу БиХ", рекла је Марковићева.

          Славко Јовичић из СНСД-а истакао је да парламент БиХ треба о свему да расправља, наводећи да Суд и Тужилаштво прави катастрофалне поступке, односно да се претворио у "мали Хаг".

          Он је истакао да је српски народ огорчен, јер су потези ових институција једнострани, те напоменуо да је без рјешења питања ратних злочина у БиХ немогућ истински напредак.

          Посланик СДС-а Драко Бабаљ оцијенио је данашњу расправу о раду Суда и Тужилаштва, без обзира на супротстављене ставове, напретком којим се показала парламентарна зрелост да се у БиХ треба разговарати о свему, док је Петар Кунић из ДНС-а истакао да је неопходно мијењати постојеће кадрове који су споне са политиком у Суду и Тужилаштву БиХ, оптуживши стране судије и тужиоце да су у великом дијелу криви за стварање негативне атмосфере око Суда и Тужилаштва.

          Посланик СДП-а Мирсад Мешић оцијенио је да судство не треба бити ни екслузивно право ентитета али и ни БиХ, истакавши да је став СДП-а да БиХ треба да се почне бавити комплетном реформом правосуђа.

          Мирсад Ђугум из Савеза за бољу будућност истакао је током расправе да је побољшање рада Суда и Тужилаштва БиХ неопходно, али да се о тим питањима "политичка шесторка" треба усагласити, а не то пребацивати као терет опозицији.

          Бериз Белкић из Странке за БиХ сматра да нема разлога да БиХ нема стуб правосуђа, те да Суд и Тужилаштво БиХ нису специјално бошњачки, али да му се можда могу спочитати неажурност, спорост или некомпетентност.

          Данашња расправа о Негативном мишљењу Уставноправне комисије Представничког дома о приједлозима закона о престанку важења закона о Суду и Тужилаштву БиХ који су предложили СНСД и СДС је завршена, а гласање о свим тачкама дневног реда данашње сједнице очекује се након расправе.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva