Slavko Jovičić -

БиХ - Акаши - случај "Маркале" / ЈОВИЧИЋ: ТЕШКО ЈЕ САДА ИСПРАВЉАТИ КРИВУ СЛИКУ

Autor sjovicicslavuj | 23 Oktobar, 2011 | read_nums (540)
   
          ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 23. ОКТОБРА /СРНА/ - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић рекао је Срни да Срби не би имали никакву корист да сада буде саопштена истина о Маркалама, јер је у свијет о овом догађају отишла потпуно лажна и препарирана слика која је нанијела велику штету српском народу.

          Када би се то и разјаснило, каже Јовичић, Срби не би имали никакву корист, јер је тај догађај пресудио српском народу који је сатанизован и медијски и политички и тешко је сада исправљати тако криву слику. "Остаће сарајевској политичкој елити да се супроставља и стално негира све оно што се десило у току рата", рекао је Јовичић.

          Коментаришући изјаву некадашњег специјалног изасланик УН за Југославију Јасушија Акашија да је злочин на пијаци Маркале у Сарајеву 1995. године и даље "нејасан случај", јер је граната од које су страдали грађани могла да дође са обје зараћене стране, Јовичић је рекао да је Акаши у то вријеме као представник УН имао највише информација.

          "Истину знају вјероватно неки, али они се не оглашавају и не вјерујем да ће икада јавности саопштити праву истину", рекао је Јовичић и додао да су Срби, као и многи експерти, на много начина доказивали да није било могуће да падне граната са српских положаја.

          Он је оцијенио да поновно појављивање Акашија у јавности и актуелизовање теме из ратне прошлости у БиХ, а посебно Маркала, неће разрјешити питање шта се то заправо десило и која је истина о том догађају. Јовичић је истакао да ратна прошлост, не само због гранате на Маркалама, него и на многим другим мјестима прекривена велом тајне и само са времена на вријеме, како коме буде одговарало, поново ће је враћати у жижу јавности.

           Акаши, који је у Милочеру учествовао на скупу "Нови Балкан и проширење ЕУ", рекао је новинарима да су УН озбиљно истражиле случај Маркала. "Формирао сам Одбор са пет чланова, великих стручњака који су долазили из пет земаља. Закључак који ми је Одбор предао био је да је, на основу прикупљених података, граната могла да дође и са стране босанских Срба, али и са стране коју је контролисала босанска влада. Дакле, ствар је и даље нејасна", рекао је Акаши.

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva